Як просити вибачення у дитини, якщо ви не праві: покрокова інструкція


Опубліковано 07 Квітень 2020 о 09:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Як просити вибачення у дитини, якщо ви не праві: покрокова інструкція


Як просити вибачення у дитини, якщо ви не праві: покрокова інструкція

Photo: Рixabay


Сьогодні багато сімей переживають нелегкі часи. Соціальна ізоляція і фінансові проблеми відіграють свою роль, тому нерідко батьки можуть ненароком скривдити або накричати на свого малюка. Головне в цій ситуації - щиро вибачитися. Діти, в більшості своїй, дуже швидко відходять і завжди прощають дорослих. За умови, що батьки вибачаються від чистого серця.


Крок 1. Що таке вибачення


Уміння просити вибачення - ціле мистецтво, адже недбало кинуте «пробач» або вибачення з приставкою «але» не працюють. В результаті образа може довгий час жити і накопичуватися, вирвавшись назовні в самий невідповідний момент.


Читайте також: як допомогти дитині впоратися зі страхами і переживаннями


Крок 2. Коли потрібно просити вибачення


Є багато ситуацій, в яких дорослі можуть поводити себе неправильно. Дуже важливо фіксувати ці моменти і обов'язково виправляти свої помилки.


Варто попросити пробачення, якщо:

  • ви накричали на дитину або дуже строго її покарали,
  • ви присоромили, зганьбили малюка при людях,
  • ви звинуватили дитину в чомусь, чого вона не робила,
  • ви не дотримали обіцянок.


При цьому не потрібно просити вибачення за інших людей. Наприклад, якщо старший брат образив молодшого або батько накричав на дитину, а мати намагається загладити провину за нього. Якщо ви вибачитеся перед дитиною замість кривдника, ви не допоможете ні їй, ні кривднику.


Крок 3. Як правильно вибачатися



Photo: Freepik. Образа може жити довгий час


Психологи відзначають, що діти відчувають себе відновленими в правах, коли батьки промовляють вголос, що були неправі. Це дуже важливо, так як скривджена дитина може важко переживати несправедливість, проявлену по відношенню до себе.


Вам може сподобатися наша стаття: 7 причин, чому потрібно частіше обіймати дитину


Ось декілька порад про те, як правильно вибачатися:

  • почекайте, поки дитина і ви заспокоїтеся і охолонете,
  • говоріть коротко і по справі, дайте дитині зрозуміти, що вчинили неправильно і вам дуже шкода,
  • не використовуйте у вибаченнях слово «але», адже воно нівелює всі вибачення (Наприклад: «Пробач, що я накричала на тебе, але ти не слухав мене, а я 100 раз повторила, щоб ти прибрав у своїй кімнаті» - таким чином ви перекладаєте відповідальність за свій вчинок на малюка),
  • після того, як вибачення прийнято, потрібно рухатися далі. Не можна надовго загострювати увагу на вашій провині.


Крок 4. Підбираємо слова


Звичайно, не важливо якими словами ви будете просити вибачення у дитини, якщо вибачення щирі. Але є перевірені фрази, які корисно використовувати в розмові не тільки з дітьми, але і з дорослими. Вибачаючись правильно, ви подаєте приклад дитині та навчаєте її робити так само, якщо вона вчинить неправильно.


Вибачайтеся за свою поведінку, а не за себе

«Мені дуже шкода, що я так вчинив/вчинила», «Пробач, що я накричав/накричала на тебе», «Пробач, що не дотримала/дотримав обіцянку».


Проявіть співчуття

«Я розумію, що ти дуже чекав цього», «Я уявляю, як ти сильно засмутився», «Ти напевно злякався, коли я підвищила голос».



Photo: Freepik


Обіцянка

Щоб дитина відчувала себе в безпеці, вона має почути, що такого більше не повториться. Звичайно, не всі батьки можуть поручитися за себе, тому намагайтеся говорити, як відчуваєте. Головне - чесно.

«Я більше ніколи так не вчиню», «Я намагатимуся в наступний раз тримати себе в руках», «Я не хочу більше з тобою сваритися».


Спокута

Щоб загладити провину, обов'язково потрібно запитати у дитини, як ви можете виправити ситуацію.


Важливо пам'ятати, що ніхто з батьків не досконалий. Всі припускаються помилок, але не всі здатні їх визнати і чесно вибачитися перед дітьми.


Раніше ми писали про топ-6 порад, які навчать цінувати час, проведений з дитиною






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук