Гармонійний розвиток: що має вміти дитина у віці від 2 до 13 років


Опубліковано 14 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Розвиток >  Гармонійний розвиток: що має вміти дитина у віці від 2 до 13 років


Гармонійний розвиток: що має вміти дитина у віці від 2 до 13 років

Photo: Freepik


Кожна дитина – це індивідуальність, і кожна розвивається, згідно зі своїми особливостями. Втім, є низка моментів, на які потрібно звернути увагу батькам. Мова йде про базові життєві навички, які має освоїти дитина по досягненню конкретного віку. «Діти в місті» розкажуть, що має вміти дитина в кожному життєвому періоді.


2-3 роки

У цьому віці більшість дітей ще не вміють добре розмовляти, втім, вже здатні виконувати легкі домашні обов’язки та мати базові гігієнічні навички.

Дитина має вміти збирати свої іграшки та класти речі на місце на прохання батьків. У цьому віці малюки вже мають вміти базово обслуговувати себе – одягатися, чистити зуби та вмиватися з невеликою допомогою дорослих. Також дітям можна доручити скласти брудний одяг у кошик або допомогти віднести тарілки на стіл.



Photo: Freepik


4-5 років

У цьому віці діти вже повинні знати основну інформацію про себе та свою сім’ю. Крім того, батьки мають постійно обговорювати з ними питання безпеки.


Що має знати дитина:

  • своє ім’я, адресу і номер телефону,
  • імена батьків та місце їхньої роботи,
  • телефони служб порятунку та екстреної допомоги.


У 4-5 років дитина вже має вміти повністю себе обслуговувати без допомоги батьків – чистити зуби, зачісуватися і вмиватися, обирати для себе одяг і вдягатися та складати свої речі.

Крім цього, дітям в цьому віці можна доручити прості обов’язки. Дозволяйте їм годувати хатніх тварин, складати брудний одяг в пральну машинку, прибирати зі столу після обіду. Також можна потрохи залучати дитину до прибирання. Наприклад, давати їй витирати пил.


6-7 років

У 6 років більшість українських дітей ідуть до школи. У цьому віці діти починають надзвичайно швидко вчитися та розвиватися, тому їх можна активніше залучати до хатніх справ.



Photo: Freepik


Що може робити дитина:

  • допомагати на кухні,
  • готувати прості страви (наприклад, бутерброд),
  • мити простий посуд,
  • заправляти ліжко,
  • самостійно купатися.


Крім цього, діти в цьому віці мають знати правила безпеки, вміти правильно переходити дорогу та знати, як розраховуватися грошима, вміти їх рахувати.


Читайте також: Що має знати дитина у 6 років: перелік питань для перевірки


8-9 років

У цьому віці дитина майже повністю бере на себе обов’язки по догляду за своїми речами. Крім того, школярі вже мають гарно засвоїти такі навички, як підрахунок грошей, приготування простих страв, виконання хатніх обов’язків. Батьки вже можуть доручити дитині викидати сміття, пилососити, мити посуд та допомагати складати перелік покупок.

Зазначимо, що в 8-9 років діти мають допомагати працювати в саду чи на городі. Їм також можна доручити вигулювати хатніх улюбленців. Крім цього, діти мають самостійно готувати уроки та складати портфель.


10-13 років

Ранній підлітковий вік відрізняється тим, що дитина потрохи стає незалежною від своїх батьків, намагається відділитися. У 10 років більшість щоденних справ школярі мають виконувати самостійно. Вони можуть приготувати для себе сніданок та зібратися до школи, самостійно сходити до крамниці й купити необхідне, змінити постіль.

У підлітковому віці діти мають знати, як залишатися вдома на самоті, як користуватися побутовою технікою. Крім цього, школярі мають добре опанувати соціальні навички, щоб мати змогу самостійно, без допомоги дорослих, взаємодіяти з іншими людьми.


Вам має стати в нагоді наша стаття: Фізичний розвиток дитини до 5 років: особливості та рекомендації






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук