Новини освіти: завершення навчального року, мультитест та зарахування до школи


Опубліковано 09 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Новини освіти: завершення навчального року, мультитест та зарахування до школи


Новини освіти: завершення навчального року, мультитест та зарахування до школи

Photo: Freepik


Підходить до завершення навчальний рік, значну частину якого українські школярі навчалися дистанційно. «Діти в місті» зібрали найголовніші новини освіти на даний момент, які стосуються навчання, завершення навчання та вступу до школи.


Оцінювання та завершення навчального року


У Міносвіти оприлюднили рекомендації та роз'яснення щодо оцінювання школярів за підсумками навчального року.

Зазначається, що оцінювання за другий семестр може здійснюватися за результатами тематичного оцінювання, поточного оцінювання або підсумкового оцінювання. Це може бути письмова робота, онлайн-тестування або усна співбесіда.

Під час здійснення оцінювання пропонується враховувати всі оцінки, які дитина отримала за рік. Навіть, якщо вона навчалася в інших закладах освіти або за її межами. Школи, в яких діти навчалися тимчасово, можуть видавати їм інформаційні довідки про період навчання із зазначенням переліку предметів та оцінок.

У відомстві пропонують враховувати результати навчання школярів з музики, фізичної культури та малювання у закладах позашкільної освіти.

Крім цього, в окремих випадках оцінювання за ІІ семестр учнів 5-8 та 10 класів може здійснюватись не за 12-бальною шкалою, а «зараховано»/«не зараховано».

У Міносвіти зазначається, що річна оцінка не обов’язково має бути середнім арифметичним від оцінок за І та ІІ семестри. Під час виставлення річної оцінки має враховуватися динаміка особистих результатів навчання учня з предмета.

За відсутності в учнів з числа тимчасово переміщених осіб задокументованих результатів оцінювання за І семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами ІІ семестру.


Важливо! У разі відсутності результатів річного оцінювання учень матиме право до початку нового навчального року пройти річне оцінювання.


Мультипредметний тест



Photo: Freepik


У 2022 році замість звичного ЗНО українські школярі здаватимуть Національний мультипредметний тест (НМТ). Раніше всі бажаючі вже зареєструвалися для участі в тестуванні, але в Українському центрі оцінювання якості освіти наголошують, що цього недостатньо.


Важливо! Майбутні учасники НМТ мають підтвердити свою участь у тестуванні.


Для участі в тестуванні необхідно підтвердити бажання проходити тест на своїй інформаційній сторінці, вхід на яку доступний за номером і PIN-кодом. Опція підтвердження буде доступна у травні. Невдовзі всі зареєстровані учасники НМТ отримають SMS із даними для входу на інформаційну сторінку. У повідомленні буде зазначено прізвище, особистий логін та пароль. Їх необхідно зберегти.


Читайте також: Майстер-клас із успішного написання мотиваційного листа для абітурієнтів


Крім цього, необхідно повідомити, в якому регіоні ви плануєте здавати тестування, яке відбудеться у липні. Додамо, що у дітей, які не встигли зареєструватися на складання тесту, буде додатковий час у червні.


Раніше в Українському центрі оцінювання якості освіти опублікували роз’яснення про оцінювання блоку з української мови, математики та історії України.


Зарахування до першого класу



Photo: Freepik


Багато дітей через війну в Україні стали вимушеними переселенцями. Батькам доведеться змінювати заклад освіти, а також шукати школу для першачків на новому місці перебування.

У Службі освітнього омбудсмена зазначили, що діти зможуть вступити до першого класу в тій територіальній громаді, де вони зареєстровані. В деяких містах заклади освіти вже почали приймати документи на зарахування до першого класу.

Варто зазначити, що терміни та правила прийому документів встановлюються на місцях. Заклади освіти мають оприлюднити всю необхідну інформацію на своєму сайті або на інформаційних стендах.

Наголошується, що право на навчання у закладі освіти мають діти, які проживають на території обслуговування закладу освіти, або ж зареєстровані на цій території як внутрішньо переміщені особи. Щоб дитину зарахували до першого класу, необхідно подати до школи заяву.


До заяви додається:

  • копія та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу;
  • оригінал або копія медичної довідки за формою № 086–1/о.

Також можуть знадобитися наступні документи:

  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • довідка про звернення за захистом в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист.


Якщо у дитини-переселенця відсутнє свідоцтво про народження або інший документ, що підтверджує особу дитини, вона зараховується до закладу освіти без свідоцтва чи іншого документу, що підтверджує особу.

Відсутність оригіналу або копії медичної довідки за формою № 086–1/о не є підставою для відмови у зарахуванні до 1-го класу. Однак до початку навчального року батьки мають надати медичну довідку.


Читайте також: Вступна кампанія 2022: що потрібно знати абітурієнтам






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук