Як правильно обговорювати з дітьми новини і чи потрібно це


Опубліковано 20 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Як правильно обговорювати з дітьми новини і чи потрібно це


Як правильно обговорювати з дітьми новини і чи потрібно це

Photo: Freepik


Інформація оточує сучасну людину з усіх боків, тому від неї вельми важко сховатися. Навіть якщо ви не дивитеся новини по телевізору, ви обов'язково зустрічаєте їх в інших каналах зв'язку: соціальних мережах, на роботі, від друзів і родичів. Так само і наші діти. Як не старайся, захистити дитину від новин досить важко. Тому потрібно вміти правильно розмовляти про те, що відбувається в світі. «Діти в місті» розбиралися, як обговорювати з дітьми серйозні теми.


Чому це важливо


Як правило, молодші школярі вже починають активно цікавитися тим, що відбувається навколо, в тому числі і новинами. На початкову школу припадає пік активного навчання, коли діти цікавляться всім навколо. У цьому ж віці вони починають проводити аналіз того, що відбувається. І в цьому їм часто потрібна допомога дорослих.

Дослідження показують, що люди вважають за краще читати погані новини. Саме тому випуски новин і новинні сайти рясніють повідомленнями про злочини, стихійні лиха та інші неприємні події. Українцям в цьому плані ще важче, адже з 2014 року ми живемо в стані війни, яка щодня приносить погані новини. У 2020 році до цього додалася пандемія, яка сама по собі викликає підвищену тривожність і страх за своє майбутнє.



Photo: Freepik


Діти, на відміну від дорослих, не вміють фільтрувати новини, тому все почуте сприймають за чисту монету і починають переживати. Якщо дорослі в цей момент не прагнуть все пояснити дитині, у неї розвивається сильне почуття тривоги і страху, з яким школяру дуже важко впоратися самостійно.


Обговорюючи з дитиною новини, батьки:

  • знижують почуття тривоги і страху,
  • показують малюку готовність захистити його від негараздів,
  • вчать аналізувати інформацію, розвивають у дитини критичне мислення,
  • зміцнюють довірчі відносини,
  • підвищують упевненість дитини в завтрашньому дні.


Створюємо порядок денний



Photo: Freepik


Звичайно, не варто відразу ж саджати школяра за щоденний перегляд новин, щоб обговорити і розповісти йому про все на світі. Але загальне уявлення про те, що відбувається в світі, він повинен мати. Це розширює кругозір, в результаті чого дитина виростає цікавим співрозмовником і освіченою людиною.

Не варто відгороджуватися від політичних і економічних питань тільки тому, що дитина маленька. Будь-яку тему можна пояснити простими словами, показавши дорослий погляд на її рішення. Дітям в початковій школі цікаво все навколо і тільки від подачі батьків залежить, як вони засвоять матеріал. У новинних репортажах, як правило, багато лякаючою інформації, тому потрібно роз'яснювати її школяру зрозумілими словами.

Будь-кому з батьків хочеться захистити дитину від негараздів, але краще не ховати від неї погані новини. Діти повинні бути готові зіткнутися з різними сторонами життя. Ваше завдання - пояснити малюку, що хорошого в житті завжди більше, а на всі неприємності потрібно дивитися як на тимчасові труднощі.


Як правильно говорити про новини


Вибирати теми для обговорення необхідно, враховуючи інтереси дітей і їх індивідуальну психологічну готовність. Втім, вже з молодшої школи дитина повинна знати про ключові події в країні та світі.


Читайте також: Велика маленька брехня: чому не можна обманювати дітей


Що можна розповісти дитині:

  1. Розкажіть про місцеві вибори, про право людини обирати владу. Не забудьте згадати про те, як політики борються за владу, і як дорослі роблять цей складний вибір.
  2. Розкажіть про ситуацію з карантином у всьому світі. Поясніть дитині, чому важливо дотримуватися правил безпеки. Разом подивіться прогнози про те, коли пандемія може закінчитися.
  3. Згадайте про ситуацію з протестами в Білорусі. Розкажіть дитині, чому люди виходять на протести, коли їх щось не влаштовує.
  4. З дітьми старшого віку можна обговорити війну і провести паралелі з іншими військовими конфліктами в світі.
  5. Не забудьте і про хороші новини! Наукові досягнення, космос, гаджети. Все це теж дуже важливо знати освіченій людині.



Photo: Freepik


Варто відзначити, що будь-яке обговорення новин можна використовувати у виховному ключі. Наприклад, новини про пожежі і урагани - привід повторити правила безпечної поведінки при стихійних лихах.


Якщо дитину сильно захоплюють новини, не варто хвилюватися. Можливо, у вас в родині росте майбутній політтехнолог, журналіст або історик. Можете завести зі школярем «Щоденник новин», в який він буде записувати найголовніші події, які відбувалися під час його дорослішання. У більш зрілому віці ця книга стане справжнім історичним архівом. Щоденник можна вести у вільному форматі. Нехай дитина пише, які враження викликала у неї новина, як реагував на всі ці події світ і т. д.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога психолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук