«NEOсвітній Арсенал» — фестиваль творчості, безбар’єрності та неформальної освіти


Опубліковано 18 Вересень 2023 о 16:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  «NEOсвітній Арсенал» — фестиваль творчості, безбар’єрності та неформальної освіти


«NEOсвітній Арсенал» — фестиваль творчості, безбар’єрності та неформальної освіти

Photo: Мистецький Арсенал


Мистецький арсенал вже увосьме запрошує на Фестиваль для дітей та підлітків «NEOсвітній Арсенал». У 2023 році він відбудеться 22-24 вересня. 


Гасло фестивалю «Різні разом» прибирає усі бар’єри, адже освітній простір побудований за принципом інклюзивності, доступності та безпеки. У статті розповідаємо про цьогорічний «NEOсвітній Арсенал»: події та активності для всієї сім’ї, підхід до створення проєкту, а також особливості та цікавинки в програмі.



Основні принципи фестивалю: чому це важливо?


Назва «NEOсвітній Арсенал» говорить сама за себе — фестиваль про ненудну освіту, де через гру та співтворчість діти, підлітки та дорослі навчаються новому, пізнають світ у NEO спосіб. Це пізнання відбувається у безпечному для всіх просторі, де можна бути собою, не боятись засудження, фантазувати та бешкетувати, незалежно від віку. 


Одним із принципів побудови фестивалю є інклюзивність у всіх її проявах. Інклюзивність як доступність для кожного — де усі думки та потреби почуті, де можна (і треба) помилятися, бо так стаєш кращим та вільнішим від упереджень. Тут можна бути різними, і однаково залишатися разом.


Крім інклюзії, «NEOсвітній Арсенал» пропагує ідею сучасної неформальної освіти, де технології, творчість та жага до знань об’єднуються заради спільної мети. Діти та дорослі, освітяни та музейники разом збираються для того, аби показати, що освіта — це не завжди нудні уроки та важкі домашні завдання, а навколишній світ можна пізнавати у різний спосіб. 


Музеї як складова фестивалю


Неформальна освіта може провадитися будь-де. Наприклад, в музеях, які стають більш сучасними, відкритими до дітей та нових інтерактивних форматів. Музей — це більше не місце, де повно обмежень, а простір для отримання нових знань та досвіду. 


Саме такими музеї будуть представлені на «NEOсвітньому Арсеналі». Музеї, де можна і потрібно рухати, торкатися, випробовувати та пізнавати нове через гру. Понад 20 музейних учасників з усієї України завітають на фестиваль, аби закохати в себе дітей та дорослих. 


Активності та ярмарок на «NEOсвітньому Арсеналі»


Тож що можна буде робити на фестивалі? Якщо коротко — все. Проводити наукові експерименти, говорити про свободу, досліджувати мистецтво, знайомитися з екологією, грати та музикувати. Організатори підготували аж 45 майстер-класів, які будуть цікаві не тільки дітям, а й дорослим. 


Крім цього, ви зможете завітати на театральні та музичні виступи для усіх вікових категорій, побачити магію фокусів та долучитися до перформативної програми, а у кінозалі — переглянути анімаційні та кінофільми (зокрема й з перекладом жестовою мовою та аудіоописом).


На фестивалі представлять і мистецькі проєкти: про неінклюзивність міського простору, мапу пам’яті, апсайклінг, дослідження відчуттів. Свої стенди також представлять благодійні та громадські організації, бібліотеки, приватні школи та студії, з освітньо-ігровими практиками яких можна познайомитися на інтерактивних стендах. А ярмаркова частина «NEOсвітнього Арсеналу» запропонує безліч ігор та освітніх продуктів, які допоможуть дітям та дорослим проводити разом цікаве дозвілля. 


Особливістю «NEOсвітнього Арсеналу» є турбота при побудові безпечного простору для всіх. Саме тому організатори створили кімнату тиші, де можна перепочити, та мапу сенсорного навантаження, якщо потребуєте уникати місць із високим рівнем шуму або яскравого світла. 


Путівник фестивалем та програма подій


«Ми знаємо, як важливо враховувати потреби кожного і кожної. Саме тому ми щороку спираємося на інклюзивність як основний принцип створення фестивалю. Екскурсії жестовою мовою, тактильні копії творів мистецтва, доступне кіно для людей з порушеннями зору і слуху, кімната тиші та мапа сенсорного навантаження — те, що робить наш простір безбар’єрним та вільним для творчості, гри та навчання», — зазначає Катерина Макарова, кураторка фестивалю. 


Графік роботи: 22-24 вересня, 10:00–19:00

Адреса: м. Київ, вул. Лаврська, 10-12

Сайт: artarsenal.in.ua

Квитки можна придбати за посиланням.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук