Топ-6 творчих ігор, які натренують креативність


Опубліковано 01 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Розвиток >  Топ-6 творчих ігор, які натренують креативність


Топ-6 творчих ігор, які натренують креативність

Photo: Freepik


Креативність - один з найбільш затребуваних навичок майбутнього. У США і Європі це давно зрозуміли і всіляко розвивають цей навик у дітей з раннього віку: в дитячих садах і школах впроваджують творчі завдання і уроки, які допомагають малюкам розвинути цю компетенцію.

В українських школах потихеньку впроваджують творчі уроки, але поки цього недостатньо, щоб виростити креативних дітей. Тому ця місія лягає на плечі батьків, а також на всілякі клуби і гуртки. «Діти в місті» зібрали кілька крутих завдань і вправ, які допоможуть вам розвинути творче мислення, креативність, а також побороти страх самовираження у ваших дітей.


Карта дня


Запропонуйте дитині намалювати карту дня – того, що минув, або майбутнього. Це може бути будь-яка карта, обмежена лише фантазією дитини. Можна намалювати її схематично, а можна за допомогою їжі, людей і рослин, які зустрічалися на шляху дитини за цей день. Нехай вона докладно згадає весь день, додавши на карту смайли, іконки та інші позначки, які допоможуть їй відзначити пережиті за день емоції.

Щоб робота вийшла максимально творчою, можна запропонувати дитині малювати події, що відбулися за день, використовуючи порівняння. Наприклад, зустріч з подругою була подібна виходу сонця з-за хмар, а весь день протікав повільно, як лінива річка.



Photo: Freepik


Юний мультиплікатор


Якщо у вашої дитини є смартфон, і вона користується елементарними програмами по монтажу, можна запропонувати їй зняти мультфільм. Для анімаційного фільму знадобляться будь-які фігурки: з кіндерів, LEGO, пластиліну або паперу. Нехай дитина заздалегідь продумає сюжет і напише сценарій, який допоможе їй створити мультик у форматі стоп-кадру. За допомогою смартфона потрібно робити фото, після чого трохи переставляти фігурки. Для невеликого мультика знадобиться 50-150 фотографій, які потім потрібно об'єднати в єдине відео. Краще, якщо смартфон буде зафіксований на штативі.


Читайте також: Це цікаво знати! Як створюють улюблені мультфільми


Оповідач


Для цього завдання знадобляться старі журнали, з яких можна буде вирізати картинки. Нехай дитина складе і розповість історію, використовуючи ілюстрації з журналів. Тема оповідання може бути якою завгодно. Головне - зуміти поєднати картинки в одну цікаву історію.

Щоб ускладнити завдання, запропонуйте дитині розповісти кілька історій в різних жанрах (комедія, містика, драма), використовуючи одні й ті ж картинки.


Вам може бути корисна наша добірка: Центри розвитку для дітей в Києві


Фантазія і уява


Щоб дитина вчилася фантазувати, запропонуйте їй зіграти в гру «А що буде, якщо?». Задавайте їй будь-які питання з різних областей, пропонуючи відповісти на них. Краще заздалегідь придумати список оригінальних питань, які сподобаються дитині.

  • А що буде, якщо літаки більше не літатимуть?
  • А що буде, якщо люди перестануть старіти?
  • А що буде, якщо в найближчі 10 років людям вдасться колонізувати Марс?
  • А що буде, якщо дітям більше не потрібно буде ходити до школи?



Photo: Freepik


Казкар


Складіть список випадкових слів і запропонуйте дитині написати казку, використовуючи ці слова. Це досить відома вправа, яка прекрасно тренує креативність і фантазію. Цікавіше, якщо слова будуть абсолютно з різних областей. Тоді дітям доведеться придумувати, як з'єднати ці слова в одній історії. Наприклад, «космос», «борщ», «черв'як». Непроста задача, правда?


Знайди мене


Для всіх креативних професій важливо багато споглядати. Але якщо дорослі люди люблять розглядати картини та інші твори мистецтва, то дітям це часто здається нудним. Щоб поєднати приємне з корисним, запропонуйте дитині зіграти в гру, мета якої полягає в тому, щоб знайти людське обличчя в картинах. Це можуть бути будь-які картини, де немає людей, але можна побачити їх образи. Крім цього, людські образи можна шукати в навколишньому світі: хмарах, деревах, будівлях, ландшафті. Чим більше дитина буде таким чином тренувати уяву, тим більше креативних ідей буде народжуватися в її голові.


Додамо, що будь-які творчі починання дітей потрібно підтримувати і заохочувати, адже експерти, що спеціалізуються на професіях майбутнього, відзначають, що майбутнє за креативними та творчими людьми.


Вам може сподобатися наша стаття: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук