Готуємося до іспитів і ЗНО-2021: перевірені способи, як швидко запам'ятати прочитане


Опубліковано 25 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Готуємося до іспитів і ЗНО-2021: перевірені способи, як швидко запам'ятати прочитане


Готуємося до іспитів і ЗНО-2021: перевірені способи, як швидко запам'ятати прочитане

Photo: Freepik


У самому розпалі шкільні іспити, підсумкові контрольні і основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Крім цього, багатьох дітей чекають додаткові вступні іспити в школи та ВНЗ. «Діти в місті» дізнавалися, як поліпшити свої знання за короткий час, остаточно заповнивши всі прогалини і ставши впевненіше в своєму результаті.


ЗНО-2021


Основна сесія ЗНО-2021 стартувала 21 травня з тестування з хімії. Останнім іспитом стане географія, яка пройде 15 червня. Наступні два тижні будуть дуже напруженими для випускників, адже дітям доведеться згадати все, що вони ретельно вчили і повторювали за останній рік.


Графік ЗНО-2021:

  • 25 травня - англійська мова,
  • 28 травня - математика,
  • 1 червня - українська мова і література,
  • 4 червня - історія України,
  • 7 червня - фізика,
  • 10 червня – біологія,
  • 15 червня - географія.


Як змусити пам'ять працювати



Photo: Freepik


Перевантажений інформацією мозок часто не хоче працювати і просто забуває недавно пройдений матеріал. Напевно кожному знайома ситуація, коли через короткий час інформація просто випаровується з пам'яті. Це особливо незручно, коли прочитане потрібно зберегти в пам'яті для складання іспитів. Але, на щастя, сьогодні існує багато методик, які дозволяють запам'ятовувати прочитане, навіть якщо воно не викликає бурхливого інтересу.

Психологи і нейробіологи виділяють чотири етапи роботи нашого мозку з інформацією. Це запам'ятовування, збереження, відтворення і забування. Найкраще запам'ятовуються події, пов'язані з сильними емоціями і особистим досвідом. А ось суха теорія запам'ятовується найгірше. Щоб змусити пам'ять працювати, вчені по всьому світу створили масу цікавих і дієвих способів. Спробуйте скористатися одним з них.


Прокачай мозок


Тренер з розвитку мозку Джим Квік в своїй книзі «Безмежний. Прокачай мозок, запам'ятовуй швидше» дає масу корисних порад про те, як швидше запам'ятати прочитаний матеріал.


1) Робимо конспекти

Великі обсяги інформації краще запам'ятовуються, якщо їх конспектувати. При цьому з конспектами потрібно працювати після їх написання. Спочатку зробіть замітки в звичній манері, а після опрацювання матеріалу виділіть основні ідеї, імена і дати. Через кілька годин варто повернутися до конспекту, щоб ще раз записати те, що ви запам'ятали.


2) Читацький щоденник

Вчений радить вести читацький щоденник, щоб краще запам'ятовувати прочитані книги. Для цього варто виписувати все, що вас зачепило і що сподобалося. Якщо ж мова йде про навчальний процес, Квік рекомендує представити себе вчителем. Уявіть, що ви повинні будете докладно розповісти про прочитане іншим дітям, щоб підготувати їх до іспитів. Коли людина готується когось навчати, вона засвоює матеріал удвічі краще.


3) Освоюємо швидкочитання

За словами Квіка, швидкочитання змушує мозок працювати краще, обробляючи великі обсяги інформації за короткі терміни.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як розвинути у дитини навички швидкочитання


4) Схеми

Однією з найбільш ефективних методик для запам'ятовування тренер називає mind map (ментальні карти). Як тільки інформацію вдається систематизувати, мозок з більшою охотою поміщає її в своє «хмарне сховище».


Читайте також: Що таке інтелект-карти і як вони працюють


Метод Еббінгауза



Photo: Freepik


Психолог Герман Еббінгауз провів безліч експериментів, щоб знайти ідеальний спосіб для швидкого запам'ятовування інформації. Він виявив, що інформація не пропадає з нашої пам'яті, а просто потребує повторення.

Щоб заповнити прогалини в знаннях, прочитайте матеріал, потім повторіть його вголос, після чого запишіть те, що запам'ятали схематично. Через півгодини поверніться до прочитаного і знову повторіть матеріал. Фінальне повторення радять робити через 8 годин. Найкраще переказати його комусь. Наприклад, однокласнику, який теж готується до іспиту.


Асоціативний метод


Цей метод підходить для будь-якої інформації, яку слід запам'ятати. Якщо у вас є складні моменти, які ніяк не піддаються запам'ятовуванню, спробуйте подумки зв'язати їх з якимись образами, звуками або запахами. Можна придумати історію, яка добре запам'ятається. Історія або зв'язок можуть бути будь-якими: казковими, абсурдними або смішними. Чим більш незвичайним він буде, тим краще запам'ятається.


Не можете запам'ятати історичну подію? Візуалізуйте її і представте у вигляді блокбастера зі спецефектами.


Також нерідко асоціативний метод використовують, уявляючи свою кімнату з речами і прив'язуючи до кожної речі інформацію, яку необхідно запам'ятати.


Варто відзначити, що мозку потрібно давати час на відпочинок і обробку інформації, адже поки ми відпочиваємо, наш мозок продовжує безперервно працювати. Тому перед іспитами не варто просиджувати за підручниками 24/7. Чергуйте повторення з відпочинком, і ви обов'язково підвищите свої результати.


Вам може сподобатися наша стаття: Школа для батьків: як навчити дитину вчитися






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук