Дитячі страхи: як допомогти дитині впоратися з переживаннями


Опубліковано 31 Березень 2020 о 09:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Дитячі страхи: як допомогти дитині впоратися з переживаннями


Дитячі страхи: як допомогти дитині впоратися з переживаннями

Photo: Freepik


Практично всі діти та дорослі відчувають страх. Діти, як правило, бояться явищ, які не викликають переживань у дорослих. Через це багато дитячих страхів залишаються без уваги батьків, осідають усередині дитини, турбують її та супроводжують малюка аж до підліткового періоду, а іноді, перекочовують з ним у доросле життя. «Діти в місті» вирішили розібратися в природі дитячих страхів і звернулися до фахівця, який розповів, як батькам потрібно реагувати на них.


Страх темряви


Більшість малюків бояться темряви - хтось більше, інші менше. Практично в кожній родині рано чи пізно виникає період, коли дитина боїться засипати одна, проситься в спальню до батьків або просить посидіти з нею, поки вона не засне. Фахівці відзначають, що такі страхи нормальні, якщо вони періодичні. Страх темряви, на думку вчених, був запрограмований природою ще в доісторичні часи, коли в нічний час людству для виживання потрібно було залишатися в безпечному місці.

Боятися темряви цілком природно для дітей. Звичайно, якщо це не відбувається щоночі. Якщо дитина регулярно прокидається від кошмарів і довго не може заснути через страхи, це проблема, яку батьки повинні вирішити.



Психолог, тренер, арт-терапевт, експерт в дитячо-батьківських відносинах
Тетяна Тимченко


За словами Тетяни Тимченко, якщо у вашої дитини виникає страх темряви, «чудовиська під ліжком», «бабайки» - не потрібно відразу бігти до психолога. Якщо малюкові просто приснився поганий сон, можна пропрацювати його через гру, намалювати монстра зі сновидіння. Є багато різних ігор для батьків, але найважливіше в цій ситуації - просто бути поруч зі своєю дитиною, спостерігати за її переживаннями і не пускати ситуацію на самоплив.

«Не можна відмахуватися від дітей, коли вони звертаються до батьків зі своїми страхами. Раніше уява у дітей активно розвивалася в 5-6 років, сьогодні це відбувається набагато раніше. Вже з 3-4 років вони починають представляти фантазійний світ через те, що їх оточує. Тому будь-яка гілка, будь-яка тінь або шерех може здатися монстром, чудовиськом і т. д. Відмахуватися не можна, потрібно вислухати дитину, звернути увагу на вік, на її емоційний стан», - пояснює Тимченко.



Photo: Freepik


Вам може бути цікава наша стаття: 10 фраз, які травмують дитину


Психолог дає кілька порад, які допоможуть боротися зі страхом темряви:


  1. Якщо малюк боїться тіней або темряви, можна включити нічник - убезпечити простір дитини в її кімнаті, щоб їй було комфортно.
  2. Посидьте з дитиною 5-10 хвилин, поки вона не засне. Якщо малюк каже, що йому дуже хочеться побути з мамою і татом - це його захист. Ні в якому разі не відмахуйтеся.
  3. Приділяйте більше часу і уваги дитині. Щоб пропрацювати страхи в хід може йти будь-яка творчість - фарби, глина, пластилін, тісто, кінетичний пісок, ігри з іграшками.
  4. Частіше говоріть дитині, що ви її любите і завжди готові вислухати. Нерідко дитячі страхи і фантазії здаються батькам смішними. Важливо навчитися приймати і слухати дитину - обіймати, брати за руку, промовляти її почуття. «Я завжди буду поруч», «я тебе захищу», «я завжди буду твоїм захисником» - фрази, які повинен використовувати кожен батько та мати.
  5. Щоб побороти страх, дитині потрібно виговоритися - розповісти, як виглядає чудовисько, яке його лякає. Які у нього руки, ноги. Найкраще не тільки промовляти, але і виражати в творчості. Якщо в процесі гри монстр виходить страшним, обов'язково робимо його смішним.
  6. Відстежуйте, що дивляться діти. Страхи можуть викликати образи, які дитина побачила по телевізору. Звичайно, просто прибрати один з видів дозвілля не вийде. Необхідно дати дитині заміну, яка забезпечить такий же заряд рівня емоцій, який вона отримує від гаджетів. Тому, якщо є проблема, тимчасово відкладаємо гаджети і проводимо більше часу з дитиною.


Соціальні страхи



Photo: Freepik


Тетяна Тимченко пояснює, що самі по собі страхи - це природні для дітей речі. При цьому важливо враховувати вікові особливості дітей.

«Малюки від народження до трьох років бояться різких звуків і підвищеного голосу. Страх у них може виникати, навіть якщо змінюється тембр і висота звучання голосу дорослого. У моїй практиці була дитина, у якої вдома говорили пошепки, а коли вона приходила на заняття, у неї починалася паніка через гучний голос викладача. Ранній підлітковий вік (9-10 років) - дуже небезпечний період, так як діти ще не дорослі, але вже вважають себе дорослими. У цей період народжується багато страхів, в тому числі страх неприйняття, невпевненість в собі. Такі страхи розвиваються, коли батьки говорять погано про малюка. У цьому віці кожна образлива фраза впливає на дитину», - розповідає психолог.

За її словами, підлітки бояться неприйняття батьків і неприйняття в колективах. Через те, що вони не вміють говорити, не вміють комунікувати, у них народжуються комплекси, які потім викликають різні види страхів. Якщо страх темряви - це природний страх, то страх самотності та неприйняття - страх соціальний.


Раніше ми писали: Що дивляться наші діти і як це впливає на їх поведінку: розбираємо серіал «Перші ластівки»


Психолог дає кілька рекомендацій, як не можна вчиняти з дитиною, яка боїться:


  1. Не можна карати дитину за те, що їй страшно.
  2. Ні в якому разі не обзивайте і не дразніть малюка через його страхи. У таких випадках страх осяде всередині та може перерости в невроз або психосоматику - дитина почне хворіти.
  3. Не допускайте скандалів, забезпечте спокійну обстановку вдома. Щоб страхи йшли, клімат в родині повинен бути спокійним.
  4. Не можна змушувати дитину пересилювати страх за всяку ціну. Наприклад, якщо дитина боїться собак, а батьки примушують її погладити собаку. Такий підхід тільки посилить страх.


Боротьба зі страхами



Photo: Freepik


Один з найефективніших методів боротьби зі страхами - це, звичайно, любов і підтримка батьків. Крім цього, впоратися з фобіями дітям допоможе:


  1. Дружба зі страхами. Якщо дитина боїться монстрів або персонажів з мультика, потрібно переконати малюка в тому, що насправді вони добрі й боятися їх не варто.
  2. Діліться з дитиною власними дитячими страхами і розповідайте, як ви їх долали. Це дасть малюку зрозуміти, що він не самотній у своїх переживаннях.
  3. Купіть дитині «захисника від страхів». Наприклад, ловця снів, який позбавляє людей від кошмарів, і буде охороняти сон малюка. Підійде і будь-який інший захисний ритуал.
  4. Навчіть дитину перемикатися на позитивні думки.


Якщо ж страх створює серйозні проблеми малюкові, викликає панічні атаки та істерики, обов'язково зверніться до фахівця. У таких випадках побороти страхи допоможе терапія.


Читайте також: Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога психолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук