Бізнес-школи: де навчити дитину фінансовій грамотності та успішності?


Опубліковано 23 Листопад 2018 о 14:40

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Бізнес-школи: де навчити дитину фінансовій грамотності та успішності?


Бізнес-школи: де навчити дитину фінансовій грамотності та успішності?

Designed by Freepik


У минулій статті ми розповідали, як формувати правильну модель фінансової поведінки у дітей. Основам виховання фінграмотності потрібно вчити малюків вже у трирічному віці.


Вам може бути цікаво знати поради для успішного фінансового виховання.


Як тільки дитина засвоїть базові принципи поводження з грошима, у віці 6 — 8 років, варто на практиці донести до неї такі істини:


1. Гроші не з’являються нізвідки, їх потрібно заробляти. Школярі можуть починати заробляти кишенькові гроші, наприклад, вигулюючи собаку, або прибираючи в будинку.


За що не можна платити дитині, читайте у статті «Помилки фінансового виховання».


2. Гроші треба рахувати. Першокласники будуть купувати собі якісь смаколики, тому треба навчити дитину правильно та швидко рахувати решту.

3. Ціна товару не завжди залежить від якості. Вчіть дитину порівнювати однакові товари від різних виробників, міркуйте разом над перевагами того чи іншого продукту на прикладі зрозумілих для дитини речей — іграшок, зошитів, фруктів.

4. Витрати потрібно планувати. Для купівлі недорогих речей дитині буде достатньо кишенькових грошей, але якщо вона хоче придбати дорогу річ, то має заздалегідь спланувати це. Показуйте на власному прикладі, як ретельно готуєтеся до значних покупок та ведете облік прибутку та витрат.

5. Необхідно вміти заощаджувати. Поясніть дитині, що для того, щоб купити набір Лего або ляльковий будиночок — треба довго заощаджувати. Допомогти може звичайна скарбничка.

6. Фінанси — це цікаво. Вчитися розпоряджатися грошима — веселе та захоплююче заняття, особливо, якщо мова йде про бізнес-школу.


Школи фінансової грамотності зараз дуже популярні серед батьків, і кожна з них обіцяє зробити з вашої дитини бізнес-генія. Як вибрати ідеальну школу? На що опиратися при виборі?


Ми пропонуємо оцінювати школи за такими критеріями:


1.  Викладачі. Зверніть увагу на дипломи та сертифікати вчителів школи.

2. Навчальний план. Програми шкіл мають бути розроблені з урахуванням вікових особливостей дітей. Інтерактивна форма навчання, цікаві практики, командні та індивідуальні завдання, майстер-класи — це показники прогресивної бізнес-школи.

3.  Відгуки. Найкраща рекомендація школи — це відгуки її учнів та їх батьків.

4.  Умови та загальна атмосфера. На щастя, сучасні школи розуміють, що простір для навчання відіграє важливу роль, і піклуються про затишні та яскраві класи.

5.  Бажання вашої дитини. Досліджуйте інформацію про бізнес-школи разом із дитиною. І, звичайно ж, запитайте у свого чада, у якій саме школі він хоче навчатися.


На що орієнтуватися, вибираючи школу фінансової грамотності, ви тепер знаєте, тож ми лише додаємо кілька варіантів для вибору, а саме: перевірені бізнес-школи, які гарантовано допоможуть вашим дітям набути впевненості в своїх силах, а також додати в своє життя яскравих вражень та креативних ідей.


Capital Union School


Photo: Capital Union School


Школа «Capital Union School» прагне дати учням знання відповідно до потреб завтрашнього ринку. Дітям з раннього віку закладається бізнес-мислення, яке дає розуміння як використовувати свої знання і вміння з метою заробітку грошей. Ми пояснюємо дітям, що не важливо яку професію вони виберуть в майбутньому, важливо те, чи зможуть вони її монетизувати і стати фінансово незалежними.

Колективом школи був створений проект франчайзингової бізнес-програми «KidsMarketing», яка показує дітям переваги і недоліки життя найманого працівника, успішного бізнесмена та фінансово незалежного інвестора. Після проходження програми діти дізнаються як заробляти гроші та як ними розпоряджатися. А яким чином — вибір за кожним!



Video: Capital Union School


Програма розрахована на 4 роки навчання, протягом яких учні дізнаються: 

  • як працює економіка країни;
  • які професії сьогодні затребувані в різних сферах бізнесу;
  • скільки заробляє найманий працівник; людина, яка працює на себе; бізнесмен; інвестор;
  • що таке маркетинг і яка його роль в сучасному світі;
  • що потрібно для запуску власного проекту;
  • хто такий інвестор та де його знайти;
  • а також багато іншого!

У школі в дітей формується відчуття відповідальності за прийняття управлінських рішень, благополуччя співробітників, розподіл фінансів, вибір стратегії розвитку та інші зобов’язання, які беруть на себе бізнесмени.

Локація: пров. Керамічний, 7а (ст. м. Деміївська)

Контакти: +380 (44) 229 91 21, +380 (97) 688 02 65.


Абетка грошей


Photo: Абетка грошей


Мета школи «Абетка грошей» — допомогти батькам сформувати у дитини повноцінну картину світу фінансів, навчити правильно розпоряджатися грошима і підготувати її до самостійного дорослого життя.

Курси фінансової грамотності розраховані на дітей віком від 6 до 15 років.  Система навчання в школі побудована за принципом «від азів — до професіоналізму» і передбачає поетапне вивчення матеріалу, курси розділені на три ступені: «Ази фінансів», «Фінанси навколо мене» і «Фінанси: знаю, вмію, застосовую».

Завдяки цим курсам діти формують навички правильного поводження з грошима і почнуть розбиратися в таких поняттях як:

  • сімейний бюджет, види і джерела доходів сім'ї, види витрат, професії, особиста фінансова безпека, фінансова стабільність і благополуччя сім'ї;
  • фінансове планування, інфляція, кредитування, інвестиції, страхування, валютні ринки;
  • особистий фінансовий план, приватне підприємництво, конкуренція, податки, франчайзинг, перші доходи.

Навчальні групи формуються таким чином, щоб діти були максимально близькі за віком і їм було разом цікаво — не більше 8-ми дітей у групі.


Video:  «Абетка грошей»


Заняття проводяться у вигляді тренінгів з використанням трендових технік, ігрових методик, інтерактивних і event-технологій. Практичні заняття включають інтерактивні та проектні ігри, вікторини, кейси і фінансові гри (Cash Flow обов'язково!).

Проект став переможцем конкурсу «Підприємницький талант України-2014» в номінації «Інтелектуальний бізнес», а також абсолютним переможцем конкурсу.

Школа готова ділитися своїм унікальним досвідом як з дітьми, так і з дорослими – тут було проведено 978 занять з фінансової грамотності для дітей від 5 до 15 років і більше 300 ігор-тренінгів Cash Flow"!

Усі батьки хочуть бачити свою дитину успішною. Клуб «Абетка грошей» створений з метою допомогти батькам виховати не тільки фінансово грамотну дитину, а й розвинути інші важливі навички, необхідні в сучасному світі. Тренінги особистісного зростання допомагають розкрити внутрішній потенціал дитини, побачити нові можливості, вчать ставити цілі й визначати пріоритети, позитивно сприймати навколишній світ.

Локація: вул. Паньківська, 6-А.

Контакти: +380 (50) 590 93 99, +380 (68) 517 60 76


КМДШ (Креативна Міжнародна Дитяча Школа)


Photo: КМДШ


КМДШ — це школа, яка вчить думати креативно, критично, самостійно, вільно; вміти вирішувати складні завдання; нести відповідальність за свої рішення та бути готовими до викликів сучасного світу. КМДШ є ліцензованою приватною школою повного дня нового формату з поглибленим вивченням англійської мови.

На вихідних у Школі функціонує КМДШ_Школа вихідного дня для дітей від 5 до 12 років, де на заняттях з фінансової грамотності та підприємництва вони знайомляться з основними економічними поняттями:

  • що таке бізнес;
  • хто такі бізнесмени;
  • які є види ресурсів;
  • яка різниця між товарами і послугами;
  • хто є споживачами, а кого називають виробниками;
  • що таке дефіцит та альтернативна вартість та ін.


Video: КМДШ


Заняття відбуваються у вигляді інтегрованих курсів (перевтілень) із різноманітних дисциплін. Навчання проходить щотижня — кожної суботи протягом цілого дня.

Діти займаються у різновікових групах (+/- 2-3 роки) по 10-15 осіб у кожній.

Під час занять відбувається формування фінансових та підприємницьких навичок, необхідних для того, щоб робити раціональний свідомий вибір. Діти вчаться бути відповідальними, розраховувати на себе, бути наполегливими та впевненими у собі. Виконуючи завдання, діти розкривають свій потенціал, який знадобиться для досягнення успіху в майбутньому. Вчаться ефективно користуватися обмеженими ресурсами, ухвалювати рішення в умовах невизначеності й удосконалювати навички ділового спілкування.

Локація: вул. Голосіївська, 13-Г.

Контакти: +380 (96) 883 40 27, +380 (97) 147 36 83


MBA Kids


Photo: MBA Kids


MBA Kids — це школа підприємництва та лідерства для дітей та підлітків. Більше 5 років у школі допомагають учням відчути комфортну роль в бізнесі, визначитися з майбутньою професією і знайти своє місце в команді.

Команда проекту MBA Kids налічує понад 20 осіб організаторського та викладацького складу. Програми навчання базуються на передових методиках в освіті й наповнені новими трендовими напрямками.

У грудні в MBA Kids відбудеться інтенсив з персональних фінансів для дітей та підлітків «ПроГроші». Впродовж 3-недільних занять діти зможуть заглибитися в світ персональних фінансів і навчитися грамотно ними розпоряджатися. Професіонали в галузі управління фінансами, банкінгу, фінансового ринку познайомлять учнів зі світом грошей, пояснять, як вони працюють, і на прикладах навчать застосовувати ці знання в реальному житті.

Дати: 2, 9 та 16 грудня 2018 р.

Локація: пр-т Героїв Сталінграда, 12-Е.

Контакти: +380 (44) 599 61 23, +380 (93) 790 44 17.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук