10 речей, яким батьки зобов’язані навчити дітей


Опубліковано 30 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  10 речей, яким батьки зобов’язані навчити дітей


10 речей, яким батьки зобов’язані навчити дітей

Photo: Freepik


Батьківство — це величезна відповідальність, яку ми не можемо перекласти на бабусь, дитячий сад або школу. Стаючи батьками, кожен з нас хоче виховати дитину доброю, щирою, чуйною та щасливою. Однак сама по собі дитина такою не стане, всього цього слід навчити дитину на особистому прикладі й завдяки усвідомленому вихованню.


Завдяки корисним життєвим навичкам, які прищеплюють дитині дорослі з самого дитинства, їй буде легше в дорослому житті контактувати з людьми і будувати відносини зі світом. Отже, пропонуємо дізнатися, чому батьки повинні навчити своїх дітей.


Дбайливе ставлення до своїх речей і догляд за ними


Ставлення до порядку і речей формується з дитинства. Від того, як дитина ставиться до речей в дитинстві залежить її ставлення до них у дорослому житті. Слідкуйте за тим, чи вміє ваша дитина пришивати ґудзики, помічає дефекти або бруд на одязі, чи знає, як прати і прасувати одяг? Починаючи приблизно з 5–6 років потрібно навчити дитину базовим навичкам догляду за власними речами. І в майбутньому, подорослішавши, вона буде розуміти цінність речей і буде знати, що брудне взуття потрібно не викидати, а мити і приводити в порядок. Пам’ятайте: так ви виховаєте в дитині відчуття акуратності та ощадливості.


Приготування їжі


Мова не йде про якісь складні кулінарні шедеври. Але безумовно слід навчити дитину готувати яєчню, вміти зробити собі бутерброд, зварити вівсянку або приготувати салат. Підлітки, що ростуть під гіперопікою батьків, поняття не мають, як приготувати для себе що-небудь. Навіщо, якщо є мама. Однак діти не завжди будуть жити з батьками, і рано чи пізно вашій дитині доведеться жити і харчуватися самостійно. Як правило, найчастіше це трапляється, коли дитина переїжджає вчитися в інше місто.


Уміння розуміти свої емоції


У нашому суспільстві, на жаль, заведене забороняти своїм дітям висловлювати негативні емоції. Особливо, якщо це відбувається на вулиці або при третіх особах, адже це може підірвати авторитет успішних батьків. Але ж емоції самі по собі нікуди не діваються. Погодьтеся, відчувати гнів, злість або тривогу — нормально. Адже ці ж самі емоції у дорослих не викликають подібної реакції. У підсумку, забороняючи підлітку відчувати і визнавати власні емоції, ви позбавляєте його можливості ними управляти і висловлювати найбільш екологічним способом. Отже, варто навчити дитину приймати різні емоції, усвідомлювати їх і вчитися контролювати. Це непросто, але спробуйте надалі ставити інтереси дитини в пріоритет обставинам.


Розвиток критичного мислення


Про це багато розповідається, однак, найчастіше батьки забувають, що здатність мислити критично закладається у дітей досить рано. Це відбувається саме в той момент, коли ваша 6-річна дитина сперечається з вами, відстоюючи свою думку з приводу мультику або іграшки. Якщо припиняти на старті таку поведінку дитини, ви ризикуєте виховати людину, неготову до дорослого життя. До того ж його легко буде обдурити. В такому випадку вам слід навчити дитину робити висновки, продуктивно сперечатися і міркувати вже в ранньому віці.


Практика управління особистими фінансами


З початку школи батьки починають регулярно давати дитині кишенькові гроші, але не завжди слідкують за тим, як школяр ними розпоряджається. Адже сума невелика, головне, щоб не переїв солодкого. Проте навичка управління особистими фінансами не дається нам від народження, йому слід навчатися. І вам як батькам необхідно навчити дитину фінансової грамотності. Поясніть дитині на особистому прикладі, як саме ви розподіляєте сімейний бюджет, запропонуйте йому брати участь в цьому процесі. В результаті ваша дитина навчиться цінувати гроші та буде вдумливо розпоряджатися ними.


Керування часом


Щоб навчитися керувати часом багато людей проходять спеціальні тренінги з тайм-менеджменту. І що говорити про дітей, якщо навіть у дорослих не завжди виходить ладнати з часом. Діти ж спочатку відчувають труднощі зі сприйняттям часу і тому слід з раннього віку навчити дитину керувати часом. Адже чим старшою стає дитина, тим більше вона самостійно повинна розпоряджатися своїм часом. Однак сьогодні в більшості своїй батьки самі складають своїй дитині графік і, як правило, він досить жорсткий. Не варто цього робити, щоб потім не дивуватися, що подорослішавши, ваша дитина не знає, що ж робити з власним часом.


Кар’єра


Питання майбутньої професії повинен виникати в родині не тоді, коли підліток вибирає до якого ВНЗ йти навчатися, а задовго до цього. Уже в початковій школі дитині потрібно пояснювати, що робота потрібна для стабільного матеріального становища і можливості реалізації своїх здібностей, прояву себе як особистості в суспільстві. Тому завдання батьків допомогти визначити сферу діяльності дитини, в якої йому хотілося б розвиватися. І чим раніше це відбудеться, тим успішніше вона буде.


Навчити дитину вибудовувати відносини


Будь-які складнощі у відносинах між дітьми є підготовкою їхнього до дорослого життя. Починаючи з пісочниці батьки вчать своїх дітей взаємодіяти з навколишнім світом. А ось підліткове середовище — це вже репетиція перед дорослими відносинами. І саме батьки повинні навчити дитину спілкуванню з оточенням: як потрібно сперечатися, як вибачатися, як миритися, як відстоювати свою думку.


Створення своєї сім’ї


Не всі батьки можуть сміливо обговорювати з дитиною доросле життя, як би соромлячись цієї теми. Немов це повинно статися само собою і дитина якимось дивним чином сама підготується до цієї частини свого життя. Перш за все варто зауважити, що такі важливі речі необхідно поступово обговорювати починаючи з дитинства. Наприклад, які якості важливі в людині, а які неприйнятні. А для цього слід навчити дитину розбиратися в людях і в цілому розуміти для чого їй потрібно створювати сім’ю.


Обговорення політичних процесів


Вам здається, що підлітки ще занадто малі, щоб розбиратися в політиці? Можливо, якихось особливостей вони не в змозі зрозуміти, однак, вони повинні мати уявлення про те, навіщо батьки ходять на вибори і цікавляться подіями країни. Самовизначення, патріотизм і громадянська позиція — це ті речі, які закладаються в сім’ї батьками. Тому, коли вашій дитині буде 18 років він стане виборцем і від того, наскільки у нього зріла громадянська позиція, залежить, в якому суспільстві він буде жити.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук