Як розвивається дитячий мозок: що важливо знати батькам


Опубліковано 05 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Як розвивається дитячий мозок: що важливо знати батькам


Як розвивається дитячий мозок: що важливо знати батькам

Photo: Freepik


Про роботу мозку сформовано багато міфів і домислів. Самі вчені визнають, що мозок - один з найбільш невивчених і незрозумілих органів людини. Втім, незважаючи на це, про його роботу відомо досить багато, щоб використовувати ці знання на благо собі та своїм дітям.

«Діти в місті» дізнавалися, як розвивається дитячий мозок і що сприятливо впливає на його розвиток.


Основні етапи


Мозок починає розвиватися вже на другому тижні після зачаття. Тобто, поки дитина перебуває в утробі, цей орган вже щосили функціонує. Насамперед у немовлят розвиваються сенсорні зони, що відповідають за слух і зір. Уже пізніше починають розвиватися мовні навички та пізнавальні функції.

В 4 роки у дітей сформовані всі зони мозку, що відповідають за основні почуття і моторику. У цьому віці здорові діти вже вміють робити більшість базових речей самостійно.

До 6-ти років активно розвивається та частина мозку, яка відповідальна за мову. З 4 до 6 років цей процес проходить неймовірно швидко. Саме тому дітям у віці 5-6 років легко даються іноземні мови. У цьому віці діти часто вередують і закочують істерики. Це пов'язано з тим, що області мозку, відповідальні за раціональну поведінку і контроль емоцій, ще недостатньо розвинулися.

Молодші школярі досить швидко показують стрибок від незграбного першокласника до цілком самостійної дитини. До 9-ти років мозок дитини вже дозволяє братися за складні завдання, дрібна моторика (почерк, зав'язування шнурків і т. д.) наближається до ідеалу.

Мозок підлітка дозволяє дитині відчувати сильні емоції, а ось контролювати їх ні. Саме тому в 13 років дитина як бомба уповільненої дії, готова в будь-який момент вибухнути.



Photo: Freepik


До кінця підліткового періоду (15 років) зростає ефективність роботи мозку. Діти можуть освоювати багато матеріалу, вчаться аналізувати і робити власні висновки. У цей період діти, як правило, вибирають область знань, яка їм цікава, і зосереджують свою увагу на ній.

Приблизно з 17 років людина вже вміє контролювати власні дії та емоції. У цей період сильно підвищується соціальна активність дитини. Це відбувається через розвиток областей префронтальної кори.

До 21-го року людина досягає емоційної зрілості, проте навіть в настільки «зрілому» віці у мозку залишається величезний потенціал до розвитку і вдосконалення.


Читайте також: Тренуємося перед школою: добірка задачок на логіку


Що впливає на розвиток


На правильний або неправильний розвиток мозку дитини впливає дуже багато чинників: від харчування і обстановки, в якій росте дитина, до генетики і емоційності батьків. При цьому є більш важливі фактори, а є другорядні.


Згідно з дослідженнями, найбільш істотний вплив на розвиток мозку мають:

  • сон,
  • фізична активність,
  • час, проведений біля екрану телевізора/планшета/смартфона.


Недолік сну, фізичних навантажень, а також тривалий час зі смартфоном здатні істотно уповільнити розвиток мозку.



Photo: Freepik


Ось кілька правил, яких повинні дотримуватися батьки:

  • з 5-ти років діти повинні спати не менше 9 годин (в ідеалі - 10-11 годин),
  • щодня діти повинні як мінімум годину приділяти фізичній активності,
  • діти не повинні проводити біля екранів більше двох годин на день (мова йде про розваги).


Американські вчені довели, що діти, які дотримуються цих трьох простих правил, відрізняються кращою пам'яттю і увагою, ніж їх однолітки, які ці правила порушують. Крім цього, вони швидше обробляють інформацію і краще говорять.


Інші фактори


Крім ключових моментів є ще багато не менш важливих, які також відображаються на можливостях дитячого мозку.

Наприклад, своєчасний розвиток мови дає поштовх для активної роботи і розвитку. Чим раніше дитина навчилася говорити, тим швидше будуть проходити інші етапи навчання.

Діти повинні жити в стабільності. Будь-який стрес негативно впливає на людський мозок, а вже на мозок дитини і поготів. Постійний стрес веде до поведінкових проблем у більш дорослому віці.

Позитивно на розвиток мозку впливає похвала. Вчені відзначають, що діти, яких багато хвалили у віці до трьох років, мають більш високу успішність в школі. Якщо батьки хвалять дитину за старання, а не за результат, у неї розвивається допитливий розум і схильність до розширення кругозору.

Доведено також, що плач, який залишається без уваги, погано впливає на дитячий мозок. Чим більше дитина проводить на самоті у сльозах, тим гірше для її гармонійного розвитку.


Пам'ятайте, що на розвиток мозку позитивно впливає постійна зміна діяльності, а також вивчення чогось нового. Це актуально для будь-якого віку. Займайтеся з дітьми музикою, малюванням та іншими видами мистецтва. Крім цього, частіше обіймайте дітей, адже тактильний контакт позитивно впливає на роботу мозку.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як розвинути у дитини навички швидкочитання






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук