Активне літо: як підготувати і зібрати дитину в літній табір


Опубліковано 12 Червень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Дитячі табори >  Активне літо: як підготувати і зібрати дитину в літній табір


Активне літо: як підготувати і зібрати дитину в літній табір

Photo: Freepik


Літо вже в самому розпалі, тож настав час подумати про літній табір для дітей. У такого відпочинку є маса переваг, головне з яких - дорослішання дитини, освоєння нею навички самостійності. Щоб відпочинок вашого чада пройшов відмінно, важливо правильно підготувати його до табору. І мова йде не тільки про список речей, які він візьме з собою, а також про настрій, з яким дитина відправиться в свою першу відпустку. «Діти в місті» зібрали практичні поради, які допоможуть вам підготуватися до поїздки.


Табір - мрія кожної дитини


Перш за все, поговоримо про готовність дитини їхати в літній табір. Чітких вікових норм немає, адже всі діти різні, але важливо оцінити свою дитину, її самостійність і психологічну готовність до розлуки з батьками.

Більшість дитячих таборів готові приймати дітей з 8-9 років. Серед критеріїв готовності дитини до табору варто виділити її бажання туди їхати. Якщо школяр, незважаючи на всі ваші вмовляння і барвисті описи, навідріз відмовляється їхати, можливо, краще відступити. Поговоріть з дитиною про причини відмови, зазвичай за цим стоїть страх. Обговоріть з нею ситуації, які її лякають, знайдіть разом вихід з них. Якщо дитина все ж коливається - запропонуйте поїхати на кілька днів. Завірте її, що завжди приїдете, якщо їй буде погано в таборі.

Але, як правило, більшість дітей мріють про табір. Особливо це стосується дітей, які вже одного разу були на такому відпочинку. Щоб уникнути невиправданих очікувань, вибирайте табір разом з дитиною, згідно з її інтересами. Якщо це перша поїздка, розкажіть, чого слід очікувати і як себе поводити.


Вибрати ідеальний дитячий табір для дитини вам допоможе наша добірка: Дитячі літні табори 2020


До речі, для активних спортивних дітей у віці 7-15 років в цьому році відкривається крутий футбольний Arsenal CAMP з відмінною підготовкою та умовами проживання. Табір знаходиться недалеко від Києва в с. Плиски Чернігівської області. Детальніше про умови, зміни і ціни ви можете дізнатися за посиланням.


Більше про переваги дитячих таборів читайте в нашій інфографіці.



Інфографіка: «Діти в місті»


Збираємо валізи


Перелік речей, які знадобляться вашій дитині, залежить від типу табору, тривалості перебування, віку і статі. Приступаючи до зборів, не забудьте ознайомитися зі списком, який, можливо, вже було надано вибраним вами табором. Там можуть бути такі речі, як постіль та рушники, про які не слід забувати.

Перш ніж пакувати сумку, виперіть весь новий одяг і не забудьте позначити все, що візьме ваша дитина - від шкарпеток до мильниці - її ім'ям або ініціалами.

Коли ви відправляєте своїх дітей на тривалий час, організація має ключове значення. Наявність або відсутність зубної щітки або засобів захисту від сонця може зіграти важливу роль в тому, яким буде відпочинок: жахливим досвідом або літом, яке малюк запам'ятає надовго.

Складіть список з докладним переліком всіх речей, які можуть знадобитися дитині: одяг, взуття, засоби особистої гігієни.


Рекомендований список речей:

  • футболки та майки;
  • толстовка;
  • хлопчику шорти, дівчинці спідниці, шорти і літні сарафани;
  • джинси (для прохолодної погоди);
  • щоденну нижню білизну, плюс додаткову пару;
  • щоденні шкарпетки, плюс одна або дві додаткові пари;
  • взуття (не купуйте нове, воно повинно бути зручним);
  • святковий одяг для свят і дискотек;
  • форма для занять на гуртках;
  • купальник дівчинці і плавки хлопчику;
  • головний убір;
  • взуття для душа і пляжу;
  • одяг для сну.


Засоби гігієни:

  • рушники для ванни і для пляжу;
  • шампунь і мило (краще рідке - більш гігієнічно);
  • мочалка;
  • зубна щітка і зубна паста;
  • гребінець;
  • сонцезахисний крем;
  • засіб від комах.


Найкраще зібрати речі з дитиною, а не робити це за неї. Так вона буде краще орієнтуватися, адже в таборі їй доведеться самостійно розбиратися в своїх речах.


Читайте також: Топ-10 причин відправити дитину в літній табір


Чи потрібно давати ліки?


Аптечка для табору, зібрана вами, повинна бути передана особисто в руки вихователю (за винятком пластиру та інших дрібниць). Якщо ваша дитина приймає будь-які ліки постійно (від астми, цукрового діабету), обов'язково повідомте про це вихователю. Якщо у вашої дитини є серйозна алергія на якийсь продукт або інгредієнт, також повідомте про це керівнику групи.

Варто відзначити, що в більшості таборів є медсестри, і всі необхідні медикаменти, тому уточніть це питання перед тим, як їхати в табір.



Photo: Freepik


Фінансове питання


Визначившись з табором, дізнайтеся заздалегідь, чи є на його території платні послуги. Суму грошей, яку ви хочете дати дитині з собою, можна обговорити з представниками табору, в який відправляється підліток.

Якщо все, що може бути потрібно і цікаво дитині вже включено у вартість путівки, сміливо відмовляйте їй в фінансуванні, але якщо такі послуги є, і у дітей буде можливість відвідувати магазини, дайте дитині гроші з собою. Якщо це велика сума, краще залишити її на зберігання вожатому, заздалегідь обговоривши кількість грошей, яку він щодня видаватиме.

Досвідчені мами також радять дати дитині з собою банківську картку з обмеженим лімітом. У разі необхідності, ви завжди зможете збільшити цей ліміт. Тим більше, що багато банків сьогодні пропонують дитячі банківські картки з обмеженим функціоналом.


Від чого краще відмовитися


Керівництво таборів в основному попереджає про перелік речей, які не рекомендується або взагалі заборонено привозити з собою. Серед них:

  • великі суми грошей;
  • цінні речі;
  • мобільні телефони;
  • харчові продукти, які швидко псуються;
  • алкогольні напої;
  • наркотичні речовини;
  • тютюнові вироби;
  • зброя.


Читайте також: Безпека на воді: правила поведінки для дітей


Корисні поради


З належною увагою поставтеся до вибору валізи. Не варто брати величезну дорожню сумку, але і не слід брати маленький саквояж і набивати його речами. Як показує практика, збираючи речі для зворотної дороги, дитина не може вмістити все в ту сумку, в яку батьки все акуратно, але компактно склали. Якщо відпочинок в таборі передбачає похід, покладіть дитині спеціальний туристичний рюкзак.



Інфографіка: «Діти в місті»


Час в таборі


Багатьом дітям потрібен час на те, щоб адаптуватися в таборі, тому в перший тиждень деякі малюки дзвонять батькам з проханням забрати їх додому. У цей момент більшість батьків відчувають бажання скоріше поїхати за дитиною і забрати її назад в такий теплий, затишний і безпечний будинок. Але перш за все потрібно розібратися, чому дитина захотіла поїхати з табору. Причин може бути багато, і в різних ситуаціях діяти потрібно по-різному.

У перші дні перебування в таборі діти повинні адаптуватися, познайомитися з однолітками, знайти спільну мову з вожатими, звикнути до режиму. Саме на цьому етапі й починаються труднощі, якщо дитина в таборі вперше. Не варто відразу ж приїжджати, дайте їй час адаптуватися.

Інша ситуація - посварилися з новими друзями, програли в змаганнях, побилися, - підліток, звичайно ж, прагне вирішити проблему легким шляхом - втекти від неї. Рішення зателефонувати батькам і попроситися додому в таких випадках імпульсивне, емоційне і рідко відповідає реальним бажанням дитини. Завдання батьків в тому, щоб вислухати і підтримати її, не засуджуючи і не висміюючи за те, що і дня не може прожити без мами. Важливо розібратися в ситуації, поговорити з вожатими і визначити серйозність інциденту, і тільки потім прийняти рішення забирати дитину чи ні.



Photo: Freepik


Але є також ситуації, в яких найкращим рішенням буде забрати дитину додому. Наприклад, якщо дитина не може адаптуватися до ритму і розпорядку життя в таборі. Є діти, які соромляться ходити в громадський туалет і душ, роздягатися при всіх та спати в загальній спальні. Постійна присутність навколо інших дітей і дорослих викликає у них негативні емоції.


Вам може сподобатися наша стаття: Вітамінізуємося: все, що потрібно знати про літні ягоди, їх користь і приховані небезпеки


У більшості випадків відпочинок в дитячому таборі проходить без будь-яких проблем, і щасливі діти повертаються додому. Не забудьте після повернення дитини з табору сказати їй, як сильно ви нею пишаєтеся, адже вона змогла самостійно жити і долати труднощі, які виникали на її шляху. Розпитайте дитину про ті чудові пригоди, які сталися з нею в таборі. Такий обмін приємними спогадами та емоціями зближує і зміцнює сім'ю.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук