Випробування дитиною: як не дати щастю зруйнувати відносини


Опубліковано 29 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Випробування дитиною: як не дати щастю зруйнувати відносини


Випробування дитиною: як не дати щастю зруйнувати відносини

Photo: Freepik

Ви давно мріяли стати батьками й от нарешті ви — щасливі власники палички з двома смужками. Далі на вас чекає дев’ять місяців вагітності, протягом якої ви будете уявляти майбутню дитину та життя з нею. Ви будете фантазувати про її стать, колір очей, придумаєте їй найкраще у світі ім’я. У третьому триместрі ви будете оформлювати дитячу кімнату, купуватимете наймиліший крихітний одяг та ще з десяток корисних дрібничок.

Ви будете уявляти себе мамою і татом, говоритимете з малюком, співатимете йому колискові. Потім настане «день Х» і ви нарешті зустрінетеся зі своєю крихіткою та заберете її додому. З часом малюк внесе свої корективи у те ідеальне батьківство, яке ви собі уявляли.


Поява дитини завжди змінює всі сфери життя подружжя і до цього слід бути готовими. Харчування, відпочинок, сон, секс, комфорт у домі, відносини між членами родини — нічого з цього вже не буде таким, як раніше. І чим ідеальнішим ви уявляли життя з дитиною, тим важче буде прийняти ці зміни. Мами, зазвичай, більш підготовлені до труднощів материнства, адже обговорюють це з подругами, які мають дітей. Та й літератури по догляду за дитиною та порад, як пережити непрості перші місяці з появи малюка достатньо саме для жіночої аудиторії.


Photo: Freepik


А от чоловіків ця тема наче обходить стороною і вони не підготовлені до того, що малюк переверне їхнє життя з ніг на голову. Уявляєте що буває, коли замість веселого карапуза з реклами, який завжди посміхається, батьки бачать дитину, яка невгамовно плаче від кольок, прокидається серед ночі та періодично неприємно пахне? Коли мама не має часу, щоб спокійно поїсти та прийняти душ, а тато засинає на роботі, бо малюк переплутав день та ніч й знову не спав? Що й казати про збереження близькості між подружжям у цей непростий час. Темою частих сварок майже завжди є фінанси, адже витрати зросли, небажання чоловіка допомагати у догляді за дитиною та хатніх справах, відмова жінки від близькості, емоційні перепади жінки через гормональні зміни, відсутність порозуміння та підтримки.


Перший рік після народження дитини є одним з найкритичніших для шлюбу — після короткого періоду ейфорії рівень задоволення подружнім життям різко падає. За статистикою дуже велика кількість розлучень серед сімей, які мають дітей до трьох років. Щоб зберегти сім’ю та теплі відносини між подружжям рекомендуємо ознайомитися з порадами з книги «Випробування дитиною».


Книга «Випробування дитиною» від подружжя-психологів Готтман допомагає пережити всі труднощі, які з’являються в родині з народженням дитини. Варто зауважити, що з 15 розділів лише один присвячений спілкуванню з дитиною, і це логічно, адже книжок про виховання дітей — безліч, а практичних порад з налагодження відносин між дорослими в період кардинальних змін спричинених появою дитини практично немає. Слід попередити, що ніяких секретів та магічних прийомів у книжці немає. Більшість порад прості та очевидні, але саме про них ми чомусь забуваємо.


Змиріться з тим, що поява дитини змінить ваш звичний режим


Photo: Freepik


Перш за все ви маєте чітко розуміти, що зміни неминучі, але нічого страшного в цьому немає. Раніше ви б не дозволили жодній брудній тарілці порушувати ідеальну чистоту на вашій кухні, а з появою дитини ви з ніг валитесь, але намагаєтесь підтримувати в домі порядок? Чи дійсно пил на полицях настільки важливий? Можливо краще подбати про себе? Вашому чоловікові та вашій дитині значно більше потрібна здорова мама, аніж вимитий посуд. До того ж, завжди можна попросити про допомогу. Тож ми плавно переходимо до наступного пункту.


Розподіляйте хатню роботу та догляд за дитиною


Жінка не повинна встигати все сама. На щастя сучасне суспільство не вимагає від жінки ні коней зупиняти, ані по палаючим домівкам ходити. Догляд за дитиною та домашні обов’язки доречно розподіляти між двома членами родини. Татусі, які замість дружини пішли в декрет, пишуть статті, які стають відомими на всю мережу. Навантаження та кількість завдань, які має виконувати пересічна «домогосподарка» стає для чоловіків одкровенням. Як одна тендітна жінка може все робити сама? В тому й справа — що не може, і не повинна. Виснаження, постійна втома, недосипання, заниження самооцінки, стрес, роздратованість, депресія — ось результат такого встигання. А ще постійні претензії та конфлікти.


Згладжуйте конфлікти


Photo: Freepik


Перше, що потрібно сказати собі, коли назріває конфліктна ситуація — ми не на ринзі, ми в одному човні. Чоловік і дружина — це команда, а не суперники, і для того, щоб вирішити спірну ситуацію потрібно не критикувати, не звинувачувати і не ображати.

Одну й ту саму інформацію можна сказати різними словами, і звичайно отримати різний результат. Наведемо приклад:


  • Ти взагалі про мене не думаєш (звинувачення). Ти думаєш тільки про себе (критика). Ти живеш у своєму світі, вічно втупившись у телефон (образа і критика).

Або:

  • Ти знаєш, я дуже засмучена (почуття) тим, що ти сидиш у телефоні за вечерею і ми мовчимо (нейтральний опис проблеми). Може поговоримо? Запитай про те, як пройшов мій день, або розкажи про свій? (Потреба).


Як думаєте який варіант призведе до сварки, а який — до мирної бесіди за вечерею, що зближує подружжя? Добираючи слова можна уникнути сварок та домогтися бажаного результату.


Шукайте компроміс


Однак іноді бувають не такі прості ситуації, наприклад, розмова про фінанси. Типова ситуація, коли чоловік схильний до економії, а дружина навпаки — витрачає кошти на дозвілля та покупки для малюка. Парі важко знайти вирішення, адже жоден не хоче поступатися.


Зіткнувшись з проблемою і опинившись перед необхідністю йти на компроміс, ми чомусь вважаємо, що це означає зрадити свої принципи, самого себе, при тому, що партнер виявиться в очевидному виграші. «Переможець отримує все». Іншими словами, компроміс прирівнюється до капітуляції. Тому ми опираємося, будуємо лінію оборони, зариваємося в землю і відмовляємося відступити навіть на сантиметр. Але від цього гірше всім.


Натомість варто говорити про суть проблеми — чого я хочу, чим не зможу поступитися. Цю територію слід позначити дуже чітко і намагатися окреслити її якомога точніше. Інші ж аспекти можна виділити як гнучкі моменти — вони й стануть основою компромісу.


Цінуйте, любіть та захоплюйтеся одне одним


Photo: Freepik


Це не складно. Є багато дрібних приводів, щоб сказати «спасибі» або м’яко торкнутися коханої людини. Не потрібно нічого екстравагантного. Чоловік вийняв з пральної машини білизну, і дружина сказала: «Коханий, спасибі, що зробив це». Дружина приготувала десерт, і чоловік похвалив її: «М-м-м, смачно!»

Дуже часто ми помічаємо лише недоліки, ще з дитинства нас так навчили, підкреслюючи помилки червоною ручкою. Але можливо слід змінити це, і застосовувати правило зеленої ручки — відмічати гарні вчинки, допомогу, дрібні прояви уваги та піклування.


Налагоджуйте інтимне життя


Довгий час питання інтимних відносин були табуйовані, тож деякі проблеми стали для фахівців сюрпризом, хоча вони супроводжують людей з тих часів, коли наші предки жили в печерах. Одна з таких «нових» проблем — небажання молодих матерів займатися сексом зі своїми партнерами. Це пов’язано з гормональними змінами в організмі жінки.

Крім цього, коли з’являється дитина, партнери перестають відчувати колишню близькість. Зникає колишня романтична прихильність, пристрасть і секс. Життя концентрується на дитині. Чоловіки і дружини, що були колись друзями і коханцями, вже не знаходять час одне на одного. Зовсім забувають про сексуальність, перестають вести довгі розмови.

Але вкрай важливо знаходити час для приємних слів, дотиків, побачень, поїздок, романтичних вечерь удвох поза домом — це не тільки підживлює стосунки, але і приносять користь вашим дітям.


Кращий подарунок, який ви можете зробити своїй дитині, це щасливі і міцні відносини між вами, його батьками.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук