Кандидат на виліт: питання пацієнтів про видалення зубів


Опубліковано 05 Липень 2023 о 15:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Кандидат на виліт: питання пацієнтів про видалення зубів


Кандидат на виліт: питання пацієнтів про видалення зубів

Photo: freepik.com


Дентальна екстракція – крайній крок, до якого вдаються стоматологи, коли немає шансів врятувати зуб, він заважає або загрожує руйнацією інших зубів. На щастя, сучасні варіанти протезування дозволяють повністю відтворити цілісність зубного ряду після видалення. Через брак обізнаності багато людей вважають видалення зуба чимось надзвичайно страшним. Поінформований, значить, озброєний: стоматологи допоможуть розвіяти побоювання щодо цієї процедури.


Відповіді на ключові питання ми наводимо в цій статті, а дізнатися ще більше про видалення зубів можна на профільному сайті https://healthydent.ua/uk/uslugy/vydalennya-zubiv.


Коли треба видаляти зуб?


В Україні видалення зубів проводиться лише за наявністю показань. До них відносять:

  • значне ураження тканин зуба карієсом, відсутність перспективи лікування;
  • перелам коренів внаслідок травми;
  • запалення навколозубних тканин;
  • одонтогенний гайморит;
  • патологічні процеси, що супроводжуються гострим болем.

Зазвичай перелічені випадки є показаннями до термінової екстракції. Але видалення проводиться і планово, коли проблемні зуби заважають проведенню певних стоматологічних процедур, росте неправильно, зміщує зубний ряд тощо.


Показання до планової екстракції:

  • ретинований або дистопований зуб: прорізується частково або росте під нахилом, тому спричиняє травматизацію слизової та інших зубів, запалення та біль;
  • зуби рухливі через хронічні захворювання пародонту;
  • зуб заважає встановленню брекет-системи;
  • скупченість зубів;
  • видалення зуба необхідне перед імплантацією або протезуванням;
  • молочний зуб не випадає та заважає прорізуванню постійного.


    Чому видаляють зуби мудрості?


    За стоматологічною статистикою вісімки, або зуби мудрості, видаляють частіше за інші зуби. В Європі та США видалення 8 зуба зазвичай проводиться ще на етапі прорізування. Такі сурові заходи до зубів мудрості вживаються через те, що ці моляри часто стають причиною серйозних стоматологічних проблем. Частіше за інші зуби вісімки мають покривлені корені, які неможна якісно полікувати та запломбувати. Крім того, прорізування крайніх молярів нерідко йде не так, як треба: вони не повістю виходять з-під ясен, провокують запалення, ростуть під нахилом, зсувають зубний ряд, псують прикус.


    Чи боляче видаляти зуб?


    Завдяки сучасним препаратам, екстракція під місцевою анестезією – безболісна процедура, навіть якщо йдеться про складне видалення зуба мудрості. Спочатку ясна біля зубу змащують спеціальним гелем, а за 2-3 хвилини, коли слизова втратить чутливість, роблять ін’єкцію анестетика. Стоматологи використовують знеболюючі препарати, що є безпечними навіть для дітей та вагітних жінок.


    Як видаляють зуби в стоматології?


    В більшості випадків проводиться просте видалення, коли лікар після введення анестезії щипцями обхоплює та витягує зуб. Ця маніпуляція триває лічені секунди, а основний час іде на підготовку та знеболення.

    Якщо застосовується складне видалення, зазвичай для екстракції вісімок чи зламаних зубів, то процедура відбувається дещо інакше та триває до 2 годин. Спочатку на слизовій робиться надріз для вільного доступу до зуба, потім моляр розрізається і витягується по фрагментах. Після місце операції ушивають. Щоб уникнути подальшого інфікування ранки та прискорити відновлення, стоматолог призначає ліки. Складне видалення зубів здійснюється лише хірургом-стоматологом, який має відповідну кваліфікацію.


    Докладніше про нюанси видалення зубів мудрості можна дізнатися на сторінці https://healthydent.ua/uk/uslugy/vydalennya-zuba-mudrosti.


    Скільки коштує вирвати зуб?


    Вартість залежить від складності процедури. Ціни на просте видалення стартують від 500 грн. за один зуб. Екстракція зуба мудрості без ускладнень в стоматології Healthy Dent коштує від 1400 грн. Складне видалення вісімок – 2000-2500 грн.

    Видаляти зуб чи залишити, може визначити тільки стоматолог під час огляду пацієнта. Тому не вагайтеся, приходьте до стоматології та довіртесь професіоналам





    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук