Що робити, щоб дитина почала говорити: поради батькам


Опубліковано 09 Лютий 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Розвиток >  Що робити, щоб дитина почала говорити: поради батькам


Що робити, щоб дитина почала говорити: поради батькам

Photo: Freepik


Один з найочікуваніших моментів для батьків в період, коли дитина зростає, це перші слова. Всі батьки з нетерпінням чекають, коли дитина заговорить. Однак, деяким діткам може знадобитися більше часу, щоб почати говорити.

Природно, що батьки в такий момент відчувають занепокоєння та намагаються вжити різних заходів, щоб дитина якнайшвидше заговорила. «Діти в місті» зібрали добірку порад, які можуть заохотити розвиток мовлення у вашої дитини.


Зверніть увагу на наш каталог: Центри розвитку для дітей у Києві 2024 


Створіть мовне середовище


Щоб дитина мала приклад для наслідування, намагайтеся більше говорити з нею, оточивши її різними стимулами, що містять мову. Наприклад, книжки, музика зі словами, постійні розмови з малюком.

Розповідайте дитині про повсякденні дії. Це познайомить малюка з різними словами та фразами. Не забувайте використовувати жести, міміку, змінювати тон голосу.


Інтерактивне спілкування



Photo: Freepik


Щоб мотивувати дитину почати говорити, влаштовуйте таке спілкування, де для малюка створюватиметься стимул. Наприклад, під час розмови чергуйте активне говоріння з паузами, щоб дитина могла вам відповісти. Імітуйте діалог і очікуйте від дитини відповіді.

Створюйте ситуації, де дитина може вас ніби погукати, щоб привернути вашу увагу. Уважно реагуйте на спроби малюка спілкуватися. Спочатку це відбувається за допомогою звуків, жестів чи слів.


Читайте також: Що робити, щоб малюк заговорив – 10 порад молодим батькам


Більше грайте


Для дітей основним інструментом для навчання є гра. Саме гра допоможе і в цьому питанні. Рольові ігри та розповідь історій, лялькові театри, мультики. Все це дозволяє розвивати уяву та мову.

Якщо у вашої дитини є проблеми з розвитком мови, обирайте іграшки та види діяльності, які заохочують вербальну взаємодію. Обирайте діяльність, яка цікава саме вашій дитині. Добре, якщо ви разом робите те, що малюку подобається, і до чого він тягнеться.

Під час гри називайте все, що ви бачите, і з чим взаємодієте. Чим більше розмов, тим краще.


Розпорядок дня



Photo: Freepik


Численними дослідженнями доведено, що чіткий та повторюваний розпорядок дня та ритуали добре впливають на розвиток дитини. Графік допомагає дитині бути спокійнішою, більш щасливою та менш капризною.

Включайте у вашу рутину заняття, які впливають на розвиток мови. Наприклад, обговорення їжі під час обіду або читання казок перед сном.


Вам може сподобатися наша стаття: Читання вголос з дитиною: чому це корисно


Щоб дитина почала імітувати слова, необхідно використовувати послідовну мову та повторення. Це допомагає закріпити словниковий запас і розуміння в рамках знайомих ритуалів.

Пісні, віршики-потішки, співи – все це може заохотити дитину до першого слова. Наприклад, віршики можна включити у щоденні ритуали.


Ай, лади, лади,

Не боїмося води,

Чисто вмиваємося,

Мамі усміхаємось.

***

Мию руки, мию вуха,

Витираю їх досуха.

А навіщо мити шию

Я ніяк не розумію!


Професіональна допомога


Бувають і такі випадки, коли проблема більш серйозна і прості традиційні методи не допомагають. Якщо вас турбує затримка у розвитку вашої дитини, зверніться до педіатра або логопеда. Раннє втручання доволі часто дозволяє оперативно знайти вирішення проблеми.

Щоб не пропустити момент, розберіться в основних етапах мовлення. Наприклад, у перші місяці життя дитина уважно слухає тих, хто говорить. Реагує на близьких та часто посміхається. Приблизно в 3 місяці з’являється перше агукання, а в 4-6 місяців – лепет. В рік при нормальному розвитку дитина має вимовляти близько 10 слів, а з двох років у мові мають з’являтися перші речення з 2 слів.


Читайте також: Чому малюк мовчить, та як допомогти йому заговорити






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук