Як підібрати дитині гурток, який вона не захоче кидати: розкладаємо все по поличках


Опубліковано 12 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Як підібрати дитині гурток, який вона не захоче кидати: розкладаємо все по поличках


Як підібрати дитині гурток, який вона не захоче кидати: розкладаємо все по поличках

Photo: Freepik


Підібрати секцію або гурток, в який дитина буде ходити протягом довгого часу, досить складно. Далеко не у всіх випадках дитина знаходить своє покликання з першого разу. Іноді потрібно пройти довгу дорогу проб і помилок.

Звичайно, батькам хочеться, щоб їх дитина росла всебічно розвиненою: у вільний час освоювала музику, мистецтво, займалася спортом, танцями або шахами. Такі бажання зрозумілі, але завжди потрібно дивитися на характер дитини. Одні діти настільки енергійні, що готові щодня відвідувати різноманітні гуртки, студії та групи розвитку. Іншим же ледве вистачає енергії на підготовку шкільних уроків. У будь-якому випадку, підібравши заняття до душі, ви зможете допомогти вашій дитині стати трохи щасливішою. «Діти в місті» дізнавалися, як правильно підібрати гурток, щоб дитина не хотіла його кинути.


Почати ніколи не пізно


Вже з двох років дитині корисно спілкуватися з кимось, крім батьків і родичів. Якщо малюк ще не ходить в садок, саме час підшукати йому заняття за межами будинку.

Приблизно з чотирьох років можна пробувати віддавати дитину на спортивні секції. Тут важливо спостерігати за її поведінкою. Якщо дитина бавиться, не слухає тренера і заважає іншим займатися, краще відкласти заняття до п'яти років. У цьому віці діти вже самі можуть сказати, які заняття приносять їм максимальну радість.

Якщо ваша дитина вже давно перейшла вікову межу, коли дітей прийнято віддавати в гуртки, це не привід відмовлятися від них зовсім. Не обмежуйте дитину, навіть якщо за усталеними мірками йти на такі заняття пізно. Вчитися чомусь новому ніколи не пізно! Навіть якщо вас не візьмуть, наприклад, у музичну школу, завжди можна знайти приватні гуртки, де музиці навчають дітей і дорослих будь-якого віку. Це стосується будь-яких занять.


Сприятливе середовище



Photo: Freepik


Пам'ятайте, що любов чи нелюбов до якогось гуртка йде від середовища, яке оточує дитину. Якщо дитині вдалося знайти спільну мову з іншими дітьми, їй подобається педагог і методи викладання, вважай, пів справи зроблено. Якщо ж атмосфера на гуртку недружня, присутній високий рівень суперництва, то більшості дітей в такому колективі буде некомфортно.


Велике значення мають друзі та знайомі на секції. Нерідко діти йдуть на заняття за компанію.


Орієнтуйтеся на свою дитину, адже ви знаєте її краще за всіх. Подумайте, в якому колективі їй буде комфортно, і шукайте відповідну секцію. Зустріньтеся з викладачем, адже навіть в спорті можна знайти чуйного й уважного тренера.


Читайте також: Спортивні секції та клуби для дітей в Києві


Пробуйте!


Сьогодні багато студій та гуртків пропонують пробні заняття або проводять день відкритих дверей. Вивчіть ситуацію з кружками у вашому місті та влаштуйте марафон пробних занять. Це дозволить вашій дитині не тільки познайомитися з різними секціями та групами, а й дасть можливість порівняти їх між собою.

Не обходьте стороною різні івенти, які влаштовують в студіях і Центрах дитячої та юнацької творчості. Майстер-класи будуть відмінним знайомством з предметом.


Вам може стати в нагоді наш каталог майстер-класів


Немає нічого страшного і в тому, щоб записатися відразу на кілька гуртків і секцій різних напрямків. Згодом одні відпадуть, а інші захоплять дитину.


Чергуйте



Photo: Freepik


Досить часто діти відмовляються від відвідування гуртків, бо елементарно втомлюються. Щоб цього не відбувалося, на гуртках дитина повинна відпочивати. Для цього потрібно чергувати активності. Наприклад, якщо дитина ходить до школи з поглибленим вивченням мови, ходити на додаткові курси їй може бути складно. Кілька спортивних секцій можуть вимотати дитину фізично. Намагайтеся поєднувати творчі заняття зі спортом, або науку з іншими активностями.

До речі, багато захоплень сьогодні доступні вдома. Дитина може відвідувати онлайн-гуртки і курси на будь-які теми, що цікавлять її. Не варто виключати таких варіантів, особливо, якщо у вашому населеному пункті немає потрібних занять.


Раніше ми публікували добірку безкоштовних лекцій і курсів для старших школярів про все на світі


А що, якщо ні?



Photo: Freepik


Буває і так, що дитина категорично відмовляється ходити на гуртки. Це може бути протест з самого початку, а може бути різка зміна настрою. Тут важливо розібратися в причині, яка може критися в реальних проблемах. Це може бути невпевненість в собі, приховані страхи, буллінг в колективі. Постарайтеся з'ясувати реальну причину протесту дитини.

Причини можуть бути і більш банальними. Наприклад, сезонна хандра або бажання пограти в нову гру на комп'ютері. Це не страшно, адже рідкісна доросла людина іноді не порушує дані собі обіцянки.

Дайте дитині відпочити, але якщо ви націлені на результат і хочете допомогти дитині домагатися висот в тій справі, якою вона займається, будьте готові до постійних розмов, негативних реакцій, періодичної ліні і нерозуміння.


Втім, потрібно бути готовим і до того, що дитина просто переросте справу, якій присвятила багато років. Наприклад, дочка ходила на фігурне катання з п'яти років, а в 14 вирішила, що не хоче займатися цим далі. Або хлопчик з самого дитинства займався боротьбою, але до старшого підліткового віку переключився на науку, гру в КВК або театр. У таких випадках батьки повинні прийняти вибір школяра.


Читайте також: Як правильно вибрати спортивну секцію для дитини?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук