Ігри з осіннім листям: добірка забав для розвитку дитини


Опубліковано 21 Жовтень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Розвиток >  Ігри з осіннім листям: добірка забав для розвитку дитини


Ігри з осіннім листям: добірка забав для розвитку дитини

Photo: Freepik


Ранньою осінню, коли погода ще радує теплом і сонцем, хочеться гуляти цілими днями, дихати прохолодним повітрям, милуватися пейзажем і, звичайно ж, збирати опале листя, плести гірлянди, майструвати корони і кораблики. Пропонуємо осінні ігри для розвитку дітей, в які можна зіграти як на вулиці, так і вдома!


Варто зауважити, що збір матеріалу — це вже цікава та корисна гра, адже так весело збирати листочки всіх осінніх кольорів. Зелені, жовті, помаранчеві, червоні — будь-яке листячко стане у пригоді.


Ігри з осінніми листочками


  1. Викладаємо з листочків візерунок: великий — маленький — великий — маленький і т.д. Або жовтий — червоний — зелений — жовтий — червоний — зелений і т.д. Або маленький — жовтий — маленький — жовтий і т.д.
  2. Викладаємо з листочків букви і цифри. Діткам постарше можна викладати з паличок і листя слова.
  3. Викладаємо на землі картинки з листя і паличок, камінчиків — різних кумедних чоловічків і звіряток. Добре для розвитку фантазії.
  4. Плетем вінки з листя на голову. Відбираємо для вінка листя з довгим корінцями і заодно вчимося тому, що таке «короткий» і «довгий».
  5. Граємо в магазин. Листя — це «грошики». Купуємо, продаємо, вивозимо покупки «доставкою додому» і т.д.


Від якого дерева листочок?


Збираємо листочки (заодно їх рахуємо). Роздаємо по одному листочку кожній дитині (можна вибирати листочок з закритими очима, так цікавіше) і починаємо рахувати від 1 до 10 або від 10 до 1. Дітям треба віднести листочок до його дерева.


Або збираємо букет листочків з певного дерева — тільки кленове листя (осикові, березові). Хто більше встигне за хвилину. І рахуємо у кого скільки вийшло, у кого більше, у кого менше і на скільки більше або менше.


Сюрпризи


Photo: Freepik


На вулиці можна пограти в сюрпризи, а заодно вчити поняття «ліво і право». Ви ховаєте сюрприз, а діти по черзі шукають. Ви говорите шлях і даєте завдання — два кроки вліво, один крок вправо, три великих кроки вперед, повернутися вправо, один крок назад і т.д. І так «ведете» до сюрпризу. Дітям така гра дуже подобається, і вони швидко засвоять поняття право і ліво, вперед і назад.


Гра «сдуй листок зі столу»


На столі перед кожною дитиною розкладаються листя дерев, діти стоять на колінах або сідають навпочіпки перед столом так, щоб листя знаходилися на рівні губ. За командою дорослого діти роблять глибокий вдих і дмуть на листя, витягнувши губи трубочкою. При цьому дорослий стежить за тим, щоб діти не піднімали плечей на вдиху і не роздмухували щік на видиху. Вправу не варто виконувати більше 3–4 разів. Мета — розвивати мовне дихання.


Меморі


Memory games — ігри на розвиток і тренування пам’яті — дуже популярні в усьому світі. І за допомогою осіннього листя можна легко створити чудові картки для подібної гри. Вам знадобляться аркуші щільного паперу або картону і листя різних дерев, по два однакових з кожного. Для малюків досить взяти листя з чотирьох-п’яти дерев, для дитини постарше — можна дійти до 8–10 пар, але не перестарайтеся, щоб юному гравцю не стало важко і нудно.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук