Зміни в харчуванні школярів: чого чекати батькам та дітям


Опубліковано 22 Квітень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Зміни в харчуванні школярів: чого чекати батькам та дітям


Зміни в харчуванні школярів: чого чекати батькам та дітям

Photo: Freepik


Кабінет Міністрів ухвалив проект зміни норм харчування у закладах освіти. Мета проекту — впроваджувати здорове харчування серед дітей, привести шкільне меню у відповідність до фізіологічних потреб, урізноманітнити корисні продукти в раціоні та позбутися шкідливих.

За результатами досліджень діти та підлітки щодня вживають близько 67 грамів вільного цукру, в той час, як норма для дорослого (за даними ВООЗ) становить 50 грамів. М’ясо діти зазвичай споживають у вигляді сосисок та ковбаси, а це високооброблені продукти з високим вмістом солі. Споживання овочів та фруктів, які є джерелом клітковини, знаходиться на досить низькому рівні. Зміни мають вплинути на цю ситуацію та знизити ризик захворювань серед дітей через неправильне харчування.


Розмір порції відповідно до віку


Той факт, що потреба у калоріях десятикласника та першокласника суттєво відрізняється, відомо всім, однак тільки тепер ці знання застосовують на практиці. В додатку до проекту наведена таблиця з розрахунком добової енергетичної цінності їжі для дітей п’яти вікових груп. Якщо говорити простими словами, то учні старших класів отримуватимуть більші порції, відповідно до потреб організму на норми, визначеної ВОЗ.


Вам може бути корисною наша стаття: «Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки»


Обмеження кількості солі та цукру


На думку розробників проекту, саме ці зміни викличуть найбільше критики серед дітей, адже їм доведеться звикнути до несолодких напоїв та «недосолених» страв.

Для того, щоб привчити дітей до нових норм солі в стравах, її кількість будуть зменшувати поступово. Перехід на добову норму солі, а це всього лише один грам, відбудеться у 2023 році. Використовуватимуть тільки йодовану сіль.

Напої більше не будуть підсолоджувати. Відтепер діти питимуть чаї та соки без цукру. Варто зазначити, що їхній асортимент збільшиться. Крім цього заклад освіти має забезпечити учнів питною водою.


Овочі, фрукти та ягоди будуть щоденно

Photo: Freepik


У різні сезони мають пропонуватися свіжі, заморожені, сушені та квашені овочі, фрукти та ягоди у максимальному різномаїтті.

Обмеження торкнеться картоплі — у вигляді окремої страви її можна буде пропонувати дітям не частіше двох разів на тиждень. Картоплю дозволено давати з таким чергуванням — одна страва з картоплі на чотири-п’ять страв з бобових та злаків.

Квашена капуста не може замінити норму овочів, адже її дозволено давати не більше трьох разів на тиждень.

Свіжі фрукти мають бути щоденно, сушені — три рази на тиждень без підсолоджувачів.

Загалом три четвертих раціону дитини має складати їжа рослинного походження. В рамках популяризації здорового харчування в їдальні рекомендовано розміщувати візуальні матеріали про користь і важливість овочів та фруктів.


Норми м’яса


Для приготування страв із м’яса рекомендовано використовувати м’ясо курки, індички, нежирну свинину, телятину, яловичину. Страви з м’яса будуть комбінувати з овочевими стравами.

М’ясо птиці рекомендовано давати дітям шість разів на тиждень, а свинину, телятину або яловичину — три рази на тиждень.


Молочна продукція


Відтепер школярі будуть отримувати молочні продукти щодня на сніданок, тоді як за старими нормами було закріплено лише 100 грамів молочних продуктів на тиждень.

Добові норми молочних продуктів:

  • 200 мл молока;
  • 125 г йогурту або кефіру;
  • 125 г кисломолочного сиру;
  • 75 г м’якого сиру;
  • 15 г твердого сиру;
  • 20 г сметани.


За новими правилами закладам рекомендовано додавати до молочних продуктів вітамін D.

Варто зазначити, що не допускається використання непастеризованого молока та молочних продуктів.


Рибні дні


Різні сорти морської риби будуть давати два рази на тиждень. Порція для дітей від 6 до 10 років складає 60 грамів, для 11–14 років — 90 грамів та для 15–18 років — 120 грамів.

В закладах освіти заборонено готувати річкову рибу та рибні консерви.


Харчування дітей з особливими харчовими потребами

Photo: Freepik


Якщо батьки надають довідку про наявність особливих дієтичних потреб, школа має організувати харчування відповідно до рекомендацій, наданих лікарем. Наприклад, діти з підтвердженою целіакією будуть дотримуватися безглютенової дієти. Те саме стосується й учнів з непереносимістю лактози, або харчовою алергією — ці продукти мають бути повністю виключені та замінені аналогічними за енергетичною та поживною цінністю продуктами.


Вас може зацікавити наша стаття: «Вегани, глютен і цукор: сучасний гід по дитячому харчуванню»


Страви на вибір


В проекті затверджені такі форми організації харчування:

  • монопрофільне меню — один набір страв без права вибору;
  • мультипрофільне меню — кілька наборів страв, які можна вибирати.


У школах, які впровадять мультипрофільне меню, можна буде вибирати гарнір з запропонованих варіантів, або ж буде приготовано про два-три варіанти кожної позиції меню.

Харчування може проводитися у форматі «шведського столу» — діти самі вибирають страви, які їм до вподоби. Однак і в цьому варіанті видає їжу працівник їдальні.

Для того, щоб заохотити дітей вибирати корисну їжу, овочі, фрукти, салати та злакові будуть розташовувати на початку лінії роздачі.

Школи можуть не готувати їжу самостійно, а замовляти кейтеринг — доставку й реалізацію готових страв.


Зміни у роботі буфетів


В закладах освіти заборонено продавати харчові продукти з вмістом солі понад 0,12 грама натрію, продукти з вмістом цукру понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту. Також під забороною продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів, підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату. Тобто жодних снеків, чіпсів, цукерок, шоколадок, газованих напоїв тощо.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук