Як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією


Опубліковано 28 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією


Як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією

Photo: Freepik


Початок навчального року - це завжди новий етап в житті дитини. Для першокласників - це нові випробування, для п'ятикласників - зміна шкільних правил, для випускників - копітка і важка підготовка до ЗНО, а для дев'ятикласників - час визначатися зі своїм майбутнім. «Діти в місті» розбиралися, як допомогти школяреві визначитися зі своєю можливою професією, і коли потрібно проводити профорієнтацію.


Готуємося заздалегідь


Деякі діти швидко визначаються з професією, слідуючи поклику серця або прикладу батьків. Але є і ті, кому потрібно багато часу для того, щоб вирішити, чому вони хочуть присвятити життя. Фахівці відзначають, що розмовляти з дитиною про її інтереси, таланти і бажання потрібно з раннього віку, а першу ігрову профорієнтацію проводити в спеціальних містах професій, де діти можуть приміряти на себе різні ролі.

Добре, якщо перед п'ятим класом у батьків за допомогою фахівців виходить визначити, до якого напрямку наук тяжіє їхня дитина. Володіючи такими даними, можна відразу підібрати для дитини школу, ліцей або гімназію з відповідним ухилом.

Дуже добре допомагає зрозуміти себе літнє стажування підлітків на будь-якій роботі. Навіть робота офіціантом дає старшокласнику свою користь, адже він усвідомлює ціну грошей і знань, які потрібні для успішного життя.


З чого почати?



Photo: Freepik


Якщо у вас і вашої дитини немає ніяких ідей, за які можна зачепитися, почніть з тестів на профорієнтацію, які можна знайти в мережі. Звичайно, вони не є ідеальним інструментом для вибору професії, але допоможуть зрозуміти, в якому напрямку рухатися. Не зайвим буде звернутися до шкільного психолога або фахівця з профорієнтації, який допоможе дитині в пошуках себе.


Варто пам'ятати, що в сучасному світі рідко можна вибрати одну конкретну професію. Найкраще визначитися зі сферою, з огляду на такі чинники:

  • робота з людьми або технікою,
  • робота в офісі або віддалено,
  • в корпоративному середовищі або індивідуально,
  • творча або серйозна атмосфера,
  • робота з проектами або робота з 8.00 до 17.00.


Завжди намагайтеся звертати увагу на особливості дитини. Уже в ранньому віці видно лідерів, творчих малюків, дітей, які піклуються про оточуючих, а також дітей, які цікавляться наукою і технікою.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Якими ростуть наші діти: топ-фактів про покоління Z


Хто повинен приймати рішення



Photo: Freepik


Навіть якщо дитина не може визначитися, ні в якому разі не можна на неї тиснути або приймати рішення за неї. Такий підхід створює масу проблем і дитині, і батькам. Молоді люди після закінчення ненависного навчання будуть відчувати втрачені можливості та незадоволеність життям. Це може привести до конфліктів в сім'ї.

Часто буває, що батьки не бачать перспективу в якійсь несерйозній сфері й починають відмовляти дитину. Але, як показує практика, сучасний світ так стрімко розвивається, що батьки просто можуть не встигати за цим ритмом і не побачити перспективи в дійсно хорошій ідеї. Для батьків природно переживати за майбутнє дитини та її фінансову безпеку. Але потрібно враховувати, що у більшості дорослих немає всієї інформації про розвиток тих чи інших сфер в майбутньому. Наприклад, хто міг припустити 20 років тому, що блогери будуть заробляти більше, ніж підприємці.


Якщо ж дитина сама звертається до вас за допомогою і порадою, абсолютно не знаючи, яким шляхом їй йти, ви можете вибрати кілька варіантів розвитку ситуації.

  1. За прикладом Заходу можна дати дитині рік відпустки після школи, який вона буде використовувати для пошуку свого шляху.
  2. Якщо часу на самопізнання немає, запропонуйте дитині вибрати спеціальність широкого профілю, яка допоможе отримати важливі навички для майбутньої професії. Тим більше, що майбутнє за міждисциплінарними спеціальностями.


Пам'ятайте, що завдання батьків - направляти, підказувати і підтримувати. Вирішувати ж має дитина, адже це її життя та її майбутнє.


Читайте також: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук