Графік сну для немовляти: як створити зручний режим


Опубліковано 27 Березень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Київ >  Лайфхаки для батьків >  Графік сну для немовляти: як створити зручний режим


Графік сну для немовляти: як створити зручний режим

Photo: rozetka.com.ua


Режим дня новонародженого — важливий елемент його розвитку. Стурбований сон, часті пробудження, тривале неспання порушують режим харчування і сну і здатні сприяти відхиленням у фізичному, психомоторному, когнітивному розвитку. Тому важливо правильно вибудувати розпорядок.

Графік сну для немовляти може змінюватися залежно від віку та індивідуальних особливостей дитини.


Новонароджені (0–3 місяці)


Новонароджені діти сплять багато, від 14 до 17 годин на добу, але цей час розподіляється на короткі періоди.

У цьому віці дитина ще не розвинула стійкого циклу сну. Вона зазвичай спить протягом 2–4 годин, після чого прокидаються на годину або більше. У цей час треба погодувати малюка та змінити підгузки.


3–6 місяців


Дитина все ще повинна спати від 14 до 17 годин на добу, але може почати демонструвати більш стійкий цикл сну. Більшість немовлят у цьому віці може відпочивати близько 3–4 годин без перерви, а потім прокидатися для годування та інших потреб.


6–12 місяців


Дитина може спати від 12 до 15 годин на добу. У цьому віці багато малюків уже сплять протягом ночі більш тривалий час без пробудження для годування. Однак вони все ще можуть прокидатися на короткий час і потребувати уваги батьків.


Годування дитини


Регулярне годування — основа режиму немовляти. Годуйте новонародженого до 3-х місяців (включно) 7 разів на добу через кожні 3 години. Після 3-місячного віку переходьте на годування через 3,5 години (6 разів) з перервою вночі 6,5 години. З 5–6-місячного віку годуйте дитину п'ять разів на день через 4 години, з перервою на ніч — 8 годин.


Photo: rozetka.com.ua


Після ситного обіду новонароджена дитина може не спати близько пів години, двомісячна — години. Для сну дитині потрібне свіже та прохолодне повітря, тому необхідно провітрювати кімнату.


Активність та сон


Велике значення у режимі дня має перебування дитини на свіжому повітрі. Загальна тривалість до 1 року життя — не менше 5–6 годин на добу. Свіже повітря діє на малюка заспокійливо, покращує обмінні процеси, підвищує захисні сили організму. Влітку всі ігри та заняття повинні проводитися на свіжому повітрі, в холодну та перехідну пору року передбачаються дворазові прогулянки по 1,5–2 години.

Свіже повітря також сприятливо впливає на сон. Забезпечує швидше засинання дитини та вищу якість відпочинку. Сон на вулиці може замінити прогулянку, особливо в холодну пору року.

Зважаючи на ці рекомендації, важливо також слідкувати за сигналами, які надає дитина. Кожне немовля може мати свої унікальні потреби та ритм сну. Намагайтеся створити спокійну та комфортну атмосферу, дотримуйтесь ритуалів перед сном і надавайте дитині достатньо можливостей для відпочинку. Якщо виникають будь-які питання або проблеми зі сном вашої дитини, краще звернутися до педіатра для отримання консультації та порад.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук