Захист від коронавірусу: як зробити маску та антисептик своїми руками


Опубліковано 19 Березень 2020 о 11:27

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Захист від коронавірусу: як зробити маску та антисептик своїми руками


Захист від коронавірусу: як зробити маску та антисептик своїми руками


Через поширення коронавірусної інфекції у світі в українських магазинах все складніше купити медичний антисептик для рук. Але не треба панікувати та замовляти засіб через інтернет втридорога.

Антибактеріальний гель для рук можна приготувати в домашніх умовах за кілька хвилин, а основні інгредієнти можна придбати у кожній аптеці за доступною ціною.


Антисептик своїми руками


Аби захистити себе від інфікування коронавірусом Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує самоізолюватися, якомога частіше мити руки і регулярно користуватися антисептиками.


Спосіб 1


Оскільки в умовах істерії та паніки готові антисептики поступово зникають з полиць магазинів та аптек, ВООЗ поділилася простим рецептом виготовлення антисептика. Інгредієнти для нього доступні у будь-якій аптеці.


На літр антисептика знадобиться:

  • етиловий спирт 96 % — 833 мл;
  • перекис водню 3 %— 42 мл;
  • гліцерин 98 % — 15 мл.


Змішайте інгредієнти, додайте трохи дистильованої або просто кип’яченої води. Кількість води визначте з огляду на бажану консистенцію.

Отриманий розчин краще розлити у кілька невеликих місткостей, які зручно носити з собою. Готові герметично закриті пляшечки потрібно відкласти на 72 год. За ці три дні бактеріальні спори, які могли бути у посуді чи в спирті, загинуть і антисептик повноцінно виконуватиме свою функцію.

ВООЗ рекомендує обробляти руки антисептиком не менше 30 секунд. Особливу увагу варто приділяти зоні під нігтями.


Спосіб 2


Усі спиртові розчини будуть ефективні проти коронавірусу, бо він дуже нестійкий у зовнішньому середовищі. Усе, що на спирту, можна використовувати. Наприклад, спиртові настойки.


Інгредієнти:

  • 7 капель ефірної олії чайного дерева;
  • 50 мл спиртової настойки (ромашки, календули);
  • 1 ст. л. гелю алое вера.


Спирт та масло продезінфікують руки, а алое вера вбереже шкіру від пересихання.


Спосіб 3


Інгредієнти:

  • спирт — 100 мл;
  • хлоргексидин 0,05 % — 30 мл;
  • гліцерин — 10 мл.


В мережі є багато рецептів, але у їхньому складі практично одні й ті ж інгредієнти — спирт або спиртові настойки, щоб вбити мікроби, гліцерин для захисту шкіри та ефірні олії для аромату.


Маска своїми руками

 

Останніми днями придбати маску стало нездійсненною місією. Попит на ці вироби надзвичайно високий, тож і ціна зросла до неймовірних висот. Та й це якщо маски є у продажу, адже в більшості випадків цей товар відсутній в наявності. Але вихід є: виготовити маску самостійно.


Найпростіший спосіб, для нього вам знадобиться квадратний відріз щільної бавовни або льону стороною 45 см, а також дві гумки довжиною по 18 см. Складіть тканину вдвічі і зберіть гармошкою. Краї зігніть і прошийте вручну або прострочить на швейній машинці. Протягніть гумки і зав’яжіть їх вузликом. Готово.


Video: Fancy smth


На відео показано, як зробити одноразову та багаторазову маски. Дивіться, зберігайте собі та захистіть себе від захворювань.


Пандемія коронавірусу вимагає самоізоляції людей. Тому будьте максимально обережні в громадських місцях, користуйтеся засобами індивідуального захисту і при перших симптомах звертайтеся до свого сімейного лікаря.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук