12 суперздібностей, які приходять з батьківством: здатність говорити «ні» та делегування


Опубліковано 14 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  12 суперздібностей, які приходять з батьківством: здатність говорити «ні» та делегування


12 суперздібностей, які приходять з батьківством: здатність говорити «ні» та делегування

Бути батьками — означає постійно навчатися та бути готовим практично до всього. А ще, ставши батьками, ми отримуємо нові здібності й вчимося робити те, про що раніше й не подумали би. 

Photo: Freepik


Терпіння


До того, як стати батьками ми могли дозволити собі бути нетерплячими. Діяти швидко та миттєво, але зі своєю появою діти пророщують в нас терпіння. Ставши мамою ми можемо чекати, поки малюк сам поїсть кашу, доторкнеться до всіх пелюсточок «дивись яка краса» квітки або сам зав’яже шнурівки. Навіть якщо це триватиме цілу вічність. Так, легше і швидше допомогти або зробити все замість дитини. Тільки навіщо?


Позитивне ставлення до життя


Діти мотивують нас жити з позитивом. Раніше ми могли годинами журитися та бідкатися над розбитою чашкою, та коли ми стаємо батьками, ми радіємо, що розбилася саме чашка, а не улублений маленький носик нашого непосидючого малюка. Загалом, в будь-якій ситуації мами й тата ладні знайти позитив. Принаймні, ми докладаємо для цього максимум зусиль.


Вміння не кричати


Цього теж треба вчитися. І саме тут діти найкращі вчителі. Погодьтеся, який сенс кричати, якщо тебе все одно перекричать? Адже чим голосніше говорять батьки, тим голосніше їм відповідають діти. Це ж контрпродуктивно. Логічніше навпаки говорити тихіше, може й навіть шепотіти. Діти тоді замовкають, намагаючись прислухатися до маминих слів. А так вже можна й проблему обговорити й компромісне рішення знайти.


Вам може бут корисною стаття: «Як не кричати на дитину: поради, які дійсно допомагають»


Багатозадачність


Написати статтю? Будь ласка. Зварити борщ? Жодних проблем. Зробити це одночасно? Вже починаю. А якщо ви щасливі батьки двох та більше діточок, то багатозадачність — це ваше друге ім’я. Годувати одну дитину, переодягати другу, робити поробки в садочок і все це одночасно — легке завдання для досвідчених батьків.


Працювати з телефону


Працювати з телефону, контролювати комунальні послуги, замовляти їжу та всякі речі онлайн — на що тільки не підеш, коли домашній комп’ютер захопили для безперервного перегляду мультиків. До того ж його не покладеш в кишеню і не візьмеш з собою в туалет.


Здатність економити правильно


Розуміння того, що «ми недостатньо багаті, щоб купувати дешеві речі» теж приходить з батьківським досвідом. Підгузник категорії «вата на марлі» протече, це змусить вас встати посеред ночі. Дешевий одяг швидко зношується і менш комфортний в носінні. Висновок — на дітях економити не можна!


Делегування


Photo: Freepik


Порядок в кімнаті має наводити той, хто в ній грає. Твої іграшки — твоя відповідальність. Батьки можуть придумати купу таких фраз, щоб тільки не прибирати в дитячій кімнаті. Адже ж дійсно, немає нічого поганого, якщо діти стежитимуть за своїми речами. Це дисциплінує й привчає до порядку. А це вже на користь самим дітям.

Малюки ростуть дуже швидко, й батьки іноді не помічають, як швидко діти стають самостійними. Або не хочуть помічати, та це вже тема іншої статті.


Читайте також: «Що та коли можна довірити дитині?» 


Діти багато чого можуть робити самостійно, навіть якщо їм всього два, три, шість, десять років. Складати свої іграшки, налити молока в пластівці, розігрівати їжу. Розслабтеся і не робіть того, що можна не робити. Заради блага дітей, звісно.


Сила швидко і багато готувати


Діти дуже милі та кумедні, аж поки не зголодніють. Тоді вони одразу трансформуються у маленьких ненажер, яких потрібно швидко нагодувати. І не через півгодинки, а просто зараз. Ставши мамою ви вчитесь готувати швидко, смачно, просто та багато. А свої минулі шедеври залиште до кращих часів.



Здатність говорити «ні»


«Можна ще подивитися мультики?» — «Ні». «Можна сьогодні не йти в садочок?» — «Ні». Тому що — «режим», «розклад», «ти не один», «тобі це не потрібно», «це шкодить здоров’ю». Тому що «немає», це те ж саме «так», тільки навпаки. Спочатку здається, що непосильно важко відмовляти своїй крихітці, але тільки спробуйте, і не захочете зупинятися.

Варто зазначити, що річ не про те, щоб відмовляти дітям у всьому, а тільки в тому, що нелогічно, небезпечно, шкідливо.


Вміння називати речі своїми іменами


Більше ніяких лелек і капусти. Діти народжуються, машинку довелося викинути, бо вона зламалася, рибки немає, бо вона загинула. Сучасні діти набагато розумніші, ніж може здатися. Їх не треба обманювати й придумувати небилиці. Їм треба просто допомогти зрозуміти і порадити, де про це можна прочитати.


Дар бути більш вимогливою


Вимогливість (особливо до якості) підвищується в рази з кожним новим членом сім’ї. Мама знає все фірми і всіх виробників дитячих товарів. Знає, яка водонепроникність у комбінезона, який відсоток цукру в дитячих сирках. Тому що це дійсно важливо. Від цього залежить загальний комфорт, домашня атмосфера і настрій кожного.


Сила радіти життю


Діти наче збільшувальне скло — допомагають чіткіше бачити непомітні раніше речі. Діти сміються завжди щиро, радіють усією душею та люблять усім сердцем. Щодня ми дивимося на них, на легкість, з якою вони живуть і прагнемо стати на них хоч краплинку схожими. Такими ж безтурботними, легкими та веселими. Доки не потрібно йти готувати обід)


Вам може бути корисною стаття: «Топ-7 порад для втомлених мам»


Діти багато чому вчать, але найголовніше — вони вчать вас бути хорошими батьками. Варто лише прислухатися, придивитися, промовчати.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук