Щорічний чекап організму: що здавати


Опубліковано 17 Листопад 2021 о 15:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Щорічний чекап організму: що здавати


Щорічний чекап організму: що здавати

Photo: Freepik


Не секрет, що будь-які захворювання тим легше піддаються терапії, чим раніше їх виявлено. Щорічне профілактичне обстеження організму, або чекап, дає можливість виявити патологію на доклінічній стадії — тоді, коли ще немає симптомів, і не дати їм розвинутись у тяжке захворювання.


План профілактичного обстеження складається так, щоб не забирати багато часу. Всі дослідження займають від кількох годин до кількох днів.


Базове профілактичне обстеження


Стандартний чекап включає:

  • консультацію із терапевтом;
  • клінічний аналіз крові;
  • клінічний аналіз сечі;
  • електрокардіографію;
  • флюорографію.


Ці дослідження дають можливість оцінити загальний стан організму, роботу його серцево-судинної, сечовидільної, дихальної системи. Якщо немає скарг і всі показники в межах норми, такого обстеження достатньо.


Спеціалізований чекап

Розширене, або спеціалізоване, щорічне обстеження враховує індивідуальні показання: наявні хронічні захворювання, вік, шкідливе виробництво, сімейний анамнез і таке інше. Наприклад, рекомендується включати в щорічний чекап для жінок віком понад 45 років мамографію, а для чоловіків тієї ж вікової групи — аналіз на простатантиген.


Лікар, який займається спеціалізованим обстеженням, координує дослідження, збирає результати та аналізує їх. Це може бути терапевт, як у базовому чекапі, але може бути й інший спеціаліст. Наприклад, якщо у пацієнта є хронічне захворювання шлунка, його чекап може вести гастроентеролог.


Що входить до спеціалізованого щорічного обстеження? Це залежить від його виду. Так, при схильності до патологій щитовидної залози виконують її УЗД та аналізи на гормони: вільний тироксин, вільний трийодтиронін, тиреотропний гормон, тиреоглобулін, пролактин, а також досліджується фермент тиреопероксидаза і антитіла до неї.


Докладніше про аналіз на тироксин вільний за посиланням: https://mdclinics.com.ua/uslugi/t4-tiroksin/


Таким чином, спеціалізований чекап, крім базового обстеження, включає поглиблене вивчення тих ділянок організму, де є проблема чи висока ймовірність її появи.


Чекап та диспансеризація


Photo: Freepik


Чекап схожий з диспансеризацією: і те, й інше спрямоване на раннє виявлення хвороб, зменшення захворюваності та смертності. Відмінність лише в тому, що диспансеризація організована на рівні навчальних закладів, фірм та робітничих підприємств та здійснюється державними лікувальними установами, а чекап — платна послуга, яку пропонують приватні клініки.


Перевага в індивідуальному підході, а часом і в якіснішій діагностиці — не секрет, що приватні медичні центри часто мають краще технічне забезпечення.


Проблема гіпердіагностики


Можлива негативна сторона чекапа полягає в тому, що недобросовісні організатори іноді призначають дослідження, які часом дорогі, там, де в них немає необхідності. Іноді вони знаходять неіснуючі патології, які підпадають під визначення «комерційний діагноз». Застрахуватися від цього можна одним способом – вибрати для проходження щорічного обстеження приватний медичний заклад із гарною репутацією.



*матеріал розміщений на правах реклами





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук