Сезон алергії: як розпізнати і як рятуватися


Опубліковано 13 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Сезон алергії: як розпізнати і як рятуватися


Сезон алергії: як розпізнати і як рятуватися

Photo: Freepik


Літо - пора активного відпочинку та дозвілля на вулиці. Але досить часто літо може затьмарити сезонна алергія на пилок рослин, укуси комарів, сонце, а також літні ягоди. «Діти в місті» розбиралися, як розпізнати алергію на перших етапах, і як полегшити стан дитини.


Цвітіння


Найнебезпечніша рослина для алергіків в Україні - це амброзія. Вона починає цвісти наприкінці липня і продовжує до першого серйозного похолодання. З кожним роком амброзія цвіте все довше, так як літо часто затягується. Крім цього, вона мігрує в інші регіони, псуючи життя все більшій кількості людей.

У дітей алергія на амброзію може проявлятися з самого раннього віку. Батьки часто плутають алергічні прояви з застудою, так як алергія дає про себе знати закладенням носа, нежиттю, чханням і свербінням очей. Чим спекотніше на вулиці, тим більш явними можуть бути симптоми, так як концентрація пилку в повітрі в спеку збільшується. Відзначимо, що вона вкрай рідко супроводжується температурою.

Алергія досить важко лікується. Кращий спосіб, який в першу чергу радять лікарі, це уникнення алергену. Але якщо їжу, що викликає алергію, можна виключити з раціону, то викреслити на два місяці прогулянки на свіжому повітрі досить важко.

Фахівці радять намагатися планувати відпустку на серпень, щоб виїхати в регіон, в якому не цвіте амброзія. Якщо ви залишаєтеся вдома, завжди промивайте очі та ніс після вулиці, надягайте дитині окуляри і маску (вони здатні зупинити частину пилку), не виходьте на вулицю у вітряну погоду.



Photo: Freepik


Крім цього, потрібно обов'язково відвідати алерголога, який складе план лікування. У багатьох випадках алергію можна загальмувати або навіть повністю вилікувати. Можна також істотно полегшити неприємні симптоми.


Важливо! Алергію потрібно попереджати! Починати лікування радять за кілька місяців до сезону загострення


Сонце


У деяких людей є алергічна реакція на сонце. Вона не так поширена, як алергія на амброзію, але може зустрічатися і у дітей. Часто вона проявляється на морі, коли сонце взаємодіє з солоною водою на шкірі. Така алергія проявляється висипом, свербінням, іноді пухирями.

Причиною фотодерматозу завжди служить довге перебування на активному сонці. Щоб врятувати дитину від такої неприємності, завжди використовуйте сонцезахисні креми, не перебувайте на сонці в піковий час (з 10.00 до 17.00), намагайтеся надягати на дитину одяг, коли вона довгий час проводить на пляжі.


Читайте також: Правила поведінки на сонці: як захистити дітей від теплового удару, опіків і перегріву


Зазвичай висип зникає через пару днів, але для цього потрібно уникати сонячних променів. Якщо висип і свербіння не проходять, зверніться до лікаря, щоб вам прописали відповідні препарати і мазь.


Комарині укуси


Алергія на комарині укуси називається куліцідоз. Сьогодні вона проявляється набагато частіше, ніж раніше. Особливо страждають від комариних укусів діти, яким складніше контролювати себе: вони розчісують укуси, ускладнюючи ситуацію.

Найчастіше комарині укуси супроводжуються сверблячкою, сильним набряком або висипом. У важких випадках може бути температура і головний біль.

Рятуватися від комариних укусів найкраще до того, як дитину вкусили. Сьогодні у продажу є безліч безпечних спреїв, мазей, браслетів, що відлякують комах. Якщо укуси вже є, використовуйте спеціальні засоби, що знижують свербіж. Головне - не допустити розчісування ранки, адже чим більше дитина чухає місце укусу, тим більша гуля може утворитися на цьому місці. Симптоми алергії також знімаються антигістамінними препаратами, які прописує лікар.


Харчова алергія



Photo: Freepik


Літо багате на ягоди і фрукти, багато з яких можуть бути небезпечні для малюка. Неспроста в прикорм маленьким дітям дуже обережно вводять ягоди і фрукти, адже багато з них можуть досить погано сприйматися організмом.

Найчастіше у дітей спостерігається алергія на полуницю, цитрусові, персики, виноград, хурму. Щоб уникнути неприємних наслідків, давайте фрукти і ягоди в помірних кількостях і завжди відстежуйте реакцію організму. Фахівці радять ретельно мити перед їжею фрукти, щоб змити пилок, який може викликати алергію.


З кожним роком все більше людей страждає від алергії. В цьому винна екологія, неправильне харчування, стреси. Як правило, одні алергічні реакції тягнуть за собою інші. Якщо у людини алергія на пилок, у неї може також проявлятися реакція на продукти харчування, шерсть тварин, комарині укуси. Лікування алергії дуже тривале, а його ефект тимчасовий. Однак боротися з цим неприємним явищем потрібно обов'язково, так як запущена алергія може призводити до ускладнень, аж до бронхіальної астми.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Вихованці для дітей-алергіків






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук