Безкоштовне дозвілля під час війни: поради експертів «Mental labs»


Опубліковано 20 Березень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Безкоштовне дозвілля під час війни: поради експертів «Mental labs»


Безкоштовне дозвілля під час війни: поради експертів «Mental labs»

Photo: Educator


У такий непростий для  кожної людини час особливо незахищеними є діти, а саме їхня психо-емоційна сфера. Реалії війни накладають суттєвий відбиток на особистість, яка ще формується. Тож особливо важливо дорослим підтримати дітей та надати всі можливі ресурси для того, щоб не лише полегшити негативні емоційні впливи, а й сприяти їхньому  повноцінному ментальному розвитку. 


Саме з цією метою ліцей «Educator» пропонує долучитися до проєкту «Mental Labs», реалізація якого стала можливою завдяки локальній субсидії від федеральної компанії GIZ за дорученням Федерального уряду Німеччини.


Фахівці проєкту розробили поліфункціональний перелік гуртків, які сприятимуть розвитку особистості дитини, її підтримці, подоланню важких емоційних станів, причиною яких є війна.


Photo: Educator


Пропонуємо такі напрямки роботи для дітей 7-13 років:

  • Спорт для дівчат - це цікаві спортивні заняття для зміцнення здоров'я й тренування гнучкості та пластичності.
  • Баскетбол для хлопців - енергійний та динамічний гурток гри у баскетбол.
  • Кросс-спорт - загальні заняття з фізичної культури,  що містять спортивні ігри та скелелазіння.
  • Мейкерські заняття - гурток, де кожен матиме змогу створити чудові вироби своїми руками.
  • Театр - заняття, які сприятимуть удосконаленню мовного апарату та емоційної виразності дитини, оволодінню сценічним рухом, ознайомленню гуртківців із основними жанрами театрального мистецтва.
  • Арт-терапія - гурток, де за допомогою творчості учні покращать свій ментальний стан та створять справжні художні шедеври.
  • Музикотерапія - гурток, на якому кваліфікований терапевт застосовує музику та всі сторони її впливу (фізичну, емоційну, інтелектуальну, соціальну, естетичну й духовну) для розвитку особистості учня.
  • SCIENCE - гурток наукового спрямування, де учні стануть справжніми експериментаторами та дослідниками. Кожного заняття будуть цікаві практичні експерименти з природничих дисциплін.


Зареєструватись та переглянути розклад занять можна за посиланням. Проєкт діє по травень включно! Участь безкоштовна.


Це допоможе Вашій дитині не лише подолати психологічні наслідки війни, а й сприятиме гармонійному особистісному розвитку. 


Порадник від експертів проєкту “Mental Labs” 


В проєкті «Mental Labs» функціонують багато цікавих гуртків та майстерок не лише для дітей, а й для дорослих. Спеціалісти ініціативи радо поділяться інформацією про те, як допомогти собі впоратися зі стресом, налагодити різні сфери свого життя.




Туманська Олександра, коуч

У проєкті ми проводимо коучингові тренінги для батьків. Це не лише новомодний напрям у психології, а й чудовий інструмент, мета якого - дослідити себе, власні механізми взаємодії зі світом, пропрацювати внутрішні блоки, зануритися в  глибинні питання, а також удосконалити напрямки саморозвитку, вміння комунікувати. Його перевагою є індивідуальний підхід, який сприяє досягненню результату. 



Лайфхак від Олександри:

Щоб почувати себе впевнено, крокувати за своїми мріями й цілями, бажаннями, прагненнями, важливо знати власні цінності. Для цього можна їх прописати, виокремивши найпріоритетніші, які відгукуються для вас. Раз на два тижні проводьте рефлексію, на якій потрібно проаналізувати, чи відповідала ваша поведінка тим цінностям, чи ні. Якщо так, які інструменти цьому сприяли. Якщо ні, то як вплинути на ситуацію й досягнути позитивного результату. Це допоможе зміцнити свої позиції в досягненні мети й зрозуміти, які проблемні місця ще  треба пропрацювати.


Гузій Яна, керівниця музичного гуртка

На уроках музикотерапії ми не лише слухаємо композиції, а й займаємося співом, робимо дихальні вправи, граємо на різноманітних інструментах. Терапія буває кількох типів: пасивною (можна прослухати твори, проаналізувати їх, уявити щось прекрасне), активною (гра на інструменті, прослуховування композицій  у виконанні професійних музикантів, співи та ритмічні вправи). Окрім цього, під музичний супровід можемо малювати те, що гуртківці уявляють під час прослуховування, а потім розповісти про свій витвір.  

Метою музикотерапії є покращення розумових, комунікативних, соціальних, фізичних, естетичних, духовних процесів, покращення концентрації уваги, пам’яті. Науково доведено, що музика може зміцнювати імунну систему, сприяє зниженню захворюваності, покращує обмін речовин. Як сказав Піфагор: «Музика дає багато для здоров’я, якщо нею користуватись належним чином». Узагалі наш організм - це вже, можна сказати, інструмент, бо кожна клітина, система має свої вібрації, тому ми активно реагуємо на вібраційну частоту музики. Тому Піфагор розробив теорію про музично-числову будову Космосу та запропонував використовувати її саме для зцілення. 


Лайфхак від Яни:

Учені, провівши численні дослідження, довідались, що різні інструменти можуть впливати на органи. Якщо у Вас проблеми із серцем, то послухайте струнні інструменти (скрипку, віолончель, гітару). Якщо маєте проблеми із бронхами або легенями, то послухайте флейту.

Роботу кровоносних судин покращує кларнет. У разі радикулітів і невритів дуже ефективна труба (саме для лікування цих недугів гру на ній застосовував знаменитий античний лікар Ескулап). Також, наприклад, якщо у Вас безсоння, можете послухати музику, ритм якої трішки повільніший від частоти скорочень серця (Сібеліус «Сумний вальс», наприклад).

Якщо потрібно перебороти відчуття невпевності перед важливою зустріччю, то рекомендують слухати п’яту симфонію Баха. Його композиції також корисні для зосередження. 

Чому радять саме класичну музику? Тому що ритм класичної музики і серця співпадають (60-70 ударів на хв).  Позитивний вплив на людину може мати будь-яка музика, якщо вона до вподоби.





Шульга Юлія, супервізор

Супервізія - це інструмент професійної підтримки та розвитку,  спрямований на розв’язання проблем, які виникають у роботі з людьми,  та  на знаходження напрямків вирішення. 

Функції супервізора: консультативна, наставницька, фасилітатора (модератора). 


Можна виокремити декілька функцій супервізії:

Освітня – розвиток умінь, навичок учасників супервізії для підвищення якості послуг, що надаються. Вона здійснюється шляхом аналізу та дослідження роботи супервізанта з клієнтами. У процесі такого дослідження супервізор може допомогти супервізанту:

  • краще зрозуміти емоційний стан та потреби клієнта;
  • усвідомити власні реакції на клієнта;
  • дослідити більш ефективні способи роботи в складних ситуаціях.

Функція підтримки - професійна підтримка консультанта, який часто піддає себе впливу негативних емоцій та переживань клієнта. Консультанту слід навчитися усвідомлювати особливості свого реагування на такі стани й навчитися давати раду своїм реакціям на складні емоційні прояви клієнта.

Коригувальна функція – виявлення того, що перешкоджає виконанню професійної діяльності.


Лайфхак від Юлії:

Дуже важливо казати про те, що накопичилось і тривожить, а також не боятися просити про допомогу.

Ставте собі запитання: “Що я відчуваю? Які емоції? Як саме зараз я можу допомогти собі? Який один крок можу зробити, щоб вирішити питання / проблему?”

   

Подолати негаразди в житті значно легше, коли є підтримка. Фахівці «Mental Labs» радо цьому посприяють. Зробіть перший крок для допомоги собі.  


Зареєструватись та переглянути розклад занять можна за посиланням: https://forms.gle/Kmw9R8txgRT2N53r6






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук