Вегани, глютен і цукор: сучасний гід по дитячому харчуванню


Опубліковано 27 Листопад 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Вегани, глютен і цукор: сучасний гід по дитячому харчуванню


Вегани, глютен і цукор: сучасний гід по дитячому харчуванню

Photo: Freepik


Сьогодні у всьому світі набирає популярність здоровий спосіб життя, а разом з ним і харчові звички, яких дотримуються дорослі. У геометричній прогресії зростає кількість людей, які відмовляються від м'яса, або вибирають флексітаріанство (гнучке вегетаріанство). Крім цього, з'являється безліч різних течій і food-культур, представники яких, наприклад, їдять тільки сиру їжу, яка не піддавалася термічній обробці, або відмовляються від глютену.

«Діти в місті» розбиралися, як, з огляду на нові тренди, годувати сучасних дітей.


У кожного свій підхід


Незважаючи на зростання популярності ЗСЖ і кількість інформації про правильне харчування, велика частина планети все ще харчується неправильно. Про це говорить статистика ожиріння серед дорослих і дітей. В Україні ситуація із зайвою вагою теж проблемна, тому багато батьків з дитинства намагаються жорстко контролювати раціон малюка.


Читайте також: Проблеми із зайвою вагою: як допомогти підлітку схуднути без шкоди для здоров'я


В мережі та на різних форумах можна прочитати безліч історій батьків, які разом з дітьми слідують модним течіям, такі як вегетаріанство, відмова від глютену або молочних продуктів. Крім цього, є мами, які намагаються повністю виключити з раціону дітей солодощі.

При цьому педіатри, ґрунтуючись на принципах доказової медицини, застерігають батьків від повної відмови від будь-яких продуктів (звичайно, якщо мова не йде про харчову алергію). Рішення переводити дитину на певний тип харчування має прийматися тільки після консультації з лікарем.


Дієти дітям можна призначати в таких випадках:

  • алергія,
  • зайва вага,
  • цукровий діабет,
  • непереносимість лактози або глютену,
  • хронічне захворювання.


Фахівці попереджають, що будь-які обмеження, які батьки вводять самостійно, можуть привести до порушення харчової поведінки і навіть до проблем зі здоров'ям. Адже якщо який-небудь продукт виключається з раціону (наприклад, м'ясо), організм обов'язково повинен отримувати його заміну, щоб не виникало дефіциту.


Вічні суперечки про цукор



Photo: Freepik


Те, що солодощі з вмістом цукру шкідливі для фігури і здоров'я в цілому, знають всі. Сьогодні модно використовувати замість цукру цукрозамінники на кшталт стевії або фруктози. Фахівці відзначають, що замінники не рятують від проблем і завдають такої ж шкоди емалі зубів, як і цукор.

Єдиний правильний метод, який варто застосовувати до дітей, це обмеження. Слідкуйте, щоб діти не захоплювалися солодощами. Найкраще з самого дитинства не привчати їх до солодкої їжі та цукру в чаї. Якщо залежність від солодкого не сформується, дитині буде простіше відмовлятися від нього.


Раніше ми писали про харчові звички, які псують життя дітям і батькам.


Вегетаріанство


У фахівців з харчування та лікарів на даний момент немає єдиної позиції з цього питання, але більшість сходяться на тому, що дитині не можна відмовляти в м'ясі, якщо вона хоче його їсти. Якщо ж батьки переконані вегетаріанці, які не допускають думки про таке харчування для дітей, необхідно ретельно стежити за кількістю білкової їжі в раціоні дитини. Дітей не можна годувати тільки овочами, тому що таке харчування не є збалансованим і може бути небезпечним для організму, який тільки формується. У раціоні вегетаріанців обов'язково повинні бути горіхи, бобові та соя. Крім цього, потрібно стежити за дефіцитом заліза, вітаміну B12 і фолієвої кислоти.


Про найпоширеніші міфи щодо дитячого харчування можна прочитати тут.


Модні новинки



Photo: Freepik


На магазинних полицях сьогодні можна знайти безліч модних продуктів з позначками «no lactose», «free gluten», «еко», «суперфуд» і так далі. Більшість цих новинок всього лише маркетинг, який стимулює нас купувати і пробувати все більше і більше. Насправді, немає нічого кориснішого найпростіших перевірених продуктів. Суперфуди, безумовно, не зашкодять дітям, але й очікувати від них супер-результату не варто.

Що стосується продуктів без глютену і лактози, фахівці радять відмовлятися від них тільки тим, у кого є проблеми. Але якщо перехід на безглютенове харчування не несе ніяких наслідків для організму дитини, то відмова від лактози може залишити відбиток на розвитку організму. Як і в будь-якому питанні, не варто впадати в крайнощі, а краще обмежити споживання продуктів, які ви вважаєте шкідливими.


Є кілька золотих правил харчування, які допоможуть вашим дітям рости здоровими. Це режим харчування, різноманітність раціону, баланс білків, жирів і вуглеводів, а також достатня кількість овочів і фруктів. І, звичайно, не забуваємо про фізичну активність.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук