Як виростити комунікабельну дитину: поради, правила і корисні практики


Опубліковано 26 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Як виростити комунікабельну дитину: поради, правила і корисні практики


Як виростити комунікабельну дитину: поради, правила і корисні практики

Photo: Freepik


«Діти в місті» завершують цикл матеріалів про soft skills - гнучкі навички, які буде корисно освоїти нашим дітям до кінця школи. Це список компетенцій, які допомагають людині досягти успіху, бути ефективною і затребуваною на ринку праці. Крім цього, soft skills роблять життя будь-якої людини зрозуміліше і комфортніше, підвищуючи рівень задоволеності життям.


Детальніше про soft skills ви можете прочитати тут.


Ми вже писали про те, як розвинути критичне мислення у школяра, як прищепити любов до знань і навчити дитину рефлексувати. Також ми розбирали переваги ініціативності. Детальніше про ці soft skills ви можете прочитати в наших статтях.



Сьогодні ми розглянемо останній з топ-5, але найбільш значимий гнучкий навик - соціальний. Хоч би якою не була талановитою, розумною і спритною людина, якщо вона не вміє вибудовувати відносини з оточуючими її людьми, домогтися успіху буде набагато важче. І навпаки. Люди, які вміють знаходити підхід до оточуючих, уміють заводити знайомства і підтримувати приятельські відносини, отримують більше шансів на те, щоб влаштувати своє життя і кар'єру.


Соціальні компетенції



Photo: Freepik


До соціальних навичок можна віднести відразу кілька важливих soft skills, які будуть потрібні вашій дитині:

  • комунікабельність,
  • емоційний інтелект,
  • вміння працювати в групі,
  • ораторські здібності.


Всі ці навички життєво необхідні будь-якій людині. Тільки подумайте, скільки дорослих людей стикаються з проблемами, виступаючи на публіці, висловлюючи власну точку зору, захищаючи проект! А скільки людей не вміють працювати в команді, скільки управлінців не вміють створювати здорову атмосферу в колективі? Все це наслідок відсутності потрібних знань і відлуння радянського виховання.

У наших силах дати дітям вудку (потрібні знання) і навчити ловити рибу (навчити взаємодіяти з навколишнім світом і любити його). Ці навички набагато важливіше сухих знань, отриманих в школі.


Як розвинути потрібні компетенції у школяра


Найкраще соціальні навички розвиваються в різних гуртках і секціях, але не варто сподіватися тільки на них. Щоб побачити прогалини в навичках, дивіться за поведінкою дитини в колективі.


Комунікабельність

Якщо дитина досить складно знаходить собі друзів, уникає контактів, не любить заводити розмову з малознайомими однолітками, значить, у неї є проблеми з комунікацією.


Як поліпшити ситуацію?

Заохочуйте участь дитини в дискусіях. Якщо в школі такого не практикують, шукайте відповідні гуртки. Влаштовуйте різні обговорення і здорові суперечки вдома, підштовхуючи дитину до вираження власної думки.

Створюйте ситуації, в яких дитині доведеться взаємодіяти з іншими дітьми. Пропонуйте запрошувати в гості друзів, підбирайте гуртки за інтересами школяра, шукайте сприятливе для дитини середовище, де вона зможе розкритися. Найкраще ця навичка прокачується в творчих колективах, де немає змагальної атмосфери.

Ненароком давайте дитині завдання, в яких їй доведеться йти на контакт з малознайомими людьми. Наприклад, запитати щось у продавця в магазині, або уточнити у перехожого, як пройти до того чи іншого місця. Розповідайте дитині, як правильно просити про допомогу.



Photo: Freepik


Емоційний інтелект

Цей навик не тільки допомагає керувати своїм емоційним станом, але також вчить бути чуйним до почуттів інших людей і розуміти їх. Діти з високим емоційним інтелектом простіше встановлюють соціальні зв'язки і знаходять спільну мову з оточуючими. З низьким - мають проблеми і конфлікти в колективі.


Як поліпшити ситуацію?

Навчіть дитину розрізняти емоції і розуміти власні почуття. Розповідайте про почуття, наводьте приклади, частіше питайте, які емоції відчуває дитина. Озвучуйте свої почуття в різних ситуаціях, щоб дитина вчилася на вашому прикладі.

Вивчайте аналізувати почуття і стан інших людей. Обговорюйте почуття героїв мультфільмів та казок. Розвивайте у дитини почуття емпатії, вчіть співчувати і співпереживати.

Коли дитина навчилася розуміти почуття, переходьте до управління емоціями. Розкажіть школяру, як справлятися зі злістю, розчаруванням, образою. Створіть список справ і речей, які піднімають йому настрій.


Уміння працювати в групі

Ефективно працювати в команді, надавати підтримку, переконувати колег, управляти власними амбіціями вміє не кожен. Зверніть увагу, як ваша дитина взаємодіє з іншими дітьми, чи вміє вона переконувати і слухати інших.


Як поліпшити ситуацію?

Найкраще тренування цієї навички - командні заходи. На допомогу знову прийдуть гуртки, волонтерські заходи і соціальні ініціативи. Відмінно прокачає цю навичку спільна підготовка уроків з однокласниками, робота над презентаціями та проектами.

У командній роботі важливо вміти вислуховувати думку колег, озвучувати свою точку зору, при необхідності шукати компроміси. Учіть дитину вислуховувати різні точки зору, з повагою ставитися до оточуючих. Навчайте школяра основам здорового спору і методам переконання співрозмовника.


Ораторські здібності

Уміння виступати перед публікою і не боятися показувати себе, свої знання - відмінна конкурентна перевага.


Про те, як розвинути у дитини ораторські якості ми писали в статті: «Як навчити дитину долати страх перед виступом»


Інші соціальні навички



Photo: Freepik


З кожним роком фахівці виділяють все більше soft skills, які будуть потрібні сучасній людині. Звичайно, багато з них перегукуються, але про декілька важливих хочеться нагадати ще раз.


  1. Лідерство. Не всі народжуються лідерами, але виховувати в дитині управлінські якості можна і потрібно.
  2. Організаторські здібності. Цей навик ніколи не буде зайвим навіть в побуті.
  3. Позитивність. Віра в себе, позитивний погляд на світ і людей багато чого варті.
  4. Гнучкість. Уміння перемикатися між соціальними ролями, не «застрягати» в статусах і певних моделях поведінки.
  5. Міжкультурна комунікація. Межі в світі щорічно стираються, тому нашим дітям доведеться працювати і взаємодіяти з різними людьми, в тому числі з тими, чия культура і менталітет сильно відрізняються від нашого.


Пам'ятайте, що будь-які навички легко прищепити дитині особистим прикладом, адже діти переймають моделі поведінки дорослих. Важливу роль також відіграє найближче оточення, на якому дитина тренує свої соціальні навички. Хочете, щоб дитина стала товариською, доброзичливою і комунікабельною, самі станьте такою, а вона повторюватиме за вами.


Читайте також: Як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук