«Тобі належить цілий світ»: майстер-клас із успішного написання мотиваційного листа для абітурієнтів


Опубліковано 21 Квітень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  «Тобі належить цілий світ»: майстер-клас із успішного написання мотиваційного листа для абітурієнтів


«Тобі належить цілий світ»: майстер-клас із успішного написання мотиваційного листа для абітурієнтів

Photo: Freepik


Останнім часом в соціальних мережах дуже популярним стало цитування начебто найстрашнішого китайського прокляття: «Щоб ти жив у добу змін». Достовірність того, що це недоброзичливе побажання дійсно існувало в китайській культурі, наразі довести чи спростувати неможливо. Але є у тій-таки китайській культурі прислів’я, що, попри близькість за змістом до канонізованого соцмережами вислову, несе більш позитивні й актуальні для нашого сьогодення меседжі. Воно звучить так: «Світ, що змінюється, народжує героїв». Тож озброймося цим життєствердним гаслом та поговорімо про одну з проміжних ланок геройського шляху майбутніх студентів, а саме – про написання мотиваційного листа, що очікує на наших абітурієнтів як частина вступних випробувань замість звичного ЗНО.


Мотиваційний лист – це можливість пізнати самого себе й заявити про свої досягнення світові. Звучить занадто пафосно? Аж ніяк. Написання мотиваційних листів – поширена практика в європейському і світовому науковому співтоваристві.


За їх допомогою тамтешні студенти, молоді та досвідчені науковці обґрунтовують необхідність участі в міжуніверситетських та міжнародних наукових програмах, стажуваннях, заходах із обміну досвідом. Зараз же ми маємо змогу випробувати цю технологію, причому вже з перших кроків абітурієнтського життя. Тому раджу сприймати ці зміни як прискорене опанування світових вимог до освіти, а також – складову безцінного досвіду, який обов’язково стане нам у нагоді в майбутньому. Уточнимо – в нашому європейському майбутньому.

Дійсно, все незнайоме лякає. Але найкращий спосіб подолати страх перед незнайомим – це познайомитися з ним. Тож поділюся коротким переліком порад, що мають на меті полегшити ваші взаємини із написанням мотиваційного листа, аби він був по-справжньому вашим – натхненним, інформативним і переконливим.




Кандидат філологічних наук, репетитор з української мови та літератури сервісу БУКІ Марія Реутова поділилася корисними порадами, які допоможуть написати гарний мотиваційний лист.


Брендінг

Спочатку намагаємось побудувати опорну схему власного брендингу. Перше питання, яке ставимо перед собою: «Я хочу, щоб мене запам’ятали як…»:

  • людину, яка навчилася грати на гітарі у 5 років,
  • людину, яка в 13 років прочитала твір Камю, і вирішила стати лікарем,
  • людину, що не могла порозумітися зі старшою сестрою, і вирішила стати психологом.

Самопрезентація повинна бути унікальною та водночас простою, саме так вона зможе запам’ятатись


Розвиваємо тему

Після того визначаємось із головною темою листа. Тема повинна містити відповідь на запитання: «Чому я хочу вступити на цю спеціальність? Чому для мене це важливо? І чим моя професійна діяльність буде корисною для суспільства в майбутньому?».

Весь мотиваційний лист повинен підпорядковуватись відповіді саме на ці запитання.

Уникайте додаткової інформації про ваше життя, яка не стосується головної теми, адже це ускладнить сприйняття вашої самопрезентації.



Photo: Freepik


Структура

Коли головну тему визначено, переходимо до продумування структури листа. Форма є одним із найголовніших чинників «читабельності» тексту. Як правило, тексти, які не поділені на абзаци, не запам’ятовуються реципієнтом. Тому ваше завдання – створити форму і наповнити її змістом, який запам’ятається.

Перше речення вашого листа повинне одразу містити сформульовану відповідь: «Чому я хочу вступити на цю спеціальність?».

Ваші думки повинні бути лаконічними і прозорими. Це означає, що ви маєте чітко дати відповідь на поставлене питання, а не намагатися інтригувати й удаватись до детективного викладу думок.

Кожне перше речення абзацу повинне містити тему цього абзацу. Наприклад, якщо вашим першим реченням є: «Мені подобається розв’язувати завдання з фізики», надалі повинна йти деталізація теми щодо розв’язування завдань із фізики. 

У жодному разі не подавайте додаткову інформацію про школу, вчителя з фізики, ЗНО та успішно написані вами контрольні, якщо це не має значення для розкриття теми. В мотиваційному листі має сенс лише розкриття найголовнішого «маркеру» цього абзацу. Якщо ви все ж таки вважаєте за необхідне розповісти про вашу участь в Олімпіадах із фізики, краще подати це окремим абзацом.


Важливі поради

Пам’ятайте, що ваш мотиваційний лист будуть порівнювати з іншими. Те, що ви вважаєте вашим досягненням, яким треба поділитися з іншими, насправді, може зіграти проти вас. Наприклад, ви перемогли на обласному вокальному конкурсі, навіть отримали гран-прі. Для вас це серйозне досягнення. Але ваш конкурент Іван переміг у Всеукраїнському конкурсі вокально-виконавської майстерності. При порівнянні ваших листів, ваше досягнення вже буде проти вас.

Отож, варто уникати такого фактажу. Необхідно подавати дійсно унікальну інформацію про себе. Впевнена, що у вас такої – вдосталь.


Раджу подавати інформацію наступним чином:

«Я з дитинства пишу вірші. Уклав поетичну збірку, і мій друг поклав поезії з неї на музику. Тепер в ютубі ми маємо власну сторінку, підписниками якої є багато поціновувачів наших пісень. Вважаю, що музика живе в мені, і я хочу продовжувати свій творчий шлях, ставши студентом спеціальності «Музичне мистецтво».


Висновки

Отож, вдалий мотиваційний лист повинен бути підпорядкований одній темі, кожен абзац має містити власну мікротему. Зберігайте логіку викладу, продумуйте кожне перше речення окремого абзацу, адже воно має містити провідну ідею цього абзацу. Заздалегідь поміркуйте над родзинкою вашого тексту. Добираючи аргументи у відповідь на питання: «Чим я повинен запам’ятатись?», ви створюєте власний бренд, який у подальшому, після успішного вступу, розвиватимете вже як студент університету. 

Ваша історія повинна бути простою, невимушеною. Не обтяжуйте текст мотиваційного листа зайвою інформацією, адже тоді ваш голос легше буде почути й усвідомити його унікальність. Майте позитивний настрій, тоді ваші речення і лексика також засяють.

Бажаю успіху!


Читайте також: Мотиваційний лист для вступу в університет або «Чому ви повинні взяти саме мене?»






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук