Чи потрібна няня: аргументи за і проти?


Опубліковано 25 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Чи потрібна няня: аргументи за і проти?


Чи потрібна няня: аргументи за і проти?

Photo: Freepik


Дуже часто батьки, які хочуть найняти для дитини няню, стикаються з хейтом та засудженням. Звідусіль лунають обвинувачення в байдужості, в небажанні проводити час зі своєю дитиною, в егоїзмі та лінощах. З якоїсь причини суспільство різко ставиться до потреби молодої мами в допомозі, підтримці та вільному часі для власних потреб. У цій статті ми поговоримо про користь від няні для всіх членів родини, та знайдемо відповіді на всі аргументи противників нянь.


Чому няня — це не погано. Аргументи противників та відповіді на них


Няня не замінить маму. Це, мабуть головний доказ у боротьбі з нянями. Звичайно ж няня не замінить маму. Ніхто й не прагне цього. Завдання няні допомогти мамі й дитині, а хороший спеціаліст з легкістю з цим впорається.


Для нормального психологічного розвитку мама завжди має бути поруч з дитиною. Так, зараз багато спеціалістів говорять про важливість перебування новонародженого поруч з мамою. Але мова йде про малюків. Не варто залишати дитину до року з іншою людиною на цілий день. Але кілька годин в день не розірвуть зв’язок між мамою та дитиною й не нашкодять психологічному розвитку.


Тільки поганій мамі потрібна нянька. Хороша мама впорається з усім сама. Занадто часто суспільство нав’язує жінкам почуття провини через недостатню ідеальність. Хочеш відпочити від дитини та випити кави з подругами? Ти жахлива мати. Не хочеш надовго кидати роботу, хочеш самореалізовуватися? Бездушна кар’єристка, байдужа до дитини. Але всі ці звинувачення не мають нічого спільного з реальністю. А реальність в тому, що жінка не повинна встигати все сама і якщо їй потрібна допомога, вона має на неї право. Й зовсім не повинна виправдовуватися за це.


Як можна довірити свою кровинку абикому. Дійсно. Не можна довіряти абикому. Було б помилкою запросити першу ліпшу няню до свого будинку та залишити наодинці з дитиною. Але ми живемо у цивілізованому та розвиненому суспільстві. Ми маємо можливість знайти кваліфіковану няню через агенцію. А це означає, що ця людина має всі медичні довідки, диплом про педагогічну та медичну освіту, відгуки з минулих місць роботи.

Та й технології не стоять на місці й звичайний відеонагляд заспокоїть ваші нерви та допоможе контролювати ситуацію.


Кому насправді потрібна няня


Photo: Freepik


Можливо вас це здивує, але няня потрібна не лише дитині. Користь від няні очевидна для всієї родини. Головна функція няні дбати про дитину, гуляти з нею, розвивати та навчати її. Але є й непомітна на перший погляд користь від няні для малюка — щаслива мама. Тож ми плавно переходимо до другого члена родини, який отримує вигоду від няні.

Мамі, яка постійно втомлена від хатньої роботи та догляду за дитиною, важко наповнювати дитину щастям, радістю, натхненням, адже в неї самої цього немає. Для того, щоб давати ці почуття дитині, потрібно поповнювати свої емоційні ресурси: відсипатися, відпочивати, робити щось для власного задоволення, наприклад, прогулятися містом, прочитати книгу, малювати, ходити на танці, чи просто випити гарячого чаю в тиші. А завдяки няні мама має на це час, а отже наповнюється світлом і може транслювати його дитині.

Дітям не потрібна цілодобова присутність мами. Достатньо і однієї години, але в цей час мама буде повністю віддавати себе малюку. В англійській мові є вислів «quality time together» — якісний час разом. Це той час, який мама та дитина цілком і повністю проводять разом: грають в улюблені ігри, щиро та відверто спілкуються, читають казки чи просто міцно обіймаються. В цей час немає місця телефону, хатнім справам чи навіть іншим членам родини. Кожна мама має виділити такий час, попри всю зайнятість. І повірте, краще провести разом одну годину, ніж бути цілодобово просто десь поруч, зайнятими чимось ще.

Не менш важливою є й користь няні для тата, а точніше для стосунків мами з татом. Дуже часто шлюб страждає через відсутність часу для відносин. Адже молодим батькам буває просто ніколи приділити час одне одному. І це прикро, адже міцні почуття між батьками роблять дітей щасливими. І завдяки няні мама з татом можуть сходити в кіно або ресторан, чи прогулятися містом та просто поговорити.


Причини скористатися послугами няні


Які ж основні причини того, що батьки вирішують довірити свою кровинку сторонній людині?


Мама йде працювати. Найчастіше батьки наймають няню, якщо вони обоє працюють. Мама виходить з декрету, а дитині ще рано відвідувати садочок.


Малюк часто хворіє. Деякі діти хворіють частіше інших, а батьки не в змозі постійно бути вдома, через роботу.


Няня на годину. Іноді батьки замовляють няню погодинно, наприклад, якщо планують відпочити без дітей, або мають якісь інші справи. Іноді мами не встигають забирати дитину з садочка, тому наймають няню, яка забирає малюка та проводить з ним час до приходу батьків.


Чи потрібна саме вашій родині няня вирішувати тільки вам, маємо надію, що ми трохи відкрили вам завісу на цю тему. Адже говорити та писати ще є про що, наприклад, чи знаєте ви, хто такі гувернантки й чим вони відрізняються від нянь? Напишіть у коментарях як ви ставитеся до нянь та чи користуєтесь ви їхніми послугами.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук