Школа для батьків: як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю


Опубліковано 31 Серпень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Школа для батьків: як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю


Школа для батьків: як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю

Photo: Freepik


Сучасні діти набагато менш самостійні, ніж були їхні батьки, і, тим більше, бабусі та дідусі в дитинстві. Якщо 20 років тому першокласники цілком могли ходити в школу самостійно, сьогодні більшу частину школярів батьки водять до школи. Теж саме відбувається і з іншими аспектами життя, адже безпека дитини в останні десятиліття вийшла на перший план.

Через це багато дітей ростуть, позбавлені можливості дорослішати і ставати самостійними. Як відомо, гіперопіка здатна сильно нашкодити дитині, зробивши з неї дорослого, який не в змозі самостійно приймати рішення і нести відповідальність за своє життя. «Діти в місті» розбиралися, як батькам досягти балансу між безпекою дитини і її самостійністю.


Чи раціональні ваші страхи?


Нерідко батьки обмежують свободу дитини, відчуваючи тривожність і нераціональні страхи. Вони бояться відпустити малюка одного гуляти у двір, бояться доручити дитині сходити в магазин або відправити її одну до школи. Звичайно, всі ці страхи мають фундамент, адже щодня в новинах ми бачимо десятки жахливих історій, в яких фігурують діти.

Щоб знизити рівень тривожності, потрібно розібратися зі страхами, подивившись статистику. Наприклад, статистика по ДТП свідчить про те, що більшість аварій з дітьми відбуваються з вини їхніх родичів, коли дитина є пасажиром, а зовсім не на пішохідних переходах біля шкіл. Насильство проти дітей в переважній більшості випадків (близько 90%) коється родичами або знайомими людьми. Велика частина зниклих дітей - це діти, які з якоїсь причини самі втекли з дому.

Безумовно, в новинах нам показують багато резонансних випадків за участю дітей, але вони отримують настільки широкий розголос тільки тому, що дуже рідкісні.


Знати б, де соломку підстелити



Photo: Freepik


Звичайно, статистика може не переконати батьків дати трохи свободи дитині, адже ризики все ще є. Однак, люди не можуть прорахувати всі ризики, адже дитина не може бути під наглядом 24 години на добу. Нещасні випадки, травми та інші неприємні моменти можуть трапитися скрізь, незалежно від того, як батьки опікуються малюком. Так чи варто опікуватися дитиною і не давати їй розвиватися через свої тривоги? Адже це може тільки завдати шкоди дітям, які в складній ситуації не зможуть зорієнтуватися і допомогти собі, так як звикли завжди покладатися на старших.


З чого почати


Для початку, потрібно тверезо оцінити можливості малюка, адже у кожної дитини свої сильні та слабкі сторони. Після цього потрібно почати вчити дітей бути самостійними. Якщо мова йде про дорогу до школи, потрібно вивчити правила дорожнього руху і щодня відпрацьовувати їх на практиці. Починайте з малого. Спочатку можна довести дитину до школи, дозволивши їй самостійно зайти і переодягнутися. На наступному етапі доведіть її лише до половини дороги. Якщо все буде добре виходити, пробуйте давати дитині все більше і більше свободи.

Якщо потрібно залишити дитину вдома одну, починайте з коротких виходів в магазин, після чого збільшуйте час, на який ви можете залишити її одну вдома.

Навчайте дитину техніці безпеки, щоб вона чітко знала, як можна, і як не можна чинити в тій чи іншій ситуації. Наприклад, не можна балуватися з їжею, не можна виходити на лід, ні за яких умов не можна йти купатися без дорослих. Особливу увагу потрібно приділити правилам спілкування з незнайомцями. Намагайтеся час від часу повторювати правила, щоб у дитини вони були доведені до автоматизму.


Читайте також: Що має знати дитина, коли йде гуляти на вулицю сама?


Самостійний дитина



Photo: Freepik


Найдієвіший спосіб захистити дитину від небезпечних ситуацій, допомогти їй самостійно оцінювати ситуацію. Розвивайте чуття дитини, частіше запитуйте її, як вона вчинила б в тій чи іншій ситуації. Давайте їй приймати рішення, коли ви поруч. Досвід, отриманий під контролем батьків, стане неоціненим внеском в безпечне майбутнє дитини. Тому дозволяйте їй падати, забиватися, а часом і лякатися. Ці уроки в подальшому захистять малюка від більш серйозних проблем. До того ж, діти, яких не опікають, частіше прислухаються до батьків, коли ті говорять про серйозну небезпеку, а не про дрібниці на кшталт лазіння по деревах.


Пам'ятайте, що свобода і відповідальність за власне життя і вчинки - це цінність, яку має усвідомити дитина. Не дарма діти так пишаються, коли батьки починають давати їм більше свободи. У цей момент вони відчувають себе дорослими і значимими. Почніть з дрібниць, стежте за тим, як дитина справляється, і розширюйте її свободу з кожним днем.


Читайте також: Безпека дитини: 16 питань і відповідей на них, які можуть врятувати життя






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук