Найпоширеніші міфи про вакцинацію: де правда, а де вигадка


Опубліковано 24 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Найпоширеніші міфи про вакцинацію: де правда, а де вигадка


Найпоширеніші міфи про вакцинацію: де правда, а де вигадка

Photo: Freepik


З 2005 року Україна долучилася до відзначення Всесвітнього тижня імунізації. Це важлива ініціатива, покликана нагадати населенню про важливість вакцинації дітей та дорослих. Інформаційні кампанії, які проводяться у цей тиждень, покликані привернути увагу до проблем, пов’язаних з ігноруванням планових щеплень та популяризацією руху проти вакцинацій.


Календар щеплень


Як відомо, у кожній країні існує свій календар та перелік обов’язкових щеплень для дітей та дорослих. Так само, у кожній країні є свої правила щодо дотримання цього графіку. Наприклад, у деяких європейських країнах за відмову вакцинувати дитину може загрожувати серйозне покарання.


В Україні в обов’язковому порядку проводять вакцинацію проти 10 небезпечних хвороб:

  • туберкульоз,
  • гепатит В,
  • правець,
  • дифтерія,
  • кір,
  • епідемічний паротит (“свинка”),
  • краснуха,
  • кашлюк,
  • поліомієліт,
  • гемофільна інфекція (Hib-інфекція).

Усі вакцинації проводять згідно з календарем щеплень. Їх можна зробити безоплатно, звернувшись до сімейного лікаря.



Photo: МОЗ


Вам може бути корисна наша стаття: Планова вакцинація дітей: де можна отримати щеплення


Міфи про вакцинацію



Photo: Freepik


Навколо вакцинації постійно точаться суперечки та поширюються різноманітні міфи. Це притаманно не лише для України, але й для всього світу. У світі навіть є цілі рухи батьків, які виступають проти вакцинації та вважають імунізацію змовою фармацевтичних компаній.

Втім, сьогодні вакцинація є одним із найефективніших способів захисту здоров’я. Деякі хвороби, від яких роблять щеплення, дуже небезпечні, а деякі мають надзвичайно великий відсоток смертності. Вакцинація дає змогу захистити дітей від небезпеки.


То які міфи існують про щеплення?


Міф 1. Щеплення викликають аутизм

Вчені неодноразово досліджували зв'язок між вакциною проти кору, паротиту та краснухи та виникненням розладу аутистичного спектра. Втім, достовірних доказів або наукового обґрунтування ця теорія не знайшла. Ба більше, дослідження, яке говорило про цей зв'язок, було відкликано та дискредитовано. Наразі немає визнаних вченими досліджень, які б підтвердили цей зв’язок.

Кількість людей з РАС насправді зростає. Втім, психіатри зазначають, що причина може бути в кращій діагностиці. Тобто, раніше значній частині людей з цим розладом просто не ставили діагноз.


Міф 2. Вакцини погано впливають на імунну систему

Вакцини не пригнічують імунну систему, а навпаки – допомагають її тренувати. Щеплення робляться для того, щоб навчити організм розпізнавати небезпечні інфекції та ефективніше з ними боротися.


Міф 3. Вакцинація більше не потрібна, тому що хвороби знищені

Це найбільша помилка, адже хвороби нікуди не зникають, а колективний імунітет працює лише до того моменту, поки кількість невакцинованих дітей не стане критичною. Саме з відмовою від вакцинації пов’язують періодичні спалахи захворюваності на старі хвороби в різних країнах. Так, наприклад, весною 2024 року епідемія кашлюку була зафіксована у Чехії. Тому відмова від вакцинації може призвести до відродження багатьох небезпечних хвороб.


Міф 4. Природний імунітет краще, ніж імунітет від щеплення

Імунітет, який ви отримаєте у процесі захворювання, дійсно може вберегти вас від захворювання у подальшому. Однак, хвороби, від яких вакцинують дітей, надзвичайно небезпечні та мають низку ускладнень. Вакцинація ж допомагає отримати захист від хвороб без ускладнень.


Читайте також: Кір, краснуха та паротит: що потрібно знати про небезпечні хвороби






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук