Відкриття Сонячної системи: планети та їх особливості


Опубліковано 19 Квітень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Відкриття Сонячної системи: планети та їх особливості


Відкриття Сонячної системи: планети та їх особливості

Photo: Freepik


Сонячна система – це дивовижний космічний світ. У безмежжі всього космосу – це мікросвіт, але для нас він величезний. Сонячна система – захоплива та незвична у своїй будові. Якщо ваша дитина захоплюється космосом, то для неї буде багато цікавого.

«Діти в місті» зібрали купу цікавинок про Сонячну систему. Хтозна, можливо ця тема настільки захопить вашу дитину, що у майбутньому вона присвятить себе вивченню космосу.


Планети Сонячної системи


У Сонячній системі є 8 планет. Вони розташовані за віддаленістю від Сонця.

  • Меркурій
  • Венера
  • Земля
  • Марс
  • Юпітер
  • Сатурн
  • Уран
  • Нептун

Перші 4 планети (Меркурій, Венера, Земля, Марс) називають кам'янистими планетами земної групи. Вони дуже схожі на нашу планету. Юпітер і Сатурн – газові гіганти, а Уран і Нептун – крижані гіганти. Юпітер і Сатурн складаються переважно з газів, а Уран і Нептун – з льоду. Оскільки ці планети знаходяться дуже далеко від Сонця, температура на Урані та Нептуні дуже низька. На поверхні Урана середня температура становить близько -200 градусів Цельсія, а на Нептуні - близько -220 градусів Цельсія. Пляшка води там замерзає миттєво, тож просто випити води – вже не вийде.


Скільки супутників мають планети?


У двох планет, Меркурія та Венери, немає супутників. Всі інші планети мають від одного до кількох десятків супутників.

Наприклад, у Марса їх лише два — Фобос і Демос. Фобос має діаметр близько 22 кілометрів, а Демос - близько 12 кілометрів. А от Сатурн має найбільше супутників серед планет Сонячної системи – аж 82. Хоча лише 53 з них підтверджені вченими, інші 29 перебувають на стадії дослідження. Та вчені вважають, що ці об'єкти все ж таки є супутниками Сатурна.

Юпітер має 79 супутників. Це друга планета з найбільшою кількістю супутників у Сонячній системі. Як і з Сатурном, деякі з них ще перебувають на стадії підтвердження.

Крижані гіганти, хоч і поступаються рекордсменам, все одно мають багацько супутників. У Урана їх 27, а у Нептуна — 14.

Багато супутників отримали свої назви за іменами героїв давньогрецької та давньоримської міфології.



Photo: Freepik


Дивні кільця навколо планет


У Сонячній системі кільця є не на всіх планетах. Найбільш відомі кільця у Сонячній системі знаходяться навколо чотирьох планет – Сатурна, Юпітера, Урана та Нептуна.

Найбільш видимі й відомі кільця знаходяться навколо Сатурна. Вони складаються з мільйонів крихітних об'єктів, які рухаються по схожих орбітах. Кільця мають багато різноманітних форм, включаючи дуги, розщеплення та різні відтінки кольору. Кільця Сатурна можна побачити навіть в телескопи на Землі, тому ця планета завжди була предметом захоплення науковців та астрономів.

Кільця Юпітера значно менші за кільця Сатурна, і вони не такі яскраві й помітні. Хоча кільця Юпітера складаються з таких самих матеріалів, які зустрічаються в кільцях Сатурна, вони занадто тонкі та розсіяні, щоб бути видимими з Землі. Кільця Юпітера були відкриті лише після запуску автоматичних космічних апаратів. Уран і Нептун також мають кільця, проте вони значно менш видимі порівняно з кільцями Сатурна.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка крутезних YouTube-лекцій про космос для всієї родини


Зникнення кілець Сатурна


Вчені з’ясували, що кільця Сатурну поступово зникають. Це стається, коли частинки пилу в кільцях зіштовхуються з метеоритами або сонячною радіацією. Гравітація потім притягує ці частинки назад у планету. Цей процес зветься «кільцевим дощем». Астрономи вважають, що Сатурн втратить свої кільця через 300 мільйонів років.

Хоча кільця здаються старими, вони досить молоді. Вони з'явилися близько 10-100 мільйонів років тому, коли по Землі ще гоцали динозаври. Астрономи все ще не знають, чому ті кільця взагалі утворилися. Одна з головних теорій – кільця виникли, коли старий супутник Сатурна підійшов занадто близько до планети і розсипався на безліч частинок.


Що Місяць вкрав у Землі?



Photo: Freepik


Швейцарські вчені провели дослідження уламків Місяця, які потрапили на землю після зіткнення Місяця з різними метеоритами. І з’ясувалося, що ті уламки мають занадто схожу будову з глибинними породами Землі.

Наука каже, що Місяць з'явився з уламків Землі. Вони з’явилися, коли Земля зіткнулася з якимось величезним об'єктом близько 4,5 мільярдів років тому. Ця теорія має нові докази, які її підтверджують. Тому за будовою гірських порід, Місяць – це частина Землі.


Чи є життя на Венері?


Довгий час вважалося, що на Венері може існувати життя. Вчені думали, що незвична поведінка сірки у складі атмосфери може бути результатом діяльності мікроорганізмів.

Проте, нове дослідження вчених із Кембріджу не виявило жодних доказів, що такі хімічні сліди існують. Адже вважалося, що більша кількість сірки у нижніх шарах атмосфери Венери – це ознака того, що там є життя. Бо мікроорганізми мають її споживати. І це нова загадка для вчених – куди ж та сірка дівається? Можливо, саме ваша дитина знайде відповідь на це питання.


Читайте також: Топ-9 фільмів і мультфільмів про космос і майбутнє, які можна подивитися з дітьми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук