Вакцинація дитини: просто про складне. Що повинні знати і розуміти батьки?


Опубліковано 22 Лютий 2021 о 15:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Вакцинація дитини: просто про складне. Що повинні знати і розуміти батьки?


Вакцинація дитини: просто про складне. Що повинні знати і розуміти батьки?

Photo: Оксана Чернишова, Лікар-педіатр, кандидат медичних наук, American Medical Centers


Вакцинація рятує здоров’я дітей. За даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я, планова імунізація проти поліомієліту, правця, дифтерії, кашлюку, кору щороку зберігає життя і здоров'я 3 мільйонів дітей у світі.


Що ж таке вакцинація і навіщо вона потрібна дітям?


Віруси чи бактерії, які проникають в організм і викликають захворювання, є антигенами («чужинцями»), у відповідь на проникнення яких, організм виробляє захист у вигляді антитіл – білкових комплексів, які зв’язуються з антигенами і нейтралізують їх.

Після перенесеного захворювання, антитіла залишаються у крові, та мають змогу нейтралізувати антигени при контакті з тим самим вірусом або бактерією ще раз, та в більшості випадків захищають від повторного зараження. На цьому принципі і базується людський імунітет.

Науковці розробили методи, що дозволяють значно зменшити здатність антигенів викликати захворювання, зберігаючи при цьому їхню здатність викликати імунну відповідь. Як наслідок – вдалося отримати медичні препарати, які і називаються вакцинами.

Таким чином, вакцина́ція — фактично, введення антигенного матеріалу з метою породити імунітет до інфекційної хвороби, який запобігає зараженню або ослаблює його негативні наслідки.

Чим більше людей вакциновано, тим менш інтенсивний перебіг інфекційного процесу, що зменшує ризики захворювання. 90-95% щепленого населення забезпечує 100% ефективність вакцинації, так як 5-10%, які не мають специфічних антитіл, надійно захищені колективним імунітетом.


Превентивна вакцинація особливо важлива у дитячому віці, оскільки у дітей імунна система тільки розвивається і часто зустрічається із багатьма інфекціями вперше. Такі агресивні захворювання як дифтерія, коклюш, правець, поліомієліт, тощо можуть нести загрозу здоров’ю дитини, оскільки дитячий імунітет ще не встиг сформуватися. Варто відзначити, що на сьогоднішній день альтернативи вакцинації у якості попередження дитячих інфекційних хвороб не існує.


Чи безпечні такі щеплення для дітей?


Кожна вакцина, проходить передатестаційні дослідження, що складаються із трьох етапів:

  • лабораторні тести та комп’ютерні моделі;
  • дослідження на тваринах: оцінюється імунна відповідь та перевіряється відсутність серйозних побічних ефектів;
  • клінічні випробування на людях:
    • Фаза 1 – токсичність препарату;
    • Фаза 2 – розробка та удосконалення графіку застосування та доз;
    • Фаза 3 – ефективність препарату.


У США існує організація, яка називається Управляння з контролю якості продуктів харчування та лікарських засобів (FDA). Вона дає дозвіл на використання вакцини за умов, що вона безпечна та ефективна, користь від вакцинації переважає ризик виникнення побічних ефектів. Крім того, існує Система реєстрації несприятливих проявів після імунізації (VAERS) та База даних з безпеки вакцин (Vaccine Safety Datalink), які постійно займаються моніторингом безпечності імунобіологічних препаратів.


Коли і від чого варто вакцинувати дитину?


Для попередження захворюваності, державою створений календар щеплень – документ, затверджений МОЗ що регламентує порядок вакцинації дитини від таких хвороб як гепатит В, туберкульоз, дифтерія, кашлюк, поліомієліт, кір тощо.


Детальну інформацію завжди можна дізнатися у педіатра або сімейного лікаря, в якого спостерігається дитина.


Але все ж, чи можуть з’явитися побічні реакції?


Незважаючи на те, що сучасні вакцини є достатньо безпечними, жодна з них не може абсолютно повністю виключити ризик розвитку післявакцинальних реакцій. Але за правильного процесу проведення щеплень дітям, які не мають клінічних протипоказань до імунізації, післявакцинальні реакції переважно проявляються лише короткочасним підвищенням температури та місцевими реакціями та швидко минають без наслідків.

Щоб запобігти небажаних реакцій після вакцинації, перед щепленням дитина повинна бути здоровою або необхідно, щоб пройшло 10-14 днів після перенесеного захворювання.


Вакцинацію дітей в American Medical Centers ми проводимо вже понад 20 років, і розуміємо, наскільки важливим є дотримання правильного процесу проведення щеплення.


Ми використовуємо лише перевірені міжнародні вакцини, вироблені у США та країнах Європи (Бельгії, Франції) та сертифіковані FDA. Медичний персонал, що займається щепленнями, постійно проходить курси підвищення кваліфікації.

В American Medical Centers індивідуальний підхід до кожної дитини. Пацієнта перед щепленнями обов’язково оглядає педіатр. При необхідності складаємо індивідуальний графік вакцинації для дітей з груп ризику або для дітей, які щеплені не за календарем.


Будьте здорові!


Команда кваліфікованих педіатрів American Medical Centers завжди готова допомогти Вам


Деталі та запис за телефоном:

  • +380 (44) 490 76 00

Email:







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук