Школа для батьків: як навчити дитину справлятися з істериками та капризами


Опубліковано 25 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Школа для батьків: як навчити дитину справлятися з істериками та капризами


Школа для батьків: як навчити дитину справлятися з істериками та капризами

Photo: Freepik


Дітям властиво балуватися і «влаштовувати концерти» через свій вік та невміння контролювати емоції. Як підрахували вчені, остаточно мозок людини формується лише у 20 років. Це означає, що здатність приймати правильні та виважені рішення до цього віку обмежена. Саме тому дітям та підліткам складно поводити себе раціонально, коли вони втомилися, чимось засмучені чи роздратовані.

«Діти в місті» зібрали поради сімейного психотерапевта Ніколь Шварц, які допоможуть навчити дітей «ставити себе на паузу», щоб швидко заспокоїтися.


Як працює наш мозок

Щоб дитині була зрозуміла природа її емоцій, потрібно пояснити зрозумілою мовою, як працює наш мозок. Розкажіть, як мозок посилає сигнали у всі частини тіла та вказує їм, що робити. Також поясніть дитині, що мозку стає важче працювати і приймати рішення, коли людина схвильована, засмучена або сильно втомлена.


Що таке пауза

Щоб навчити дитину ставити себе на паузу, необхідно пояснити, як це працює. Наведіть приклад комп'ютерних ігор або відео в YouTube, які можна зупинити в будь-який час. Зауважте, що тіло також можна поставити на паузу. Запропонуйте прорепетирувати – спочатку дитина повинна танцювати, бігати та стрибати, після чого різко зупинитися та завмерти.



Photo: Freepik


Як швидко заспокоїти себе

Поясніть дитині, що швидко заспокоїти себе та свій мозок допомагає пауза. Для цього потрібно зупинитися та глибоко вдихнути. Це потрібно для того, щоб у мозку з'явився кисень для хорошої роботи. Іноді може знадобитися кілька глибоких вдихів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: 25 питань, якими можна відволікти дитину


Розвиваємо тему

Розберіть з дитиною ситуації, які можуть вивести її з себе. Наприклад, коли вона не отримує бажаного, коли хтось бере без дозволу її іграшку або виникають проблеми з виконанням домашнього завдання. Запропонуйте дитині пригадати інші випадки з життя, які її злять або засмучують.


Тренуйтеся

Коли у дитини виникнуть проблеми з контролем емоцій, допоможіть їй правильно використати паузу. Істерики, кидання зошитів, крики та скандали важко сприймати зі спокоєм, але маленькій людині потрібна ваша допомога та наставництво. Щоб навчитися брати себе в руки, дитині може знадобитися кілька спроб та постійне тренування.



Photo: Freepik


Справа звички

Після кількох успішних спроб починайте користуватися наступним прийомом. Коли дитина емоційно схвильована, засмучена або близька до істерики, промовляйте таку фразу:


«Я бачу, ти розсердився (засмутився/розлютився). Давай зробимо «паузу» та подихаємо! Отак, молодець. Потрібно ще подихати чи вже заспокоївся?»


Будьте прикладом

Діти беруть приклад з батьків та важливих дорослих. Коли ви сердитесь або чимось засмучені, показуйте на власному прикладі, як можна заспокоїтися, поставивши себе на «паузу». Ви можете промовляти таку фразу:


«Я дуже засмучена, що ти не виконав свою обіцянку. Я не можу зараз спокійно говорити з тобою. Мені треба взяти паузу. Зараз я подихаю і зможу нормально думати та говорити»


Читайте також: Як підтримати дитину під час бомбардування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук