Перші гроші: як і де можна підробляти підлітку


Опубліковано 17 Серпень 2020 о 09:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Перші гроші: як і де можна підробляти підлітку


Перші гроші: як і де можна підробляти підлітку

Photo: Freepik


Сучасні батьки намагаються захистити дитину від усіх проблем, максимально продовживши її дитинство. При цьому кілька десятків років тому починати працювати в підлітковому віці не було чимось незвичайним.

Та й сьогодні багато дітей починають підробляти, коли вчаться в школі. Інтернет відкрив перед людьми так багато можливостей, що перші гроші можна отримати вже в грудному віці. Звичайно, мова не йде про повноцінну роботу, яка відволікає дитину від навчання і вимотує її. Але ось цікаве хобі, яке приносить школяру гроші, вчить відповідальності і дає розуміння, що заробіток грошей - це праця, буде дуже корисним для будь-якої дитини. «Діти в місті» розбиралися, ким можуть підробляти підлітки в Україні і з чого можна почати.


Це законно?


Згідно з українським законодавством, підлітки можуть працювати з 14-ти років. Правда, вони можуть влаштуватися на роботу тільки з дозволу батьків. Та й працювати вони можуть лише на канікулах, не більше 24-х годин на тиждень. Вже з 16 років підлітки можуть самостійно влаштуватися на роботу. При цьому їх повинні оформити офіційно. Старші школярі можуть працювати не більше 36 годин на тиждень.

Крім цього, є різні види роботи, які не вимагають офіційного працевлаштування. Як правило, це робота в інтернеті. Часто вона пов'язана з особистими проектами дитини - блогом, групами в соцмережах, створенням сайтів і т. д.


Підробіток як майбутня професія


Багато сучасних вакансій на ринку праці можуть зайняти старшокласники. Досить часто вони краще розбираються в технологіях, а в мережі відчувають себе як риба у воді. Багатьом компаніям потрібні люди, здатні зняти рекламу для соцмереж, налаштувати просування, написати супровідний текст. Все це вміють робити старшокласники. Плюс такого підробітку в тому, що дитина може спробувати себе в різних професіях, зрозумівши, чим вона хоче займатися насправді.


Робота, яку зможе освоїти школяр



Photo: Freepik


Копірайт і рерайт

Можна починати писати прості тексти на біржах статей, поступово покращуючи цю навичку. Звичайно, спочатку за тексти будуть платити зовсім мало, але з ростом якості статей буде рости і рівень оплати.


Постинг

Це досить проста робота, але монотонна. Дитині доведеться публікувати рекламний текст в різних соцмережах і на платформах. Платять за таке просування не дуже багато, але зате підліток зрозуміє, що потрібно ставати висококласним фахівцем, щоб не займатися подібною роботою все життя.


Фотограф і майстер фотошопу

Сьогодні все більше людей приділяють час створенню особистого бренду в соціальних мережах. Це означає, що сотням людей і такій же кількості невеликих підприємств (салонам, кав'ярням, фітнес-клубам) потрібні фотографії для постійного постинга в соцмережах. Звичайно, багато хто віддає перевагу професійним фотографам, але невеликий бізнес може погодитися і на послуги початківця.

Крім цього, фотографи завжди знаходяться в пошуку тих, хто вміє обробляти фотографії. Підлітки цілком можуть освоїти такі програми і почати заробляти на своїх навичках.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень


Аніматор

У старших школярів гарно виходить ладнати з дітьми. Якщо є ще трохи творчого потенціалу, можна сміливо влаштовуватися на роботу в святкове агентство. Як правило, там завжди потрібні люди, які зможуть переодягатися в костюмованих персонажів і розважати дітей. Можна і самостійно скласти кілька розважальних програм і квестів, запропонувавши їх провести за плату.



Photo: Freepik


Няньки (не тільки для дітей)

У західних країнах поширена практика, коли старшокласники сидять з маленькими дітьми за гроші. Але наглядати часом потрібно не тільки за дітьми, а й за домашніми вихованцями. Почніть пропонувати послуги підлітка знайомим і їх знайомим. Якщо дитина буде добре справлятися із завданням, може спрацювати сарафанне радіо, і вона отримає постійну роботу.


Магазин в Інстаграм

Якщо ви готові підтримати починання вашої дитини і вірите в її ідеї, можете допомогти їй створити власний невеликий магазинчик з незвичайними товарами, за якими полюють її однолітки. Почати можна і з попередніх замовлень, щоб мінімізувати ризики.


Хобі як професія


За останні роки з'явилося дуже багато нових способів заробити в інтернеті. Як правило, підлітки займалися тим, що їм подобалося, а згодом справа починала приносити гроші. Йдеться про блоги, фанатські групи в соцмережах, написання фанфіків, огляди і розпакування.

Звичайно, сьогодні цей ринок перенасичений, але в еру інтернету нові можливості з'являються щодня. Навчіть підлітка прислухатися до своїх бажань і підтримуйте його, навіть якщо деякі його затії здаються вам дивними. Наприклад, професійні геймери сьогодні заробляють неймовірні гроші, але ж їхні батьки і подумати не могли, що їх діти отримували професію, просиджуючи дні й ночі за іграми.


Головний плюс раннього заробітку в тому, що підліток починає цінувати гроші, вчиться їх рахувати, а також стає більш цілеспрямованим, розуміючи, яких висот він хоче досягти.


Читайте також: TikTok і Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук