Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки


Опубліковано 01 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки


Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки

Photo: Freepik


Харчування - це ключова проблема, об яку спотикаються сучасні батьки. Через розмаїття продуктів харчування в магазинах і зниження фізичної активності мільйони дітей у всьому світі страждають від проблем із зайвою вагою, яка, як відомо, провокує розвиток інших захворювань.

«Діти в місті» зібрали найважливіші рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, які допоможуть вам налагодити харчування дітей. Рекомендації розроблені для дітей у віці від 6 до 10 років, але ці правила будуть актуальні для будь-якого віку.


Здоровий раціон


Правильне і здорове харчування - це достатня кількість жирів, вуглеводів, білків, вітамінів і мікроелементів, які споживає дитина з їжею. Звичайно, на харчування впливають особисті смаки людини, а також культура і традиції в різних країнах. Але є загальні рекомендації, які можна застосувати для дітей по всьому світу.



Photo: Freepik


Правильне харчування потрібно не тільки для контролю ваги. Те, що їдять наші діти, впливає на їхній фізичний та інтелектуальний розвиток, дорослішання, працездатність і активність протягом дня.


Здорове харчування для дітей обов'язково має включати:

  • близько 400 грам фруктів і овочів в день,
  • бобові (квасоля, сочевиця, нут, горох),
  • горіхи,
  • цільні злаки (пшениця, неочищений рис, кукурудза).


Для багатьох батьків проблематично нагодувати малюка овочами. Але це дуже важливо робити, щоб сформувати правильні харчові звички. Намагайтеся використовувати овочі в якості перекусу, віддавайте перевагу сезонним овочам, експериментуйте зі стравами.


Читайте також: Проблеми із зайвою вагою: як допомогти підлітку схуднути без шкоди для здоров'я


Сніданок обід та вечеря



Photo: Freepik


Сніданок - один з найважливіших прийомів їжі. Ні в якому разі не можна пропускати сніданки, як це роблять багато дорослих. Перший прийом їжі може бути будь-яким: починаючи від каш і пластівців, закінчуючи різноманітними запіканками і сиром. Солодке не варто давати вранці, так як це може негативно позначитися на працездатності дитини.

Обід у дітей повинен бути повноцінним. Добре, якщо дитина їсть першу страву. Також необхідний білковий компонент у вигляді м'яса або риби.

Вечеря повинна бути легкою. Найкраще віддавати перевагу білковій їжі: рибі, яйцям, сиру, тушкованим овочам. Велика помилка - об'їдатися увечері. Ця шкідлива звичка може перекочувати з дитиною у доросле життя.

Щоб виключити з раціону дитини фастфуд і випічку, намагайтеся організовувати школяреві здорові перекуси. Наприклад, замість булочки з буфета можна перекусити бананом, сухофруктами або горіхами.


Вам може бути корисною наша стаття: Прості рецепти смачних перекусів в школу


Шкідливі харчові звички


Три основних ворога правильного і здорового харчування - це цукор, сіль і жири. Кожен з цих елементів потрібен організму, але в правильній кількості та формі.

Наприклад, природний цукор, надходить в організм разом з фруктами і медом. А ось вільних цукрів, які є в складі майже будь-якого покупного виробу, варто уникати. Пам'ятайте, що дітям не радять вживати в їжу більше 25 г цукру на день. Це з урахуванням всіх продуктів, а не чистого цукру, який ви додаєте в чай.



Photo: Freepik


Щоб скоротити споживання цукру в родині, відмовтеся від продукції з високим вмістом цукру (шоколад, печиво, торти та інші солодощі). Не купуйте газовані напої, нектари, порошкові концентрати. Будь-які напої, де міститься багато цукру, тільки погіршують ситуацію. Якщо хочеться ласощів, віддавайте перевагу фруктам та іншим корисним «солодощам».

Сіль, як і цукор, надходить в організм з більшістю продуктів, тому потрібно відмовлятися від їжі з високим вмістом солі.

Корисні жири життєво необхідні зростаючому організму. Вони містяться в рибі, горіхах, деяких маслах. Захистити ж дитину потрібно від трансжирів, які є в будь-яких напівфабрикатах і смажених продуктах.

Щоб скоротити споживання шкідливих жирів, більше варіть, ніж смажте. Замість вершкового масла намагайтеся використовувати рослинне (оливкове або кукурудзяне). Вибирайте нежирну молочку і м'ясо. Обмежте споживання солодощів.

Експерти ВООЗ підкреслюють, що дітям не можна сидіти на дієті, влаштовувати «розвантажувальні дні» або голодування. Будь-яка дієта повинна бути узгоджена з лікарем.


Пам'ятайте, що дитина в усьому бере приклад зі своїх батьків, тому більшість шкідливих харчових звичок переймає у дорослих. Намагайтеся, щоб у вашій родині їжа була джерелом енергії, а не єдиним джерелом задоволення.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Харчові звички, які псують життя дітям і батькам






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук