Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога психолога


Опубліковано 31 Січень 2020 о 16:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога психолога


Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога психолога

Photo: Рexels 


Всі діти мають різний характер, темперамент, по-різному переживають стрес, образи і горе. Навіть в одній родині часто буває дві абсолютно різні дитини. Там де одні «впадуть», встануть, посміхнуться і підуть далі, інші можуть сильно переживати і страждати. 

У житті кожної дитини в різний час настає етап дорослішання - перші розчарування, образи і проблеми. Одні діти справляються з цими перешкодами самостійно, іншим же потрібна підтримка і допомога дорослих. У таких ситуаціях батьки нерідко відчувають себе безпорадними, тому що не знають, як допомогти своїй дитині пережити перші розчарування, конфлікти в школі, сварки з друзями або втрату близьких людей. Допомогти в таких випадках можуть дитячі психологи - фахівці, які з кожним роком стають все більш затребуваними в Україні.


Всі проблеми родом з дитинства


Психологи не втомлюються повторювати, що більшість дорослих проблем перекочовують з людьми з дитинства. Невирішені проблеми супроводжують нас усе життя і дають знати про себе в самі невідповідні моменти. Наприклад, недовіра до оточуючих може бути результатом того, що дитину в дитинстві часто обманювали, невпевненість - наслідок того, що малюкові занижували самооцінку. Страхи, тривоги, емоційна незрілість теж родом з дитинства. Забезпечити дитині гармонійне і щасливе майбутнє батьки можуть, постаравшись вирішити всі психологічні проблеми в дитинстві та підлітковому віці.


Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога


Звичайно, не варто вести дитину до психолога після кожної істерики або поганого дня в школі. Але є певні моменти в поведінці малюка, які повинні викликати у батьків занепокоєння.



Арт-терапевт, дитячий і сімейний психолог Оксана Дон

Психолог Оксана Дон зазначає, що безпричинні істерики і агресія не завжди є вагомим приводом для звернення до фахівця. Буває і навпаки - до психолога потрібно звертатися, якщо дитина поводиться занадто добре.


Вікові кризи

За словами Оксани Дон, під час вікових криз дитина може і повинна проявляти протест. У 3, 7 і 12 років цілком нормальні істерики, безпричинні образи, замкнутість. Якщо ж в ці періоди дитина не проявляє подібних емоцій - це якраз привід звернутися до психолога. Якщо дитина не проявляє емоцій, значить, вона з якоїсь причини пригнічує їх й тримає в собі. Рано чи пізно ці емоції проявлять себе в гіршій формі.


Спілкування

У багатьох дітей є проблеми з комунікацією. Їх потрібно налагодити в дитячому віці, щоб в подальшому малюк не став ізгоєм у суспільстві. До психолога потрібно сходити, якщо дитина відмовляється ходити до школи. Якщо дитині некомфортно в колективі, її ображають, з нею не хочуть дружити, вона може замкнутися в собі. Якщо ви чуєте від дитини фрази на кшталт «У мене немає друзів», «Зі мною не хочуть дружити», «Ненавиджу всіх», це тривожний дзвіночок.



Зверніть увагу, якщо дитина перестала спілкуватися з друзями. Photo: Рexels


Також важливо не упустити момент, коли дитина перестає спілкуватися з батьками. Якщо малюк різко віддалився, перестав ділитися з вами своїми переживаннями, це повинно насторожити дорослих.


Правда, варто враховувати природну сепарацію від батьків, про яку ми детально писали в статті: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці


Агресія

Якщо дитина постійно проявляє агресію по відношенню до оточуючих, конфліктує з дітьми і дорослими, грубо спілкується з батьками і вчителями, це привід звернутися до психолога. Оксана Дон зазначає, що така поведінка дитини може свідчити про внутрішній конфлікт або дискомфорт. Завжди є труднощі, з якими діти не можуть впоратися самотужки.


Шок

Обов'язково слід звернутися до психолога, якщо малюк пережив шок, насильство, смерть близької людини або будь-яку іншу важку життєву ситуацію. Навіть бійка, що сталася на очах дитини, може привести до того, що малюк замкнеться в собі. Всі дитячі страхи потрібно опрацьовувати. Чим раніше, тим краще.


Смуток, тривога, думки про смерть

Час від часу діти плачуть, засмучуються через оцінки в школі або сварки з друзями. У всіх бувають невдалі дні, але зовсім інша справа, коли такий настрій супроводжує дитину тривалий період часу.



Якщо дитина говорить про суїцид, потрібно бити на сполох. Photo: Рexels


Звернутися до психолога потрібно, якщо поганий настрій заважає дитині виконувати рутинні справи, займатися навчанням, спілкуватися з друзями. Якщо у малюка почалися проблеми зі сном, пропав апетит, якщо його мучать головні болі та болі в животі, але лікарі кажуть, що він здоровий. Крім цього, обов'язково слід звернутися до психолога, якщо дитина заподіює собі шкоду - дряпає себе або б'є, робить надрізи на тілі. Часті розмови про смерть і марність життя також повинні стати «червоною лампочкою» для батьків.


Читайте також: Що дивляться наші діти та як це впливає на їх поведінку: розбираємо серіал «Перші ластівки»

Похід до фахівця 



Похід до психолога повинен бути комфортним. Photo: Рexels


Психологи відзначають, що ні в якому разі не можна приводити дитину до фахівця насильно. Не можна говорити фрази на кшталт «Ти хворий, з тобою щось не так, зараз ми сходимо до лікаря, і тебе вилікують». Звичайно, хороший фахівець зуміє знайти ключик до проблемної дитини практично в будь-якій ситуації, але починати роботу з таких моментів дуже погано.

Правильніше для батьків буде поговорити з дитиною перед походом до психолога. Дати зрозуміти, що ви теж готові змінюватися і працювати над відносинами в сім'ї. Пояснити, що ви маєте намір допомогти, але не знаєте як, тому вирішили звернутися за допомогою до досвідченої людини. Важливо також дати дитині можливість самій вирішити, чи хоче вона йти до психолога. Оксана Дон наголошує, що сьогодні багато підлітків самі просять батьків відвести їх до психолога. Ця професія стає популярною, і вже не викликає негативних асоціацій у дітей і дорослих. Тому, не бійтеся зайвий раз звернутися за допомогою. Головне - знайдіть хорошого фахівця з великим досвідом роботи і хорошими відгуками про його практику.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук