Приготування їжі в екстремальних умовах: що потрібно знати


Опубліковано 02 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Приготування їжі в екстремальних умовах: що потрібно знати


Приготування їжі в екстремальних умовах: що потрібно знати

Photo: Freepik


Через масштабне руйнування критичної інфраструктури в Україні все частіше відбуваються відключення світла, води, газу. В таких умовах стає надзвичайно складно закривати базові потреби та виконувати побутові справи. Один з найскладніших моментів – приготування їжі та зберігання продуктів харчування.

«Діти в місті» зібрали корисні поради, які допоможуть вам організувати процес приготування їжі навіть за умови відсутності світла.


Правила зберігання їжі


У випадку відключення електроенергії на довгий термін холодильник може не впоратися зі зберіганням продуктів. Щоб підтримувати температуру на рівні 4°С або нижче, необхідно заздалегідь заморозити контейнери з водою, які допоможуть на якийсь час підтримувати температуру.

Враховуйте, що під час відключення електроенергії продукти в холодильнику можуть безпечно зберігатися до 48 годин. Це за умови, що дверцята холодильнику якомога довше будуть закритими. Втім, якщо ваша морозилка напівпорожня, то продукти в ній зберігатимуться вдвічі менший термін. Тому обов’язково заповніть порожні місця льодом.

У Центрі громадського здоров’я України наголошують, що до продуктів, які швидко псуються, треба бути особливо уважними, адже через чотири години без електроенергії або джерела холоду вони псуються і можуть загрожувати здоров’ю.


Читайте також: Добірка ігор у темряві, які допоможуть дітям впоратися зі страхами.


Запаси продуктів та води


На випадок відсутності водопостачання радять зробити запаси води з розрахунку на одну людину:

  • питна вода (3 літри на добу);
  • інша вода (10-12 літрів на добу для гігієни та приготування їжі).


Також необхідно запастися продуктами, які вже готові до споживання або тими, які швидко готуються:

  • консерви (рибні, м’ясні, овочеві, паштети),
  • сухофрукти (горіхи, насіння, сушені фрукти),
  • сухі сніданки, каші швидкого приготування, сублімовані супи,
  • овочі та фрукти, які не потребують термічної обробки,
  • мед, варення, домашня консервація,
  • сухе молоко, хлібці.


Крім цього, українцям радять придбати щось для приготування їжі в екстремальних умовах. Це може бути туристична газова плита або інший альтернативний прилад. За допомогою нього можна підігріти воду та приготувати найпростіші продукти. Наприклад, зварити кашу та яйця.

Якщо жодних приладів немає, доведеться готувати їжу на відкритому вогні. Для цього знадобиться чавунний або алюмінієвий котел чи каструля з товстими стінками.


Зверніть увагу на нашу добірку: Корисні поради та речі для критичної зими


Що приготувати



Photo: Freepik


Дієтологи зазначають, що багато круп можна приготувати, не маючи доступу до гарячої води. Але час для приготування буде значно довшим.


Настоювати на холодній воді:

  • кускус (20-30 хвилин),
  • вівсянка (до години),
  • гречка (на ніч),
  • манка (20 хвилин),
  • кіноа (на ніч).

Настоювати на гарячій воді:

  • кускус (5-10 хвилин),
  • вівсянка (20 хвилин),
  • булгур дрібний (20 хвилин),
  • пшенична каша (30-50 хвилин).


На сніданок можна приготувати бутерброди з поживною арахісовою пастою, паштетом, сиром або авокадо. Крім цього, можна залити рослинним молоком гранолу або вівсянку швидкого приготування.

До обіду зранку можна запарити гречку, яку подати до столу з консервованим тунцем або сардинами. Також в нагоді стане консервована квасоля, кукурудза або горошок.

На вечерю можна з’їсти салат, зроблений зі свіжих та консервованих овочів. Наприклад: червона цибуля, консервовані шампіньйони, маслини, перець та помідори. Все нарізати шматочками та заправити рослинною олією.

Якщо у вас є газовий пальник, варіантів блюд стає доволі багато. Ви можете зробити омлет, запарити локшину, сублімований суп або кускус, зварити яйця та зробити з ними салат. Цікаві закуски можна зробити з лавашем, тертим сиром та яйцями. При кімнатній температурі варені яйця можуть зберігатися до 3-5 днів, тому можна зробити заготовки, коли буде можливість. Смачнющим сніданком буде вівсянка, запарена з горіхами та родзинками.



Photo: Freepik


Різноманіття страв, які можна приготувати на багатті ще більше. Втім, є й недолік. Якщо електроенергія буде відсутня довгий час, зберігати страву та підігрівати її буде проблематично. Але якщо готувати на велику родину або на декілька родин, то можна віддати перевагу каші з тушонкою, супу з картоплею та м’ясом, а також традиційному м’ясу на грилі.


Вам може знадобитися наша стаття: Блекаут і діти: підготовка до кризових ситуацій восени та взимку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук