Чому дитина не хоче ходити в садочок і що з цим робити


Опубліковано 18 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Чому дитина не хоче ходити в садочок і що з цим робити


Чому дитина не хоче ходити в садочок і що з цим робити

Photo: Freepik


Далеко не всі діти легко адаптуються до дитячого садочку та з радістю відвідують цей заклад. Для багатьох батьків відвідування садка стає справжнім випробуванням, адже дитина починає капризувати та протестувати, використовуючи різні методи.

«Діти в місті» дізнавалися, через які причини дитина може не хотіти йти до садка, та як допомогти їй адаптуватися у новому колективі.


Зверніть увагу на каталог приватних дитячих садочків.

Основні причини


Похід до дитячого садочку – це великий стрес для дитини. Зазвичай, діти потребують доволі тривалої та якісної адаптації, щоб звикнути до нового оточення, правил та відсутності поряд батьків.


Дитина може не хотіти йти до садочка, якщо:

  • пройшло мало часу і дитина не встигла адаптуватися,
  • виникають складнощі у спілкуванні з іншими дітьми,
  • небажання або невміння дотримуватися порядку дня,
  • небажання відриватися від домашньої обстановки,
  • дитині не подобається вихователь,
  • дитині не підходить атмосфера у садочку,
  • страхи та тривоги, пов’язані з війною.


Варто зазначити, що небажання ходити до дитячого садочку може проявлятися по-різному. Це можуть бути істерики, які малюк влаштовує зранку, активні пручання та сльози. Більш старші діти можуть намагатися зірвати похід до садочку, затягуючи час збирання, загубивши речі тощо. Також дитина може імітувати погане самопочуття або почати часто хворіти. Всі ці причини можуть проявлятися по одній або в якійсь комбінації. Ігнорувати проблему в жодному разі не можна.


Чому садочок важливий



Photo: Freepik


Багато психологів запевняють, що для соціалізації дітей дитячий садочок не обов’язковий. Втім, це правило має важливий момент. Якщо дитина не ходить до садочка, батьки мають забезпечити їй спілкування з іншими дітьми та зовнішнім світом у повному обсязі.

Дитячий садочок не лише допомагає дитині навчитися спілкуванню з іншими дітьми. У дошкільному закладі діти вчаться визнавати авторитет «чужого» дорослого, розвиваються як особистість, отримують досвід та знання, а також стають більш самостійними. Дитячий садочок – це прекрасне тренування перед тим, як піти до школи, тому добре, якщо вдається знайти гарний садок, де дитина почуває себе комфортно.


Читайте також: Як обрати дитячий садок та на що звернути увагу


Що робити?


Нерідко діти скаржаться на садочок, вихователів та дітей, розповідаючи про причини свого небажання відвідувати дошкільний заклад освіти. Тому перше, на що треба звернути увагу, - розповіді дитини. Розпитуйте малечу, розмовляйте з нею, щоб з’ясувати справжні причини її небажання йти до садка. Іноді для вирішення проблеми достатньо просто змінити садочок або групу.


Зазвичай же необхідно застосувати комплексний підхід до вирішення проблеми.

  1. Збільшуйте час, який дитина проводить без вас. Для початку можна залишати дитину без мами на 10-15 хвилин, поступово збільшуючи часовий проміжок. В цьому вам можуть допомогти батьки, друзі або няні. Також можна залишити дитину на приватних заняттях або в ігровій кімнаті під наглядом працівників.
  2. Розширяйте коло спілкування малечі. Нерідко діти так сильно прив’язані до матері, що майже не спілкуються з однолітками. Звичайно, після такого доволі складно опинитися в дитячому колективі, де панують свої правила.
  3. Привчайте дитину до розпорядку дня. Якщо під час декретної відпустки ви не дотримувалися режиму, то дитині буде дуже складно звикати до режиму садочку. Це може визивати супротив.
  4. Не перекладайте на дитину власні страхи та тривогу. Пам’ятайте, що діти відчувають ваш настрій, тому це також може стати причиною небажання відвідувати садочок.


Адаптаційний період



Photo: Freepik


Буває і так, що перші дні у садочку дитина поводиться дуже добре. Малюк з радістю біжить до діток та навіть не сумує за батьками, а ось проблеми починаються трохи пізніше. Це нормальний етап, адже дитина має пройти адаптацію та звикнути, що садочок став не просто розвагою, а частиною її життя. Не варто нехтувати адаптаційним періодом, якщо ви хочете, щоб дитина ходила до садочка з радістю. Для адаптації потрібен час та позитивний настрій усієї сім’ї.


Чим можуть допомогти батьки:

  1. Завжди говоріть про садочок та вихователів у позитивному ключі.
  2. Не змінюйте режим дня у вихідні.
  3. В період адаптації не відучуйте дитину від памперсів або соски.
  4. Створюйте спокійну та комфортну обстановку вдома.
  5. Дозволяйте дитині трохи капризувати. Вона робить це через перенавантаження нервової системи.
  6. Використовуйте казкотерапію, арт-терапію тощо.
  7. У період адаптації намагайтеся забрати дитину з садочка раніше.
  8. Нехай дитину відводить до садочка дорослий, з яким їй простіше розлучитися.


Якщо ви знаходитеся у пошуках дитячого садочка для вашої дитини, можете звернути увагу на нашу добірку: Путівник по приватних дитячих садочках Києва 2022






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук