Як розпізнати алергію на сонце і як з нею боротися


Опубліковано 27 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Відпочинок open-air >  Як розпізнати алергію на сонце і як з нею боротися


Як розпізнати алергію на сонце і як з нею боротися

Photo: Freepik


Як такого діагнозу «алергія на сонце» в медицині не існує. При цьому існує група захворювань, таких як фотодерматит або фотодерматоз, які з'являються через агресивний вплив сонця на шкіру людини. Згідно зі статистикою, фотодерматити різного ступеня бувають приблизно у 20% людей. Це може бути спадковим захворюванням, а також поодиноким випадком.

У найближчий тиждень в Україну повертається сильна спека. В окремих регіонах температура підніметься до 34 градусів. Це означає, що від сонця потрібно захищатися ще ретельніше. «Діти в місті» дізнавалися, як розпізнати алергію на сонце і як захистити від неї дитину.


Реакція на сонце


Залежно від ситуації і активності сонячних променів алергія на сонце може проявлятися по-різному. Це можуть бути червоні плями, висип, пухирі та будь-які інші прояви. Таким чином імунна система реагує на UVB-, UVA-випромінювання. Найчастіше, за словами лікарів, алергія на сонце проявляється у вигляді кропивниці. Шкіра покривається висипом і сильно свербить. Плями і висип можуть бути одиничними, невеликими острівцями на шкірі, а також можуть покрити все тіло.


Причини



Photo: Freepik


Найбільше схильні до алергії на сонце маленькі діти, вагітні жінки, а також люди з I і II фототипом шкіри. Алергія може виникати як спадкове захворювання, але також може бути спровокована певними речами. Наприклад, алергію може спровокувати крем, духи або дезодорант, які при взаємодії з сонячними променями викликають відповідну реакцію. Алергію може викликати навіть морська вода, яка при взаємодії з сонцем на шкірі викликає дискомфорт, печіння, почервоніння і свербіж.

У деяких випадках алергію можуть спровокувати медичні препарати, які приймає людина. Також алергічні реакції можливі після контакту з деякими рослинами. Наприклад, сік борщівника в поєднанні з сонцем здатний викликати сильну алергічну реакцію.


Читайте також: Що робити, якщо дитину вкусила оса або бджола: перша допомога


Як допомогти


Універсального засобу від алергії на сонце немає, тому в лікуванні необхідно вибирати індивідуальний підхід. В першу чергу потрібно локалізувати запалення на шкірі і полегшити прояв загальних симптомів (свербіж, печіння).

При яскраво виражених симптомах слід відразу ж звернутися до лікаря. Місцеве лікування алергії передбачає використання спеціальних мазей і кремів. Також фахівець може прописати протиалергічні (антигістамінні) препарати. Курс прийому таблеток може тривати близько 5-7 днів. При особливо складних випадках можуть призначити уколи.

Варто відзначити, що при лікуванні алергії необхідно повністю виключити потрапляння на шкіру сонця. Для цього слід ретельно захищати дитину від прямих сонячних променів.


Профілактика



Photo: Freepik


Щоб уникнути неприємних наслідків під час літнього відпочинку, необхідно дотримуватися заходів безпеки. Найважливіше - уникати палючого денного сонця в години пікового активності. Намагайтеся знаходитися на сонці до 10.00-11.00 годин, а також після 17:00. Решту часу слід проводити вдома або в тіні дерев.

Шкіру необхідно захищати не тільки сонцезахисними кремами, але також дихаючим одягом з довгим рукавом. Фахівці закликають носити капелюхи, довгі спідниці та бавовняні штани, які забезпечать шкірі надійний захист.

Не варто забувати і про підтримку водного балансу в організмі. Влітку особливо важливо пити достатньо води.


Вам може бути корисна наша стаття: Дитина обгоріла на сонці: як діяти і чого ні в якому разі робити не можна






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук