Адаптація в школі: як підтримати дитину в перші тижні навчання


Опубліковано 31 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Адаптація в школі: як підтримати дитину в перші тижні навчання


Адаптація в школі: як підтримати дитину в перші тижні навчання

Photo: Freepik


Ось і закінчилося літо, а це значить, що тисячі школярів відправляться підкорювати нові вершини і отримувати важливі знання. Після тривалого відпочинку навіть дорослим невимовно складно повернутися до роботи. Що ж говорити про дітей, які три літніх місяці провели, активно відпочиваючи. Тому діти будь-якого віку потребують підтримки і розуміння в перші пару тижнів навчання. «Діти в місті» зібрали топ рекомендацій, які допоможуть вам підтримати дитину і допомогти їй звикнути до школи.


Адаптація


Навчання в школі передбачає чіткий режим дня і розклад. Найкраще починати звикати до шкільного режиму дня заздалегідь. Якщо налагодити режим до школи не вийшло, давайте дитині можливість в перші шкільні дні поспати трохи довше. Також встановіть чіткий графік відходу до сну.

Щоб підтримати нервову систему дитини, яка буде піддаватися стресу, поповніть організм вітамінами. Відомо, що при стресі в організмі виникає дефіцит цинку, тому пропонуйте дитині продукти, які містять цей елемент. Цинк є в яловичині, жовтку, гречці та інших продуктах.

Найважче для більшості людей - це включитися в роботу. Якщо школяр не хоче сідати за домашню роботу, запропонуйте йому попрацювати 5-10 хвилин, після чого відпочити і відволіктися. При цьому не дозволяйте дитині паралельно з навчанням займатися іншими відволікаючими справами.



Photo: Freepik


Поліпшити настрій допоможуть красиві і смачні сніданки, а також перекуси в школу. Можна продумати з дитиною ідеї для яскравих сніданків, а також поцікавитися, щоб вона хотіла їсти в школі.


Читайте також: Прості рецепти смачних перекусів в школу


Приємні дрібниці


Щоб підтримати дитину в перший навчальний тиждень, придумайте милі речі, які зможуть підняти їй настрій. Напишіть дитині невеликий лист-послання з побажаннями і мотиваційною промовою, або запропонуйте самій записати відео, в якому школяр розповість, чого він чекає від навчального року.

Пообіцяйте дитині відзначити початок навчального року вечіркою, походом в кіно або кафе. Свято, навіть, символічне в колі сім'ї, може підбадьорити і підняти настрій школяреві.

Придбайте милі речі, які будуть радувати дитину в школі. Це можуть бути невеликі листівки, м'які брелочки, гарна канцелярія та інші сувеніри.


Соціальні контакти



Photo: Freepik


Діти ходять до школи із задоволенням, якщо крім навчання там їх чекають друзі. Подбайте про те, щоб дитині було комфортно в школі. Якщо є проблеми з комунікацією, допоможіть вирішити їх. Наприклад, запропонуйте батьківському комітету влаштувати свято для класу або звозити дітей в розважальну поїздку.


Пам'ятайте, що школа - це тільки частина життя дитини. Тому не забувайте про повноцінний відпочинок, ігри та інші розваги, які дозволять дитині відчувати, що життя - це не тільки навчання і праця.


Вам може стати в нагоді наша стаття: В Міносвіти оновили правила оцінювання учнів початкових класів: подробиці






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук