Безпечні канікули – правила безпеки для дітей під час літніх канікул


Опубліковано 05 Червень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Безпечні канікули – правила безпеки для дітей під час літніх канікул


Безпечні канікули – правила безпеки для дітей під час літніх канікул

Photo: Freepik


Оскільки починаються довгоочікувані літні канікули, батькам важливо створити безпечний і безпроблемний відпочинок своїм дітям. На жаль, цього року ці правила стосуються не тільки загальної поведінки, але й поведінки під час війни.

«Діти в місті» зібрали набір правил безпеки, які допоможуть батькам зорієнтуватися, про що слід нагадати дітям. Дотримуючись цих правил, батьки можуть створити безпечні умови для літніх пригод дітей.


Загальні правила безпеки


  • Нагляд і увага – ніколи не залишайте дітей без нагляду та пильнуйте за їхньою поведінкою та діяльністю.
  • Безпека вікон – завжди тримайте вікна закритими в кімнатах, де присутні діти, навіть якщо ви відходите на кілька хвилин. Це запобігає випадковим падінням або травмам.
  • Нагляд за діяльністю – будьте в курсі того, де знаходяться ваші діти, з ким вони і що вони роблять. Заохочуйте відкрите спілкування та навчіть їх повідомляти вам про свої плани та вчасно повертатися додому.
  • Незнайомці – поясніть дітям, що не можна нікуди ходити з незнайомцями. Обговоріть і встановіть чіткі правила взаємодії з малознайомими людьми.
  • Інструктаж з загальної техніки безпеки – якщо вам необхідно залишити дитину одну вдома на кілька годин, проведіть інструктаж з техніки безпеки. Надайте їм номери екстрених контактів – 102 (поліція), 103 (швидка медична допомога) і 101 (пожежна частина).
  • Безпека руху – нагадайте дитині про правила безпеки дорожнього руху, коли вона виходить на прогулянку. Ще краще самому подати хороший приклад, дотримуючись цих правил.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Безпека на дорозі: основні правила для дітей



Photo: Freepik


Безпека на воді – наголосіть дітям, що самостійно купатися на водоймах – небезпечно. Не заохочуйте дітей ходити на такі прогулянки без нагляду.


Читайте також: Безпека на воді: правила поводження для дітей


Зловживання психоактивними речовинами – батьки підлітків мають обговорити з дітьми шкідливий вплив алкоголю, наркотиків і тютюну. Нагадайте їм про важливість відповідального вибору та уникнення речовин, які можуть негативно вплинути на їхнє здоров’я та благополуччя.


Зверніть увагу на нашу статтю: Шкода вейпінгу та електронних сигарет для підлітків: що потрібно знати


Правила безпеки під час війни



Photo: Freepik


  • Особисті документи – ні в якому разі діти не повинні віддавати свої особисті документи стороннім людям. Підкресліть важливість збереження особистої інформації та надання її лише довіреним особам (батькам, родичам, друзям та вчителям).
  • Інформованість про оточення – заохочуйте дітей довіряти лише тим, кого вони добре знають, і ніколи не приймати пропозицій чи запрошень від незнайомців. Поясніть, чому важливо завжди шукати компанію, не переміщуватися наодинці, а найкраще – завжди знаходитися у супроводі знайомих дорослих.
  • Аварійні сигнали – навчіть дітей не ігнорувати звуки сирен, сигнали повітряної тривоги чи інші сигнали тривоги. Якщо вони знаходяться на вулиці під час надзвичайної ситуації, обговоріть відповідні дії та кроки, які слід виконати для забезпечення їхньої безпеки.
  • Уникайте розставання з близькими – застережіть дітей від розлуки зі своїми близькими. Навчіть дітей не довіряти заявам незнайомців про безпечні місця. Підкресліть важливість перебування з дорослими, яким дитина довіряє, під час воєнного стану.
  • Підозрілі предмети – навчіть дітей ніколи не торкатися підозрілих або небезпечних предметів, і не наближатися до них. Замість цього заохочуйте їх звернутися за допомогою до відповідального дорослого або зателефонувати до служби екстреної допомоги.


Дотримуючись цих запобіжних заходів, батьки можуть забезпечити своїм дітям приємні, цікаві та, що найважливіше, безпечні канікули.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук