Дитина не хоче ходити на гуртки: в чому причина?


Опубліковано 22 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Дитячі клуби >  Дитина не хоче ходити на гуртки: в чому причина?


Дитина не хоче ходити на гуртки: в чому причина?

Photo: Freepik


Позакласний час, який дитина проводить, займаючись спортом або творчістю, дуже важливий для її розвитку. Різноманітні гуртки та секції мають позитивний вплив на всебічний розвиток дитини та її соціалізацію. Однак, нерідко буває так, що дитина раптом втрачає інтерес до того, що зовсім нещодавно приносило їй задоволення. В чому може бути причина?

«Діти в місті» розбиралися з можливими причинами такої поведінки дитини.


Вам може бути цікаво:


Виявлення причин


Ситуації бувають різними. Ви можете побачити, що дитина втратила інтерес та з неохотою ходить на гуртки. Або ж вона може просто відмовитися від відвідування гуртка, влаштувавши протест. Найперше, що необхідно зробити, це обговорити з дитиною причини такого рішення або такої поведінки.


Втома і завантаженість

Сучасні батьки дуже часто перенавантажують своїх дітей, не залишаючи їм вільного часу, коли можна нічого не робити. Тому причиною відмови від гуртків може стати банальна втома.



Photo: Freepik


Дитині нецікаво

Заняття на секції можуть бути нецікавими для дитини. Це може бути пов’язане з педагогом або з темою гуртка.


Набридло докладати зусиль

Доволі часто люди загораються якоюсь справою, прикладають зусилля, щоб досягти успіху, після чого цікавість та мотивація згасають. Таке буває, адже мало кому подобається рутина. Крім цього, бажання ходити на гурток може пропасти через те, що нічого не виходить, а старатися більше бажання немає.


Соціальні проблеми

Одна з головних причин відвідування гуртків – це соціалізація. Якщо дитині не вдалося знайти на заняттях друзів або товаришів, якщо їй немає з ким спілкуватися, це може стати першопричиною того, що вона відмовляється ходити на гуртки.

Крім того, бувають ситуації, що дитина з кимось посварилася або над неї сміються чи знущаються. Все це потребує оперативного втручання батьків.


Читайте також:


Що робити батькам?



Photo: Freepik


Спробуйте поговорити з дитиною та з’ясувати справжні причини її поведінки. Буває, що діти можуть приховувати справжні причини, прикриваючись відмовками. Запевніть дитину, що ви підтримаєте її у будь-якому випадку.

Якщо гуртку було сказане чітке «ні» через викладача або дітей, однак цікавість до цього напрямку зберігається, розгляньте альтернативні варіанти – інші гуртки та інші напрямки. Обов’язково залучайте до процесу вибору дитину.

Не насідайте на дитину, змушуючи її робити вибір. Нехай походить на пробні заняття та вирішить, чи подобається їй атмосфера та колектив. Якщо ви знаєте або відчуваєте, що у дитини проблеми з соціалізацією і пошуком друзів, допоможіть їй розвинути соціальні навички та впевненість у собі за допомогою тренінгів та занять.


Вам може сподобатися наша стаття: Не робіть так: як виховати невпевнених у собі дітей


Іноді небажання дитини відвідувати гуртки супроводжується загальним погіршенням стану та настрою. Якщо ви помічаєте, що дитина стала закритою та депресивною, обов’язково зверніться за консультацією до спеціаліста.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук