Антистрес-вправи для дітей: корисні поради на будь-який випадок


Опубліковано 07 Квітень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Антистрес-вправи для дітей: корисні поради на будь-який випадок


Антистрес-вправи для дітей: корисні поради на будь-який випадок

Photo: Freepik


У сучасному швидкому світі стрес і тривога стали звичним досвідом навіть для наших дітей. Тиск з боку школи, соціальних взаємодій і очікувань сім’ї, а для українців ще й повномасштабна війна в країні, – все це може призвести до погіршення психоемоційного стану.

«Діти в місті» зібрали добірку вправ, які можна виконувати разом з дітьми, щоб допомогти їм заспокоюватися, коли в цьому є потреба.


Беремо контроль над своїми почуттями


Якщо стрес та напруга стають частиною життя ваших дітей, навчіть їх цих вправ та практик.


Глибоке дихання

Це одна з найпростіших, але найефективніших антистресових вправ. Це також чудова вправа для початку. Попросіть дитину зробити глибокий вдих, порахувавши до чотирьох, а потім повільно видихнути, знову порахувавши до чотирьох. Повторіть цей цикл кілька разів, поки вони не відчують спокій і розслаблення.


Прогресивне розслаблення м’язів

Ця вправа передбачає напруження, а потім розслаблення різних груп м’язів тіла, що допомагає зняти напругу та сприяє розслабленню. Попросіть дитину напружити пальці ніг на кілька секунд, а потім розслабити їх. Потім підійміться до стоп, литок і так далі, поки вони не напружать і не розслаблять усі основні групи м’язів.



Photo: Freepik


Розвиваємо уяву

Ці вправи передбачають використання сили уяви для створення заспокійливого та умиротвореного уявного образу. Запропонуйте дитині заплющити очі та уявити собі місце, яке вона вважає заспокійливим. Наприклад, тихий пляж або затишну хатинку в лісі. Попросіть їх уявити всі деталі цього місця – кольори, звуки, запахи. Нехай уявляє це місце протягом декілька хвилин, просто розслабившись і насолоджуючись образами.


Йога

Йога — це фантастичний спосіб розслабитися та зменшити стрес. Є багато простих поз йоги, які можуть виконувати діти. Наприклад, поза дитини або поза собаки, які можуть допомогти зняти напругу та заспокоїти розум.


Читайте також: Спорт для всієї сім’ї: прості пози йоги для дітей


Ведення щоденника

Іноді запис наших думок і почуттів може бути чудовим способом зняти стрес і тривогу. Заохочуйте дитину вести щоденник, де вона може писати про свої почуття, хвилювання та переживання. Це може допомогти їй опрацювати свої емоції та відчути більший контроль.


Антистрес-вправи


В Міністерстві охорони здоров’я України опублікували декілька антистрес-вправ, які рекомендує для дітей лікар-психотерапевт Сергій Міщук. Ці вправи працюють таким чином, щоб допомогти тілу впоратися зі стресом на рівні м’язової пам’яті. Вони підійдуть не лише дітям, а й дорослим.



Photo: МОЗ


Photo: МОЗ


Photo: МОЗ


Photo: МОЗ


Це лише кілька прикладів антистресових вправ, які діти можуть спробувати. Пам’ятайте, що кожна дитина індивідуальна, тому важливо знайти те, що для неї найкраще підходить. Включивши ці вправи в свій розпорядок дня, діти зможуть навчитися справлятися зі стресом і тривогою здоровим і ефективним способом.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Інтерактивна гра «Обійманці»: як поглибити зв'язок з дітьми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук