Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Опубліковано 22 Жовтень 2019 о 12:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити

Самооцінка дитини впливає на те, якою людиною вона виросте. Photo: Freepik


Сумніви в собі та своїх силах, відсутність мети, страх втілювати в життя мрії, прагнути до більшого - все це наслідки низької самооцінки у дітей. Коли дитина виростає невпевненою у собі, в дорослому віці вона постійно відмовляється від багатообіцяючих проектів, боїться просити підвищення, не може влаштувати особисте життя. В цей час успіху досягають ті, хто з дитинства вірив у свої сили, не боявся озвучувати власну думку, пишався і хвалився своїми успіхами і досягненнями. «Діти в місті» розбиралися, що саме вбиває самооцінку дітей, і що слід робити батькам, щоб їхні малюки виросли впевненими у собі та успішними особистостями.


Що впливає на самооцінку дітей


Діти народжуються з бездоганною самооцінкою. Дорослішаючи, спілкуючись з батьками та оточуючими людьми, їх самооцінка змінюється в залежності від того, як люди оцінюють їх дії, зовнішність, характер і поведінку. Ключову роль у формуванні самооцінки, звичайно, грають відносини з батьками.


Виділяють чотири основні етапи розвитку самооцінки у дітей:


0 - 18 місяців

У цей період у дитини формується базова довіра до навколишнього світу, прихильність до близьких людей. Малюк потребує постійної позитивної оцінки своїх дій з боку батьків.


1,5 - 4 роки

Дитина дорослішає, робить перші спроби стати самостійною. Самооцінка дошкільника залежить від того, заохочують батьки його автономність і самостійність, або продовжують опікувати дитину.


Раніше ми писали, як повинна відбуватися сепарація від батьків в різному віці.


4 - 6 років

У цьому віці самооцінка дитини залежить від того, як проходить процес соціалізації дитини в дитячому садку і школі. Крім того, в цьому віці важливо, наскільки суворі батьки у малюка, наскільки жорстко вони контролюють виконання встановлених вдома правил.


6 - 14 років

У підлітковому віці дитина вчиться працювати, самовиражатися, будувати відносини з оточуючими. У цьому віці на самооцінку впливають вже не тільки близькі люди, а й однолітки.



На самооцінку дитини впливає її оточення. Photo: Freepik


Самооцінка дитини формується в процесі активної діяльності малюка. У ранньому віці вона залежить від того, чи люблять його батьки, як вони хвалять його за успіхи і лають за проступки, скільки часу вони проводять з малюком, чи слухають його, чи враховують його думку. Уже в дитинстві формуються установки, через які в майбутньому дитина буде сприймати будь-яку ситуацію і оцінювати себе.


На самооцінку дітей впливає:


Стиль виховання батьків

Авторитарні, строгі батьки часто пригнічують дитину, не зважають на її думку, карають за невдачі (наприклад, погані оцінки). В результаті дитина росте заляканою та безініціативною. Вона боїться зробити помилку, тому все рідше береться за якісь проекти, не реалізовує свої ідеї.


Самооцінка батьків

Діти невпевнених у собі батьків подібно до них бояться зробити що-небудь незвичайне. Вони сумніваються в своїх силах, оскільки батьки постійно повторюють, що досягти чогось складно, а часом і неможливо. Невпевнені батьки передають свою невпевненість дитині, обмежуючи її вроджений потенціал. У підсумку такі діти вибирають напростіші шляхи, забуваючи про свої мрії.


Сприйняття дитини

Психологи постійно говорять, що одна з головних задач батьків - безумовна любов по відношенню до їхніх дітей. Дитину потрібно любити такою, якою вона є, приймаючи її сильні та слабкі сторони. Батьки, які постійно прагнуть переробити (поліпшити) дитину, породжують в ній думки про те, що з нею щось не так, вона недостатньо хороша.


Ставлення до дитини

Абсолютно всі слова і дії батьків по відношенню до малюка впливають на його самооцінку. Критика, зневага, інтерес або його відсутність, проведення часу разом, заохочення і покарання. Щоб самооцінка дитини розвивалася адекватно, позитивних емоцій у малюка повинно бути більше. Це означає, що на одну критику має припадати кілька хвалебних оцінок, на одне покарання - багато заохочень і підбадьорювання. Якщо дитину тільки лаяти і критикувати, її самооцінка буде страждати.


Як визначити самооцінку дитини без допомоги фахівця



Важливо, як дитина оцінює себе в порівнянні з іншими дітьми. Photo: Freepik


Якщо ви не бачите явних проблем із самооцінкою вашої дитини, і не плануєте звертатися до фахівця - ви можете провести діагностику самооцінки самостійно. У сучасній психології є методика «Драбинка», за допомогою якої можна визначити, що про себе думає ваш малюк.


Інструкція:

Цей тест потрібно проводити в максимально комфортній атмосфері, в ігровій формі. Дитині потрібно дати намальовану драбинку зі сімома сходинками. Малюк повинен розставити на цих сходах себе та інших дітей. Потрібно пояснити дитині, що на верхніх щаблях мають стояти найкращі діти, посередині - не хороші й не погані, а на нижніх - найгірші. Якщо дитина поставила себе на перше місце, це говорить про завищену самооцінку, друге-третє - про адекватну самооцінку, четверте - занижену, останні місця свідчать про низьку самооцінку.


Варто почати турбуватися про самооцінку малюка, якщо він часто говорить такі фрази:

  • в мене не вийде;
  • не хочу пробувати, це марно, я не впораюся;
  • мені все одно, хай інші вирішують;
  • я не хочу, раптом я щось зроблю не так;
  • я негарний, дурний, нецікавий, незграбний і т. ін.;
  • яка різниця, що я думаю.


Про низьку самооцінку свідчить наступна поведінка:

  • дитина не вміє програвати, ображається, коли виграють інші;
  • плаче, коли у неї щось не виходить;
  • швидко кидає справи, за які береться;
  • важко переживає невдачі та помилки;
  • соромиться під час спілкування з дорослими.


Як не можна поводити себе з дитиною


Якщо ви хочете, щоб ваша дитина мала високу самооцінку, вірила в себе і домагалася успіху, постарайтеся ніколи не використовувати в спілкуванні з нею ці фрази:


«У тебе нічого не вийде»

Цією установкою ви заздалегідь налаштовуєте малюка на провал. Хоча він ще навіть не спробував. Насправді невдачі та провали не такі страшні для малюка, як відсутність віри в нього. Особливо, якщо мова йде про найближчих людей.



Постійна критика впливає на самооцінку дитини. Photo: Freepik


«Ну що тут складного?»

Часто батьки дратуються, коли у дитини не виходять прості речі. Наприклад, не може вирішити простий приклад із математики або запам'ятати вірш. Вказуючи дитині на те, що вона не може зробити якісь прості, на ваш погляд, речі, ви даєте їй зрозуміти, що вона недотепа.


«Я сама зроблю»

Ще одна фраза, яка сіє невпевненість у дитині. Діти засмучуються, коли їм не довіряють справи, коли їх надмірно опікують. Якщо ви не даєте малюку стати самостійним, він може почати думати, що сам ні на що не здатний.


«Скільки разів мені ще повторювати?»

Якщо ви регулярно акцентуєте увагу на помилках дитини, дорікаєте за найменші промахи, вона може втратити віру в себе. Психологи радять не використовувати «ти-конструкції», коли ви робите дитині зауваження (їх все одно не уникнути). Наприклад, замість того, щоб сказати: «Ти знову не вивчив уроки», можна сказати: «Я засмучена, що уроки не були вивчені».


Крім цього, ніколи:

  • не критикуйте дітей при сторонніх людях;
  • не порівнюйте з іншими дітьми;
  • не критикуйте зовнішність дитини, не насміхайтеся над її особливостями;
  • не принижуйте гідності дитини;
  • не знецінюйте її досягнення («Ой, та всі так вміють!»);
  • не використовуйте слова-ярлики (нечупара, плакса, скиглій), вони можуть приклеїтися до дитини на все життя;
  • не замовчуйте про успіхи дитини, не приймайте їх як належне;
  • не ігноруйте думку і бажання дитини;
  • не кричіть, не використовуйте фізичні покарання, не принижуйте дитину.


Як підняти самооцінку дитини



Діти потребують підтримки батьків. Photo: Freepik


Крім корекції відносин з батьками, самооцінку малюку можна підняти за допомогою ігор. Це найдієвіший спосіб допомогти дитині повірити в свої сили. До речі, ці ігри можна використовувати і в якості профілактики.


Гра «Полюби себе»

Якщо ви помічаєте, що дитина погано ставиться до себе, знецінює свої досягнення, обзиває себе і критикує, - пограйте з нею в цю гру. Для цього потрібно завести коробку, в яку протягом тижня батьки і близькі люди будуть класти записки з похвалою малюка за хороші вчинки і досягнення. В кінці тижня потрібно саджати дитину на стілець і зачитувати ці записки, тим самим нагадуючи, скільки всього хорошого дитина встигла зробити за тиждень. Важливо, щоб «церемонія» зачитування записок відбувалася при всіх членах сім'ї. Це дасть дитині зрозуміти, що вона важлива для своїх близьких, адже часто діти із заниженою самооцінкою думають, що вони є тягарем для батьків.


Гра «Похвали себе»

У цій грі малюк сам повинен говорити про себе хороші речі. Ви кидаєте дитині м'яч зі словами «Ти розумний, тому що ...». Завдання дитини - закінчити речення. Перебирайте всі достоїнства дитини: «Ти гарний», «Ти швидкий», «Ти добрий». До речі, одну і ту ж фразу можна повторювати кілька разів, щоб дитина розвивала тему про свої достоїнства.


Крім цього, частіше:

  • використовуйте в розмові з дитиною слова, що описують її сильні сторони;
  • частіше кажіть дитині, що ви її любите, пишаєтеся нею, цінуєте її;
  • дякуйте дитині за допомогу та інші добрі справи;
  • хваліть за конкретні дії.


Психологи відзначають, що батьки повинні створити в родині атмосферу поваги і любові. Дитина повинна знати, що її потреби не будуть проігноровані. Батьки повинні проявляти непідробний інтерес до справ дитини і постійно говорити про свою впевненість у тому, що малюк здатний багато чого досягти. При цьому важливо зберігати вимогливість, аналізувати помилки дитини, допомагати їй досягати цілей. Дуже важливо, щоб у дитини складалися відносини з однолітками. Якщо є які-небудь проблеми - розберіться в причинах, і допоможіть дитині виправити ситуацію.

Також фахівці радять розширювати кругозір дитини. Чим більше індивідуального досвіду вона набуває, тим впевненіше стає. Чим більше вона бачила, тим ширше у неї будуть уявлення про себе в цьому світі.


Здорова самооцінка забезпечить дитині психологічне та душевне здоров'я в майбутньому. Тому важливо стежити за тим, щоб малюк не зневірився в своїх силах до вступу в доросле життя. Пам'ятайте, що найкращим середовищем для низької самооцінки є критика, глузування, байдужість і нескінченні зауваження. Любов, похвала, посмішки і підтримка, в свою чергу, допоможуть виростити з вашої дитини впевнену в собі людину.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук