Тепловий удар у дитини: симптоми та перша допомога


Опубліковано 16 Червень 2018 о 11:03

Блог Діти в місті Київ >  Активний відпочинок >  Тепловий удар у дитини: симптоми та перша допомога


Тепловий удар у дитини: симптоми та перша допомога

Наслідки теплового удару в дитини можуть бути значнішими, ніж у дорослих, адже діти піддаються підвищеному ризику. Дізнайтеся, як розпізнати тепловий удар та що робити, якщо дитина перегрілася на сонці.

Photo: Pixabay

Для дітей тепла погода — це веселощі на сонці, прогулянки в парку, відпочинок у басейні або заняття спортом. Але коли температура (і рівень вологості) стрімко підвищується, діти можуть піддаватися ризику захворювань, пов’язаних зі спекою, таких, як сонячний і тепловий удар.


Тепловий удар — найвідоміше теплове захворювання, яке виникає внаслідок перегріву організму. У спекотну погоду організм не може підтримувати нормальну температуру тіла, а відсутність адекватної терморегуляції призводить до серйозних порушень. Сонячний удар — це різновид теплового удару. Він виникає тоді, коли прямі сонячні промені потрапляють безпосередньо на голову дитини.


Діти так зайняті іграми, що забувають про все навколо. Photo: Pixabay


Літо — найулюбленіша пора року практично кожної дитини, і втримати малюка у квартирі просто неможливо. Та і яка дитина хоче сидіти вдома, коли можна гратися з друзями на дитячому майданчику, кататися досхочу на велосипеді, роликах або самокаті, бігати, стрибати — одним словом весело проводити час. Діти так зайняті іграми, що забувають про все навколо, і тільки чути зауваження батьків, — «Вдягни панамку, випий води, відпочинь у затінку!». Звучить знайомо, чи не так?

Не дивно, що дорослі так турбуються, адже основні причини теплового удару — це спека, висока вологість повітря, зневоднення організму та надмірна фізична активність.


І тепловий, і сонячний удари не з'являються несподівано: на першому етапі виникає теплове виснаження, характерні ознаки якого варіюються від нудоти й слабкості до втоми й судом м’язів. Хвороби, викликані теплом, можуть бути небезпечними для життя, якщо їх не розпізнати завчасно.


Симптоми теплового удару:

  • втрата свідомості;
  • відсутність потовиділення;
  • гаряча, суха та бліда шкіра;
  • можливі розлади дихання;
  • судоми;
  • сильний головний біль;
  • зниження артеріального тиску.


Невідкладна допомога у разі виникнення теплового та сонячного ударів



Якщо дитина перегрілася, її слід сховати від сонця. Photo: Rafael Pequeno on Unsplash


Тепловий та сонячний удари завжди відносяться до надзвичайних ситуацій і вимагають негайної медичної допомоги.

І поки один дорослий викликає лікаря, інший має надати дитині невідкладну допомогу:

  1. Найперше, що вам потрібно зробити під час прояву перших симптомів будь-якої теплової хвороби — це вивести дитину із сонця в прохолодне, зручне місце та зняти з неї зайвий одяг.
  2. Слід поїти дитину прохолодними напоями, щоб відновити водний баланс.
  3. Необхідно охолодити перегріту шкіру: прикласти прохолодний компрес, обтирати тіло водою, за температури 30℃.


Не варто давати жарознижувальні препарати, адже в дитини тепловий удар, а не інфекція. Не можна обтирати або купати перегріту дитину в холодній воді, тому що це може викликати спазм судин. Діти з тепловим виснаженням не повинні повертатися на сонце в той же день.


Профілактика сонячного та теплового ударів


Навчіть дітей завчасно заходити в приміщення, відпочивати й пити достатню кількість води. Photo: Pixabay


Знати симптоми теплових хвороб важливо, але ви також повинні знати, як діяти, щоб запобігти їхній появі.

Щоб захистити дітей від перегріву :

  1. Навчіть дітей пити багато рідини до й під час ігор у спекотну, сонячну погоду — навіть якщо не хочеться пити.
  2. Влітку діти мають носити світлий, вільний одяг із натуральних тканин, і завжди використовувати сонцезахисний крем на вулиці.
  3. У спекотні або вологі дні, діти повинні грати в активні ігри на відкритому повітрі тільки до полудня й після 6 години вечора.
  4. Навчіть дітей заходити в приміщення, відпочивати й пити достатню кількість води, якщо вони відчувають себе перегрітими.
  5. Не забороняйте, а заохочуйте купання — це дуже ефективний спосіб тепловіддачі.


Деякі мами, аби вберегти від застуди немовля, занадто сильно «кутають» його, але цим самим ризикують спровокувати в крихітки тепловий удар. Лікарі наголошують на тому, що малюки від народження й до трьох років найбільш вразливі до перегріву, адже їхній організм ще не навчився регулювати температуру тіла. 

Педіатри радять одягати малюка у футболку з коротким рукавом та шортики, і бажано, щоб одяг був з натуральних тканин, тому що він краще вбирає вологу та приємніший до тіла.

Ніколи не вкривайте малюка ковдрочкою в колясці від сонця, тому що це зменшує потік повітря й дитина може швидко перегрітися. Завжди двічі перевіряйте заднє сидіння свого автомобіля й ніколи не залишайте дитину в автомобілі без нагляду, навіть якщо це лише на кілька хвилин.



Піклуйтеся про своє здоров'я та здоров'я своїх дітей: відпочивайте влітку правильно.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук