Малюк і сонце: як захистити дитину від небезпечних променів


Опубліковано 31 Травень 2018 о 18:04

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Малюк і сонце: як захистити дитину від небезпечних променів


Малюк і сонце: як захистити дитину від небезпечних променів

Дитяча шкіра тендітна і беззахисна перед ультрафіолетовими променями. Тому необхідно знати, як захистити дитину від шкідливого впливу сонця.

Photo: Pixabay


Сонячне випромінювання: користь чи шкода?


Орієнтовно 90 % вітаміну D виробляється організмом під час потрапляння ультрафіолетового (УФ) випромінювання на шкіру. Вітамін D грає важливу роль в усьому тілі: він сприяє засвоєнню кальцію, магнію та фосфору в організмі. Вітамін D відіграє провідну роль у зростанні й зміцненні кісток і зубів, впливає на виробництво хімічних речовин мозку, таких, як бета-ендорфіни й серотонін, модулює ріст клітин, бере участь у посиленні імунітету, а також сприяє нормальній роботі нервів і м’язів.

Вітамін D є важливим компонентом для дитячого організму. Значний дефіцит вітаміну D у перші кілька місяців життя може призвести до рахіту — захворювання, через яке у немовлят не закривається тім'ячко, деформується голова та грудна клітка, викривляються ніжки та сповільнюється прорізування зубів.

Але хоча УФ-промені й стимулюють вироблення вітаміну D, водночас їхній вплив може призвести до погіршення стану здоров’я та онкозахворювання. Тривале перебування під прямим впливом УФ-променів може викликати сонячні опіки, тепловий удар, рак шкіри, катаракту та інші захворювання очей.

Дітям потрібен захист від сонця, так само, як і вітамін D. Ми розкажемо, як отримати від сонця користь, без пошкодження шкіри або дефіциту харчування.


Як захистити дитину від сонячного випромінювання?


Одягайте малюка в легкий одяг, що покриває руки та ноги, та панамку, яка прикриває обличчя, вуха та шию. Photo: Pixabay


Намагайтеся тримати дітей подалі від сонця з 10 до 16 години дня - це час, коли УФ-промені найсильніші та найбільш шкідливі. Під час перебування на вулиці, шукайте дерева та інші тінисті зони для відпочинку. Якщо ви не можете сховати свою дитину від сонця, обов’язково захистіть її шкіру, обираючи правильний одяг та сонцезахисний засіб. Використовуйте візочок для прогулянки, одягайте малюка в легкий одяг, що покриває руки та ноги, та панамку, яка прикриває обличчя, вуха та шию. Одягайте дитині якісні сонцезахисні окуляри, які максимально захищають очі та забезпечують 100 % UVA/UVB захист.


У якому віці безпечно використовувати сонцезахисний засіб для дитини?


Використовуйте дитячий сонцезахисний спрей із фактором захисту від сонця SPF 30 і більше. Photo: Pixabay


Шкіра немовлят дуже чутлива й може вбирати занадто багато хімічних речовин, які входять до складу сонцезахисного крему, тому не використовуйте їх для малят віком до 6 місяців.

Для дітей віком від півроку і старших, дерматологи наполегливо рекомендують дитячий сонцезахисний спрей із захистом UVA/UVB та фактором захисту від сонця SPF 30 чи більше. Використовуйте бальзам для губ з SPF 30. 

SPF, або коефіцієнт захисту від сонця, вказує на ефективність використання сонцезахисного лосьйону для запобігання сонячних опіків. Цей коефіцієнт може коливатися від 2 до 60 і більше одиниць, але не варто думати, що найвищий SPF гарантує найкращий і найбільший рівень захисту. Сонцезахисний засіб, який має високий коефіцієнт, зазвичай має і найбільшу концентрацію хімічних фільтрів.


Скільки сонцезахисного крему слід використовувати для дитини? Як часто його повторно застосовувати?


Фонд раку шкіри рекомендує дорослим використовувати принаймні унцію (приблизно 30 г) сонцезахисного крему, але для дітей немає чітко встановленої кількості. Важливо покрити всі відкриті ділянки шкіри за 30 хвилин до того, як дитина вийде на вулицю, щоб у її шкіри був час поглинути крем. Необхідно наносити засіб принаймні кожні дві години, але частіше, якщо дитина плаває або грає у воді.


Чи отримає дитина достатню кількість вітаміну D, якщо завжди використовувати сонцезахисний крем?


Педіатри рекомендують всім дітям приймати вітамін D. Photo: Pixabay


Для того, щоб отримати необхідну кількість вітаміну D, досить щодня 10–15 хвилин перебувати під прямими сонячними променями. Але і за цей час шкіра може зазнати ушкоджень.

Дослідження показують, що немовлята й діти не отримують достатньої кількості вітаміну D, можливо, через постійне використання сонцезахисного засобу. Ось чому педіатри рекомендують всім дітям — від новонароджених до підлітків — приймати перорально 400 міжнародних одиниць (МО) або 10 мкг вітаміну D в день.


Що робити, якщо дитина отримала сонячні опіки?


Ібупрофен і прохолодні ванни або вологі компреси можуть зменшити біль, набряк і свербіж. Photo: Pixabay


Необхідно звернутися до лікаря, якщо дитині менше ніж рік, або якщо вона має пухирі, сильний біль та лихоманку. Ібупрофен і прохолодні ванни або вологі компреси можуть зменшити біль, набряк і свербіж. Ніколи не давайте аспірин дітям, оскільки це може викликати рідкісне, але серйозне метаболічне захворювання, зване синдромом Рея. Через це заборонено застосовувати препарати на основі ацетилсаліцилової кислоти для зниження температури дітям віком до 12 років. Проти незначних опіків педіатри радять використовувати Пантенол. Тримайте дитину подалі від сонця доти, поки опіки не буде вилікувано.


На щастя, дотримуючись простих правил, які включають: перебування під сонцем у вранішні та вечірні години, правильний одяг і сонцезахисний засіб, діти можуть насолоджуватися різними видами активного відпочинку, не ризикуючи своїм здоров'ям. 


Тепер відкладіть пристрій, на якому ви читаєте цю статтю і відведіть своїх дітей у парк, якщо не спекотно, заплануйте вечірню зустріч із друзями або інший активний відпочинок. А наша афіша розваг для всієї родини на найближчі вихідні вам в цьому допоможе. Гарної прогулянки!






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук