Новини освіти: підготовка до вступної кампанії, українські комікси та зимові канікули


Опубліковано 24 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Новини освіти: підготовка до вступної кампанії, українські комікси та зимові канікули


Новини освіти: підготовка до вступної кампанії, українські комікси та зимові канікули

Photo: Freepik


Війна вносить свої корективи в освітній процес мільйонів українців. Через аварійні відключення світла дітям, батькам та вчителям доводиться шукати все нові й нові способи, що дозволять не відставати від навчальної програми та засвоювати матеріал.

Між тим, в Міносвіти думають над тим, як організувати нову вступну кампанію в умовах війни та забезпечити рівні права для майбутніх вступників. «Діти в місті» зібрали найактуальніші новини освіти, які можуть бути вам цікавими.


Вступна кампанія 2023 року


В профільному відомстві обдумують можливість знову провести національний мультипредметний тест замість ЗНО. Про це заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. За його словами, якщо депутати внесуть відповідні зміни до законодавства, то в 2023 році українські випускники здаватимуть НМТ.

Зазначається, що в умовах воєнного стану складно провести звичне ЗНО. Крім того, неможливо охопити абітурієнтів, які вимушено знаходяться за кордоном.

Наразі в МОН розглядають можливість замінити ЗНО удосконаленим НМТ. В планах створити тести на основі програм ЗНО. НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки.


Обов’язковий блок складатиметься з чотирьох предметів:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України;
  • іноземна мова.


На завдання з української мови та математики буде відведено 90 хвилин. Ще 90 хвилин школярі виконуватимуть завдання з історії України та іноземної мови.

Додатковий блок НМТ писатимуть в окремий день. Випускники зможуть обрати такі предмети, як фізика, хімія та біологія. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.

За попереднім планом, реєстрація на участь в НМТ стартуватиме у квітні 2023 року, а сам тест діти здаватимуть у червні – липні.


Варто зазначити, що для вступу у 2023 році можна буде використати результати старих тестів, а саме:

  • НМТ 2022 року;
  • ЗНО 2020-2021 років.


Навчання в школах стартуватиме пізніше


Через проблеми з відключеннями світла у київських школах вирішили змінити розклад уроків. З 28 листопада уроки починатимуться о 9.00, а додому школярів відпускатимуть не пізніше 16.00. Таке рішення було прийнято, щоб діти відвідували офлайн заняття в школах у світловий проміжок дня.

Для молодшої школи працюватиме група подовженого дня, яка діятиме не тільки після уроків, але й до початку занять.


Зимові канікули


Цього року зимові канікули будуть відрізнятися в залежності від регіону. В деяких областях вони триватимуть майже місяць. Так, у столичних школах канікули триватимуть з 26 грудня до 27 січня. Втім, з 9 січня для відвідування будуть доступні гуртки та спортивні секції.

Варто зазначити, що об’єднати осінні та зимові канікули вирішили також у Львові та Рівному. У Тернопольскій області подовжені зимові канікули впроваджуватимуть за рішенням місцевих рад.

У школах Харкова, Дніпра, Чернівців та Луцька канікули триватимуть два тижні. Початок та кінець визначатимуть на місцях.

Загалом на тлі війни осінні канікули на зимовий період перенесли у 28% шкіл.


Читайте також: Онлайн-освіта в Україні: нові виклики, переваги та трансформація


Книжки для дітей-біженців



Photo: Міністерство культури та інформаційної політики України


Акція «Українським дітям - українську книгу!» дісталася Австралії. Українські діти, які вимушено опинилися за кордоном через війну, безкоштовно отримали навчальну та художню літературу українською мовою.

Раніше безкоштовні книжки були доставлені на Кіпр, до Польщі та Франції, Словенії та Австрії, а також до Британії, Молдови, Бельгії та інших країн, де сьогодні перебувають українські діти.


Українські комікси



Photo: Українська література в коміксах


Щоб полегшити освітній процес в умовах війни, для вчителів та учнів був створений онлайн-каталог «Українська література в коміксах». Відтепер частина українських творів, які вивчають у школі, доступна у вигляді коміксів.


Наразі для вивчення доступні наступні твори:

  • «Слово про похід Ігорів»,
  • «Захар Беркут» І. Франко,
  • «Лісова пісня» Л. Українка,
  • «Катерина» Т. Шевченко,
  • «Кайдашева сім’я» І. Нечуй-Левицький.

Всі твори мають цікаві ілюстрації, цитати та добірки корисних посилань.

Автори каталогу наголошують, що таким чином намагаються популяризувати українську літературу серед школярів. Особливо тих, хто наразі живе та навчається за кордоном.


Російська мова, прощавай


У Київраді ухвалили рішення про виключення російської мови з навчальних програм муніципальних шкіл та дитячих садочків. Очільники влади наголосили, що сьогодні мова – це питання національної безпеки, тому необхідно захищати освітній простір від країни-агресора. Згідно з рішенням, російськомовні класи та групи в найближчий час перейдуть на навчання державною мовою.

Зазначимо, що раніше Міносвіти прибрало російську мову зі шкільної програми, а з програми зарубіжної літератури виключили російських авторів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Новини освіти: атестати в Дії, українські школи за кордоном та розширення НМТ






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук