Готуємо дитину до 1 вересня: настанови для батьків


Опубліковано 28 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Готуємо дитину до 1 вересня: настанови для батьків


Готуємо дитину до 1 вересня: настанови для батьків

Photo: Freepik


Чергове літо добігає кінця і наростає очікування нового навчального року. Щоб ваша дитина добре почувала себе 1 вересня, необхідно плавно повернутися до шкільного графіку та навчальної рутини. Крім того, необхідно надихнути та налаштувати дітей на навчання.

«Діти в місті» підготували кілька важливих інструкцій, які допоможуть батькам пройти цей хвилюючий етап.


Відновіть розпорядок дня

Перейти від ледачих літніх днів до шкільних буднів може бути складно. В ідеалі необхідно поступово зміщувати час сну та прийому їжі вашої дитини ближче до шкільного розкладу, щоб уникнути раптових зривів на початку навчального року.


Відновіть інтерес до навчання

Розворушіть допитливість вашої дитини, щоб вона знову зацікавилася темами, пов’язаними з навчанням. Можна повторювати матеріал з улюбленого предмета або заглиблюватися в нові теми, які тільки доведеться вивчати.



Photo: Freepik


Плануйте на рік вперед

Заохочуйте свою дитину ставити особисті та навчальні цілі на наступний рік. Це виховує почуття відповідальності та мотивації, допомагаючи їм почати рік з ентузіазмом.


Читайте також: Як підтримувати дисципліну за допомогою позитивної мотивації: ефективні стратегії


Організуйте шкільне приладдя

Перегляньте список необхідних шкільних речей і переконайтеся, що все готово. Залучайте дитину до покупки товарів, щоб зробити це захоплюючим квестом, а не клопотом.


Здоров’я перш за все

Переконайтеся, що медичні записи вашої дитини, включно з щепленнями та контактами для екстрених випадків, актуальні. Деякі школи можуть вимагати заповнення спеціальних форм про стан здоров’я перед початком навчального року.



Photo: Freepik


Безпека перш за все

Якщо ваша дитина буде добиратися до школи транспортом або йти пішки, вам необхідно оновити в її пам’яті правила безпеки. Навчіть дитину важливих правил дорожнього руху та обговоріть, як поводитися під час повітряної тривоги.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-7 правил безпеки, яким потрібно навчити дитину


Зміцнюйте соціальні навички

Заохочуйте дитину практикувати соціальні навички: представлятися, заводити друзів і розв’язувати конфлікти. Це допоможе школярам будь-якого віку почуватися впевненіше.


Виховуйте відповідальність

Навчіть свою дитину виконувати обов’язки відповідно до віку, як-от пакувати шкільний портфель, організовувати місце для навчання та розпоряджатися своїми речами. Незалежність виховує почуття відповідальності.


Зверніть увагу на нашу статтю: Навчання життєвим навичкам: приготування їжі, прибирання та гроші


Обговоріть академічні та поведінкові очікування

Поговоріть з дитиною про свої очікування від навчального року щодо її успішності, поведінки та позакласної активності. Це задасть позитивний тон на наступний рік.


Емоційна готовність

Знайдіть час, щоб поговорити зі своєю дитиною про будь-які страхи чи занепокоєння щодо нового навчального року. Уважно вислухайте та заспокойте дитину. Якщо треба, допоможіть їй відчути себе емоційно підготовленою.


Екскурсія до школи

Якщо дитина йде до школи вперше або змінила школу після переїзду, спробуйте надати їй можливість дослідити шкільне середовище, зустрітися з вчителями та ознайомитися з розпорядком дня у закладі.


Створіть графік домашнього завдання

Як відомо, структуровані і поділені на групи завдання виконуються набагато швидше та з більшим ентузіазмом. Особливо, коли можна відстежувати прогрес. Створіть графік, за яким дитина виконуватиме домашнє завдання. Заохочуйте її виконувати завдання самостійно, надаючи підтримку, коли це необхідно.


Заохочуйте наполегливість

Прищеплюйте своїй дитині мислення про розвиток. Розповідайте, що виклики – це можливості для зростання. Таке мислення заохочує наполегливість і позитивне ставлення до навчання.


Дотримуючись цих важливих інструкцій, батьки можуть закласти міцну основу для успішного початку нового навчального року.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Заборона гаджетів в школах: міжнародний досвід та ініціативи






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук