Що таке омфаліт та чим небезпечний даний стан


Опубліковано 20 Лютий 2024 о 16:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Що таке омфаліт та чим небезпечний даний стан


Що таке омфаліт та чим небезпечний даний стан

Photo: lifescan.ua


Омфаліт новонароджених – патологічний стан, при якому запалюються пуповинні залишки та ранка. Інфекція може швидко розповсюджуватись на шкіру та жирову підшкірну клітковину. Зазвичай зараження відбувається у перші два тижні життя через неправильний догляд за ранкою. Іноді інфекція потрапляє в організм немовляти під час лікування – тобто одразу після народження у пологовому. Збудниками хвороби є ряд специфічних бактерій.


Нагадуємо, що УЗД є найбезпечнішим та найбільш точним засобом діагностики різних захворювань у дітей. Процедура проводиться за показаннями та направленням лікаря. УЗД дитини у Києві ви можете пройти в діагностичному центрі «Лайфскан».


Він обладнаний всім необхідним для проведення процедури, у команді працюють досвідчені фахівці. УЗД дитині виконується за попереднім записом, тож ніяких черг та очікувань не буде. Ви можете зателефонувати до центру або залишити заявку онлайн та обрати зручний для вас час.


Детальніше про омфаліт


Дитина, в якої було діагностовано пупкову інфекцію, зі звичайного відділення для немовлят переводиться до патології новонароджених. Якщо стан прогресує, розвивається некроз тканин, малюком займаються хірурги.


Корисно знати. Іноді омфаліт діагностується у дорослих, він розвивається в результаті пірсингу у некваліфікованого майстра чи порушень правил догляду за місцем проколу.


У новонароджених пупок мокне з наступних причин:

  • потрапляння збудника інфекції у незагоєну пупкову ранку;
  • дитина народилася надто слабкою, її імунний та загальний захист низький;
  • було порушено базові правила з догляду за ранкою;
  • інфікування відбулось в утробі матері;
  • присутні інфекційні захворювання дерми.

Займатись діагностикою та призначенням лікування має кваліфікований лікар. Значно знижує вірогідність розвитку гнійних процесів профілактика. Медичні працівники мають перетинати пуповину та проводити обробку пупкового залишку у пологовій залі згідно встановленої техніки дій. Також важливо дотримуватись правил антисептики й асептики, виконувати саме «сухе ведення» залишку пуповини, консультувати батьків з питань догляду за немовлям.


Діагностика


При підозрі на омфаліт з метою підтвердження діагнозу призначається низка додаткових досліджень:

  • аналіз крові;
  • УЗД органів черевної порожнини дитини;
  • посів для аналізу чутливості мікрофлори до певних груп антибіотиків;
  • визначення СВР (системних запальних) маркерів;
  • мазок з пупкової ранки (допомагає визначити збудника).

Якщо омфаліт перейшов з гострої форми до флегмонозної, зверніться за консультацією до дитячого хірурга. Скоріш за все, потрібно буде використовувати антибіотики та проводити операцію.


Форми захворювання


У новонароджених дітей може розвиватись омфаліт наступних форм:

  • Проста або катаральна. Легкі випадки, що супроводжуються намоканням днища ранки, її почервонінням. Своєчасне лікування гарантує швидке одужання.
  • Гнійна чи флегмонозна. У певній ділянці пупка виникає біль, шкіра червоніє та набрякає, можуть виникати характерні виділення. Температура тіла стрімко підвищується, погіршується загальне самопочуття.
  • Гангренозна (або некротична). Найскладніша форма, за якої ушкоджені тканини починають поступово відмирати, шкіра набуває синюшного забарвлення. Потрібна хірургічна допомога.

Лікування призначається в залежності від стадії хвороби, стану дитини, супутніх патологій. Не гайте час – своєчасно звертайтесь до лікаря, за необхідності проходьте додаткові обстеження (аналізи крові, УЗД немовлят).





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук